GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Aralık 2020 Çarşamba 20:00

Yorgancılar'dan asgari ücret yorumu: Gerçek enflasyona göre belirlenmeli!

Asgari ücretteki verginin kaldırılması gerektiğini yıllardır söylediğini belirten EBSO Başkanı Yorgancılar, "Benim bunca zamandır söylediklerimin dillendirilmesi, hoşuma gidiyor. Asgari ücretli, brütünü tam alsın, karnı doysun.  Komisyon yeni rakamı belirlerken, açıklanan değil, gerçek enflasyonu göz önünde bulundurmalı" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 4 Aralık'ta toplanacak. Komisyon üyelerinin yapacağı görüşme ve değerlendirmelerin sonunda 2021 yılının asgari ücreti belirlenecek. İşçi tarafı gönlünden asgari ücreti 4 bin lira olmalı diye geçirirken, muhalefet partilerinin temsilcileri de bugün 2 bin 324 lira olan asgari ücretin en az 3 bin liraya yükseltilmesi yönünde görüş bildiriyor. Peki sanayicilerin İzmir'deki en üst temsilcisi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı bu konuda ne diyor?

ÖNERİMİN KONULUŞUYOR OLMASI, HOŞUMA GİDİYOR

Başkan Ender Yorgancılar, asgari ücretliden vergi alınmaması yönünde artan talepleri değerlendirirken, şunları söyledi:

"Ben bir sanayi olarak, EBSO Başkanı olarak, asgari ücretliden vergi alınmaması gerektiğini 4-5 yıldır sürekli söylüyorum. Son zamanlarda benim söylediklerim kabul görmüş olacak ki, herkes, asgari ücretliden vergi alınmaması gerektiği ifade ediyor. Geçmişte yaptığım bu önerinin bugün daha çok konuşuluyor olması, aslında hoşuma gidiyor. Yeni bir şey değil bu düşünce. Asgari ücretten vergi alınmadığı takdirde, doğal olarak işçi, maaşının brütünü alacağı için eline daha çok para alacak. Bu reformu yapmamız lazım. Buna mecburuz."

VERGİ DİLİMİNE GİRDİĞİNDE MAAŞLARI ÇOK AZALIYOR

Brüt gelirin vergi dilimine girmesiyle, asgari ücretlinin aldığı paranın önemli miktarda düştüğüne dikkat çeken EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ocak ayında tam maaş alan bir işçi, brütü vergi dilimine girdiğinde daha düşük para alıyor. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum. Ocak ayında aldığı maaşla Ekim'de aldığı maaş aynı olmuyor. İnsanlar, Ocak'ta ne alıyorsa, Aralık'ta aynısını almalı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına ben de 3-4 kez katıldım. Farklı istekler oluyor. Genelde, enflasyon baz alınarak bir rakam belirleniyor. Özellikle bu dönemde asgari ücret, açıklanan enflasyon değil, gerçek enflasyon baz alınarak belirlenmeli. İnsanların geçim sıkıntısı olmamalı. İnsanların karnı doymalı. Evet; asgari ücretten vergi alınmamalı, bu konuda devlet bir çalışma yapmalı. Fakat devletten SGK'yı da karşılamasını beklemek doğru olmaz. Çünkü devletin de imkanları belli. Ortak bir noktada buluşulur, SGK'dan bir kısmını devlet üstlenebilir. Burada önemli olan, insanların sağlıklı olması, aç kalmaması. İnsanların sağlıklı olduğu, karınlarının doyduğu, geçim sıkıntısı en aza indirgenmiş bir ortam hazırlandığında, ülkemizin önü açılır. O zaman insanlar, daha çok ve daha verimli çalışır. Tekrar söylüyorum; bu yıl asgari ücret, gerçek enflasyona göre tespit edilmeli."