GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Haziran 2019 Salı 10:57

Karşıyaka’dan Büyükşehir’e 28 milyonluk devir... Başkan Tugay: İstemezdik ama mecburduk!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri 28 milyon bedelle gerçekleşen Sosyal Yaşam Kompleksi için konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Gelen parayla yatırım yapmayacağız, borç ödeyeceğiz. Elimizi rahatlatmak için böyle bir satış, devir yapmak zorunda kaldık. İstemezdik. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı öğrenmemiz lazım. Bundan sonra Büyükşehir Belediyesi’nden hiçbir talebimiz olmayacak” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- 31 Mart yerel seçimleri sonrasında koltuğa oturan belediye başkanları ülkenin son yıllarda içinde bulunduğu ekonomik krizi öne sürerek önceki dönemden devraldıkları yüklü borçlardan kurtulma noktasında hamleler yapıyor.  

İzmir’de 200 milyon borç duvarını aşan kurumlar arasında olan Karşıyaka Belediyesi geçtiğimiz haftalarda eski Başkan Cevat Durak döneminde yapımı tamamlanan geriatri merkezinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesi yönünde adım atmıştı. Gelinen süreçte tesisin tahsisinin 28 milyon TL’lik bedelle gerçekleştiği aktarıldı.

YATIRIM YAPMAK İÇİN DEĞİL BORÇ ÖDEMEYE KULLANACAĞIZ!
‘Devirden belediyeye aktarılan para ile ne yapılacak?’ sorusunu yanıtlayan ve konuyla ilgili açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Gelen parayla borç ödenecek. Haciz kararları aldırılmış borçlarımız var. Geçmişten gelen borçlarımız var. Borç ödemelerinde kullanacağız. Yatırım için kullanmayacağız. Biz kendi tedbirlerimiz aldık. Ödemeler dengesi oluştu. Belediyemiz 2 buçuk yıldır ilk defa maaşları zamanında yatırdı. Henüz Büyükşehir Belediyesi’nden hiçbir kuruş gelmedi bize” dedi.

İSTEMEZDİK AMA YAPMAK ZORUNDA KALDIK!
Belediyenin zorlu mali bir süreçten geçtiğini ve devir işlemini yapmaya mecbur kaldıklarını ifade eden Belediye Başkanı Tugay ayrıca, “Tasarruf tedbirlerimizi aldık, harcamalarımızı disipline ettik, gelir arttırıcı bazı şeyleri devreye soktuk. Bir taraftan da alacaklarımızı tahsil etmek için uğraşıyoruz. Çünkü belediyenin 60 milyon TL civarında alacağı vardı. Bu talep edilmemiş. Takip edilmeden kalmış. Arkadaşlarımız çalışıyor. Disiplin sağlandı. Bir ölçüde kendi ayaklarımızın üzerinde durur hale geldik. Ama bizi sıkıştıran borçlar var. Oralarda elimizi rahatlatmak için böyle bir satış, devir yapmak zorunda kaldık. İstemezdik” diye konuştu.

BİNA YİNE HALKA HİZMET EDECEK, BÜYÜKŞEHİR’E GÜVENİYORUZ
Binanın amacına uygun olarak kullanılacağını aktaran Belediye Başkanı Tugay, bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne güvendiklerini söylerken, Ama sonuçta bu bina Karşıyaka’da… Devredilen kurum Büyükşehir Belediyesi… Orayı en uygun şartlarla kullanacaklardır. Bu açıdan onlara güvenimiz tamdır. Halka hizmet anlamında o bina üzerine düşeni yapacaktır. Bir sorun olacağını düşünmüyorum. Zaten binanın biraz yıpranmışlığı var, tadilat gerekiyor. Bunları da belediye açısından yapamayacağımız için Büyükşehir’in gücü daha fazla, onun için devir gerçekleşti” dedi.

AYAKLARIMIZIN ÜZERİNDE DURMAMIZ LAZIM, BUNDAN SONRA BÜYÜKŞEHİR’DEN TALEBİMİZ OLMAYACAK
28 milyon TL’lik bedel miktarına dair konuşan Başkan Tugay, “İşin doğrusu biz daha fazla bir talepte bulunduk ama onlar da veremediler. Bundan sonrası için Tunç Başkan’a söyledim; kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı öğrenmemiz lazım. Bundan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hiçbir talebimiz olmayacak” ifadelerini kullandı.