GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Ocak 2018 Perşembe 16:49

Kordon'da esnafın başkanından açıklama: Yaşanan doğal afet!

Aniden bastıran yağışla birlikte şiddetli lodos denizin kabarmasına neden olurken sular altında kalan Kordon’daki çalışmalar sürüyor. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, “Yaşanan doğal bir afettir. Büyükşehir Belediyesi anında müdahale etmiştir” dedi.

EGEDESONSÖZ- Şiddetli lodos ile birlikte İzmir Körfezi kabarırken yağışlı havada Kordon’da bulunan mekanların büyük bölümünü su bastı. Mazgallardaki sular, denizin kabarması nedeniyle geri basınca özellikle kıyılarda bulunan işletmeler zor anlar yaşadı. Esnaf, suyu tahliye etmek ve işyerlerine girmemesi için büyük çaba gösterdi. Normal seviyelerin üstüne çıkan su, bazı mekanların içinde bir metreye kadar ulaştı.

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasında bulunan 100’e yakın işletmenin büyük bölümünün lodos nedeniyle mağdur olduğunu söyledi. Şanlı, Pasaport dahil olmak üzere Kordon boyunca dalgaların, kıyıdaki deniz setini de aşarak işletmelere geldiğini söyledi.

Şanlı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, lodosun şiddetini arttırması ve suların gelmesiyle birlikte anında müdahale etti. İZSU Genel Müdürlüğü, İtfaiye Daire Başkanlığı, temizlik ve fen işleri gibi birimler de  büyük gayret gösterdi. Olayın ilk başından itibaren Büyükşehir, HİM ve üst düzey yetkililerle temas halindeydik. Hem esnafımız hem de bizler taleplerimizi ilettik. İzmir’de yaşadığımız olay doğal bir afetin sonucudur. Burada ihmal söz konusu değildir. Bundan 10 yıl önce de yine böyle bir durumla karşılaşmıştık. Körfez’deki suların dalgalar halinde dükkanlara girmesine engel olunamazdı. Bu doğa olayına ‘ihmal’ demek doğru değil. Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışmaları nedeniyle bizzat sayın genel sekreteri de arayıp teşekkür etim. Zaten Başkan Aziz Kocaoğlu da yaptığı açıklamada yağmur suyu ayrıştırma ve kanal çalışmaları hakkında bilgiler verdi” dedi.

İŞGALİYE BEDELİ ALINMASIN
Esnafın Başkanı Şanlı, yaşanan doğal afet nedeniyle zararın 10 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. Şanlı, “Yetkili kurumlar zarar tespitlerini yapıyorlar. İşletmelerimizde elektrikle çalışan cihazlar var. Hepsi zarar gördü. Özellikle kot düşüklüğü nedeniyle daha çok su basan işletmelerimiz var. Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş’dan da aylık alınan işgaliye ücretlerinin mağduriyetin giderilmesi açısından bir süre alınmaması talebinde bulunacağız. Bu konuda başkanımızın da duyarlı olacağına eminim. Kış şartları nedeniyle işleri düşen esnafımıza herkesin yardımcı olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.