GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
19 Şubat 2014 Çarşamba

Porto Alegre’den Seferihisar’a…

“Yeni Bir Dünya Mümkün.” Porto Alegre’de 2002 yılında ikincisi gerçekleştirilen Dünya Sosyal Forumu’ndan dünyaya yayıldı bu sözler.
Binyılın başında, Kapitalist sistem karşısında sosyalist sistemin yaşadığı tarihi yıkımdan sonra, tek kutuplu dünyada, ilk defa antikapitalist hareketin sesi Seattle’de ve Porto Alegre’de bu kadar gür çıkıyordu ve ‘yeni bir dünyanın mümkün olduğu’ gerçeği insanlığın gündemine yeniden giriyordu.
Umutların yeniden yeşermeye başladığı bir milat.
 
İşte ben sosyal medyada, basında ne zaman Seferihisar hakkında bir haber, bir tanıtım, bir yorum görsem, Porto Alegre’den yükselen o ses beynimde yankılanıyor; “Yeni Bir Dünya Mümkün.”
 
Cittaslow… Geleceğin köyleri… Köylü birlikleri… Doğa hareketi… Yerel kalkınma… Yatay toplum… Katılımcılık… Toplumsal barış… Toplum gönüllüleri…
Seferihisar dendiğinde hemen aklıma gelenler bunlar ve her şey sahiden yapılıyor; Yapılanların sahiciliği bence Seferihisar deneyiminin en güçlü yanıdır. Elbet de yapılan işlerin çoğu uzun soluklu olduğu için sabır gerektiriyor. Bununla beraber, alınan yola ve gidişata bakınca başarıyı görmek mümkün.
Ancak görmenin de yetmediğini düşünüyorum; çünkü bu başarı öyküsünü izlemekten ziyade Seferihisar deneyimine katılmanın gereğine inanıyorum.
 
Seferihisar deneyimi aklıma ve yüreğime şöyle sesleniyor; “Yeni Bir Türkiye Mümkün.”
Sakın ola ki “yeni Türkiye” olgusuna Cumhuriyet karşıtı anlamlar yüklemeye kalkışılmasın! Aydınlanmanın ve modernitenin Cumhuriyet’e kattığı değerleri göz ardı etmek kimsenin haddi değil. “Yeni” olandan kastım, Cumhuriyet’in getirdiklerine eklemlenecek yeni değerlerdir.
Tunç Soyer, yaptıklarını ve yapacaklarını Atatürk’e ve Cumhuriyet’e bir borç olarak gördüğünü, yüksek sesle dile getiriyor.
 
Seferihisar’da heyecan verici bir deneyim yaşanıyor; yatay topluma dayalı bir model, yerel ölçekte yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Yaşanan deneyim aynı zamanda Türkiye’de yeni toplum bilgisi ve yeni toplumsal örgütlenme modelleri üzerine etkili bir çalışma ve düşünce üretme alanı yaratma potansiyeline sahip.
İnanırsak yapabiliriz, yaparsak başarabiliriz.
 
Tunç Soyer, “Bu daha başlangıç!” dedi ve yola koyuldu. Seferihisar, büyük bir deneyimin şafağında…
“Varlık, Birlik, Özgürlük” mücadelesinde, hepimiz Seferihisarlıyız.
 
“İzmir’in metropol ilçelerinde siyasetin kirli havasını soluduktan sonra, Seferihisar’da Tunç Soyer’in temiz siyaseti insana çok iyi geliyor.
İman tazelemek isteyenlere öneririm.”