GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Aralık 2020 Salı 10:37

Eski başkandan aykırı çıkış... Büyükşehir binası yıkılmasın!

TMMOB İzmir eski Şube Başkanı Hasan Topal, deprem sonrası hasar gören İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının bir mimari örnek olduğunu belirterek yıkılmasına karşı çıktı.

EGEDESONSÖZ- 30 Ekim tarihinde gerçekleşen merkez üssü Sisam Adası olan 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir’de birçok bina hasar gördü.

Hasar gören binalar arasında olan İzmir Büyükşehir Belediyesi binası alınan karar doğrultusunda yıkılarak yerine daha az katlı, şehrin mimarisine uygun bir bina yapılacağı belirtilmişti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) eski İzmir Şube Başkanı Hasan Topal ise yıkım kararına karşı çıktı. Topal, güçlendirme çalışmaları yapılarak binanın korunmasının daha doğru olacağını söyledi.

İZMİR’İN MODERN MİMARLIK SERÜVENİ: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BİNASI
Büyükşehir binasının 1966 yılında düzenlenen İzmir Belediye Sarayı Mimari Proje Yarışması sonucu seçilen mimari projenin uygulaması olduğunu ve kentin mimarisi için öneminin büyük olduğunu vurgulayan Topal, şu açıklamalarda bulundu:

“Mimarlık Yarışması yöntemi ile elde edilmiş olmasının yanı sıra, döneminin dünyadaki tasarım gelişmelerini kavramış, esinlenmiş, yorumlamış bir modern mimarlık ürünü yerel yönetim yapısı olarak, kentin modern mimarlık serüveninin çok önemli bir temsilcisidir. 

Tasarım kararları olarak; zemin katı kısmen boşaltarak yaratılan kolonadlı avlu aracılığı ile Konak Meydanı ile çok güçlü ilişki kurma çabası, farklı katlarda farklı ölçülerle önerdiği konsol çıkma kat döşemelerinin yatayda oluşturduğu etkiyi güneş kontrol işlevi de gören prekast elemanlarla dengeleme kararı, düşey sirkülasyon çekirdeklerinin cephelerde farklı derinliklerle yansıtılması, çatı plağının geri çekilerek içbükey saçak tavanlarıyla sonlanması vb. kararlarıyla yarattığı güçlü arkitektonik etki ile özgün bir mimari olgunluktadır. İç mekan çözümleriyle de işlevine tam uygun bir yönetim binası olduğu söylenebilir.”

TÜM DÜNYADA MODERN MİMARİLER KORUMA ALTINDA
Dünyanın 20’nci yüzyıl modern mimarlık örneklerini kültür mirası olarak kabul ettiğin söyleyen Topal, bu yapıların korunmalarına ve yaşatılmalarına yönelik politikaların geliştirilmesi için uluslararası girişimler olduğunu söyleyerek, “Sarı kışlanın yıkımıyla başlayan mekânsal çözülme süreci sonunda Meydan ölçeğini ve asıl ögelerini kaybetmiş, Saat Kulesi ve Cami dışında özgün bir bina kalmamıştır. Hükümet Konağı yangın sonrası Rekonstrüksiyon olarak inşa edilmiştir. Bütün iyi niyetli çabalara rağmen Konak bir daha kimliği olan bir Kent Meydanı olamamış, alan olarak kalmıştır. Günümüzde Konak Meydanı için eskiye dönük arayışlar çok anlamlı olmayacaktır. Kuşkusuz İBŞB yönetimi hasar sonucunda incelemeye gerekli özeni göstermiştir. Ancak İBŞB binasının, özetlenmeye çalışılan ve sıralanabilecek daha pek çok nedenle güçlendirilerek korunması doğru bir karar olacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası Yıkım kararının gözden geçirilmesi kentimizin modern mimarlık birikimi açısından son derece önemlidir. Umarım karar vericiler koşullarını biraz zorlayıp bu yönde bir uygulamayı benimserler” dedi.