GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
17 Aralık 2019 Salı

Dünyayı kalıcı değişime götürebilmek

Dünyanın en güçlü sivil toplum kuruluşları arasında ilk sırada yer alan Uluslararası Rotary’nin Başkanı Mark Daniel Maloney ile eşi Gay Türkiye’ye üç günlük bir ziyarette bulundu. Önce Ankara’ya gelen ve Anıtkabri ziyaret eden Maloney, Hatıra Defterini imzaladı, Büyük kurtarıcımızın barışa yaptığı katkıları dile getirdi ve şükranlarını sundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı makamında ziyaret eden Maloney’in katıldığı resepsiyonda Kızılay Rotary Kulübü tarafından Prof. Dr. Mehmet Haberal'a onur üyeliği verildi…

Ankara’dan İzmir’e gelen UR Başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ziyaret etti ve İzmir’deki Yerel Yönetim ile Rotary ilişkilerinden duyduğu sevinci anlattı. Soyer de, 2440 Bölge Guvernörü Fatih Akçiçek ile her ay düzenli olarak görüştüklerini ve işbirliği içinde olmaktan sevinç duyduğunu söyledi. Başkan Maloney’e Göztepe Rotary Kulübü toplantısında Göztepe Futbol takımının forması armağan edildi.

Beraberinde UR Direktörlerinden Şafak Alpay olduğu halde Ankara, İzmir ve İstanbul’daki Rotary hizmet projelerini gezen Maloney onuruna İzmir’de verilen resepsiyonda yaptığı konuşma fevkalade değerliydi. UR Başkanı Rotary Okulda projesindeki başarıyı da kutladı. Konuşmasında “Rotary dünya çocuklarını eğitmek, suya eşit erişim sağlamak, yerel ekonomilerin sürdürülebilir şekilde büyümesine yardımcı olmak ve daha fazlasını istiyor” dedi.

Konuşmalarında Rotaryenlerin neden bu kadar başarılı olduklarının bir tanımını yapan Maloney “İlişkilere yatırım yapıyoruz. Kararları kanıtlara dayandırıyoruz. Sürdürülebilir çözümler üretmek için ağlarımızı nasıl harekete geçireceğimizi biliyoruz” şeklinde konuştu.

Uluslararası Rotary’nin geliştirdiği yeni eylem planının ilkelerini konuşmasında açıklayan Maloney “Bizim gücümüzün kaynağı tarihsel dostluk, dürüstlük, çeşitlilik, hizmet ve liderlik değerlerimizdir. Ayrıca, teknolojinin gerçekten bağlanmayı zorlaştırdığı bir zaman diliminde insani ilişkilerin ve bağlılığın da değerini biliyoruz” dedi.

Maloney’in konuşmasından altını çizdiğim diğer sözleri şöyle:

Rotary'yi daha büyük ve daha çeşitli hale getirerek, daha geniş ve daha empatik bir hikaye anlatacağız. İnsanlara, dünyanın daha iyi için değişebileceğini ve kendilerini bu değişimin bir parçası olarak hayal etmeye davet ediyoruz. Bu, giderek daha fazla insanın şaşırtıcı başarımızın bir parçası olmak isteyeceği sürekli bir döngü yaratacaktır.

Tarihimiz boyunca, dünyayı kalıcı değişime götürmek için yeni yollar bulma konusunda mükemmel olduğumuzu gösterdik. Ve kendi kariyerlerimizde her türlü organizasyonun ilerlemesine nasıl yardımcı olacağımızı bildiğimizi kanıtladık. Bu nedenle organizasyon ilkelerimize yeni yaklaşımlar, kim olduğumuzu tehdit etmiyor.

Yeni fırsatlar aramaya, liderliğe daha fazla yol açmaya, konuşmaları farklı seslere fırsat vermeye ve nasıl çalıştığımızı basit bir şekilde, güvenle kullanmaya hazırız. Yaptığımız çalışmalar ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin çalışmaları arasında çok paralellik var. Bu hedefler gerçekten inanılmaz derecede iddialı olsalar da, Rotary'de veya başka bir yerde şimdiye kadar yaptığımız diğer iddialı hedeflerden farlı değiller.

Rotary, BM'nin kuruluşunda vardı. Dünya kendini yıkımın eşiğinden çekip yeniden inşa ettiğinde oradaydık. BM gelecek yıl boyunca, BM sözleşmesinin imzalanmasının 75. yıldönümünü kutlayacak. Ve BM ile kalıcı ilişkimizi kutlamak için Rotary beş özel etkinliğe ev sahipliği yapıyor: New York'taki BM Günü, Paris, Santiago ve Roma'da üç başkanlık konferansı ve Honolulu'daki Konvansiyon’dan hemen önce yapılan son bir kutlama.

Birleşmiş Milletler ile olan bu ilişki, birlikte dünyaya nasıl hizmet edebileceğimizin bir örneğidir. Yalnız, herkes için temiz su sağlayamıyoruz, tek başımıza açlığı yok edemeyiz, yalnız çocuk felcini yok edemeyiz. Fakat birlikte? Elbette yapabiliriz.

Rotary Dünyayı Birleştiriyorken, bu önemli yolculukta beraber yürüyeceğiz.