GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
27 Mart 2023 Pazartesi

Sonunda oldu

Ortak Politikalar Mutabakat Metni geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. 244 sayfa. Dokuz ana başlık, 75 alt başlık altında 2300 madde yer almış.

Türkiye’yi yeni Dünya düzenine taşıyacaksiyasetin ve siyasanın yeniden inşasının yol haritası. Sadece son 20 yılda değil, Türkiye’nin seksen darbesinden itibaren yitirdiklerini geri kazandıracak mutabakat metni.

Kısaca, Ortak Politikalar Mutabakat Metni,Türkiye’yi uluslararası sistemin Batı normlarıyla yeniden buluşturacak bir program sunuyor.

Mutabakat metni çok kapsamlı, 2300 madde var. Ve eskiye dönüş bağlamında yapılacakların fazlalığı dikkat çekiyor. Bu durum, metni mıncıklamak isteyenlere ziyadesiyle imkân sunuyor. Hele üstü örtülü bırakılan sorunlar can sıkacak gibi.

Ancak mükemmel bir metin bekleyenler haksızlık yapıyor. Yeni bir çağın şafağında, elimizde eksik, yetersiz, bir şeye benzetmekte zorlandığımız bir metin olması doğaldır. Onu geliştirmek, güzelleştirmek, mükemmelleştirmek toplumun sorumluluğudur.

Kusursuz, mükemmel olan zaten tamamlanmış, bitmiş olandır. Mükemmellik bir sondur.

Her halükârda, Türkiye’nin meselelerini tartışmanın önü açılmış bulunuyor, mutabakat metni kılavuz olduğu sürece…

Tam bu aşamada, İzmir’in üstüne düşen bir görev vardı; Ortak politikalar Mutabakat Metni ile İzmir İktisat Kongresi’nin bütünleşmesi. Bu başarıldı.

Tunç Soyer’in öncülük ettiği İzmir İktisat Kongresi’nin çıktıları,Türkiye’yi yeni yüzyıla taşıyacak programın can damarları olabilir.

Bir kere daha hatırlatmak istiyorum; Gelmekte olanı anlamak için yeni bir dil oluşturmak ve hayatı yeniden söylemek lazım.

Önümüze yeni yollar açıldı. Umarım, bu zorlu yollarda sorumluluk alacak doğru kadrolar da oluşturulur.

Yolumuz açık olsun.