GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Nisan 2021 Cumartesi 09:47

Mimar başkandan ‘Büyükşehir binası’ için öneri: Kente kazandırılabilir

Yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sarayı için korunması gerektiğini belirten Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, "Kazık sitemi ile yapılmış ilk binalardan bir tanesi, güçlendirme ile kente kazandırılabilir. Diğer alanlar yıkılırsa yıkılmasında mahsusu yok" diye konuştu. Kültürpark'ta yer alan Holler ile ilgili de konuşan Başkan Batur, "Kentimiz büyük bir deprem atlattı ve büyükşehir belediyesi bir yerde hizmet verecek. Bunun için holler seçildi. Hollerin şu anda yıkılmasında ısrarcı olmak yanlış" dedi.

EGEDESONSÖZ - 30 Ekim'de İzmir'de yaşanan 6.9 şiddetindeki deprem sonrası kentte bir çok yapı zarar görürken, 118 vatandaş deprem nedeniyle hayatını kaybetmiş ve binlerce vatandaş ise evsiz kalmıştı.

Depremden en büyük hasarı Bayraklı bölgesi görürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'de depremden hasar alan yapılar arasında yer aldı. Büyük İzmir depreminde aldığı hasar sonrası yıkılması kararlaştırılan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'taki ana hizmet binası için Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur'dan öneri geldi.

KENTE KATKI KOYAN BİR BİNA
Konuyla ilgili Sonsöz TV'de konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, binanın bölge için önemli olduğuna dikkat çekti. Batur, "Mevcut bina ile ilgili güçlendirme konusunda ya da yeniden yapım konusunda çalışma yapıyor büyükşehir. Bence kentin simge binalarından bir tanesi... Büyükşehir belediyesi yıkıldığında yanındaki binalar da yıkılırsa, bir anlamı taşıyor. Yoksa sadece Büyükşehir Belediye binasını yıkılması ile meydan kazanılması çok mümkün değil. Güçlendirme konusunda da teknoloji gelişti ve çok iyi yapacak şirketler var. Kazık sitemi ile yapılmış ilk binalardan bir tanesi, güçlendirme ile kente kazandırılabilir. Diğer alanlar yıkılırsa yıkılmasında mahsusu yok. Diğer binalara dokunulmayacağına göre, büyükşehir belediyesinin simge yeri ve kente bir katkı koyan bir bina" dedi.

KÜLTÜRPARK YORUMU: EMSAL ARTIŞI KESİNLİKLE YOK
Kültürpark için hazırlanan yeni plana ve hollerin bir an önce yıkılması yönündeki eleştirilere de yanıt veren Başkan Batur, "Kentimiz büyük bir deprem atlattı ve büyükşehir belediyesi bir yerde hizmet verecek. Bunun için holler seçildi. Hollerin şu anda yıkılmasında ısrarcı olmak yanlış… Bu süreyi Büyükşehir'e vermek lazım… Son yapılan planda uzlaşı halinde çıktı, 11 toplantı yapıldı. Emsal artışı kesinlikle yok. Yorum farkı var. Bazı alanlarda modernleşme ihtiyacı var. Mesela Celal Atik Spor Salonu'nun yenilenmeye ihtiyacı var.  Bir modern salon yapılsa kötü mü olur. Göl Gazinosu, Ada Gazinosu tescillendi, artık artış yok. Amfi tiyatro aynı kalıyor. Nerede artış yapılıyor? Ben bilmiyorum. Yüzde 40'ına yakın holler ortadan kalmış olacak, lunapark gidiyor… Hep yıkılanı konuşuyoruz, yapılan yok ki. Belediyeler fuarın korunması konusunda hem fikir. Ben bahçe duvarının da yıkılmasını istiyorum. Herkese açık bir alan olsun. Biz kapattıkça daha fazla spekülasyon oluyor. Yurtdışındaki alanlar gibi açık alan olsun. Daha çok halk gelir ve daha uğrak bir yer olur" diye konuştu.