GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Mehmet KARABEL
YAZARLAR
11 Eylül 2017 Pazartesi

Başbakan ile Kocaoğlu nasıl bu hale geldi?

Selçuk'taki İZBAN töreni bir kez daha gösterdi ki; şu "siyaset" çok acımasız!

Slogan atanlar bu kentin başkanını konuşturmadılar; çileden çıkardılar... Kürsüyü terk eden Kocaoğlu, protestoculara "Adam gibi durun..." diye bağırdı; ardından kürsüye gelen Başbakan Yıldırım, "Başkan'ın şekeri çıktı, vitesten attı" deyiverdi... Oysa biri bu kentin 14 yıllık başkanı, diğeri de İzmir'in vekili ve Başbakanı’ydı... Bu sözlerin eşiğine nasıl gelmişlerdi?

İşte cevabı:

Tarih: 7 Ekim 2015... Binali Yıldırım, Kocaoğlu için şöyle diyor:

"Aziz Kocoğlu, üst üste bir kaç dönemdir belediye başkanı... Demek ki, halk yaptıklarından memnun ki seçiyor... Başkan'ın elinden tutup bu şehirde dolaşacağım... Nerede iş varsa halledeceğim..."

Tarih: 10 Mayıs 2016...

Başbakan Aziz Kocaoğlu, Binali Yıldırım için şunları söylüyor:

"Bana (Başbakan kim olsun?) diye soranlara gönlümden geçen ismin Binali Yıldırım olduğunu söylüyorum... Kendisiyle siyasi centilmenlik çerçevesinde siyasi mücadele verdiğim de oldu, birlikte işlere imza attığımız da oldu... Binali Bey'in Başbakan olması İzmir'in lehinedir..."

Tarih: 24 Mayıs 2016...

Nitekim, Binali Yıldırım Başbakan oldu...

Tarih: 28 Ağustos 2010...

79'uncu Fuar'ın açılış töreni için Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'ndayız... Bazı CHP'liler, konuk Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ü yuhaladı... Törene CHP Lideri Kılıçdaroğlu da katılmıştı... Başkan Kocaoğlu dayamadı kürsüye koştu ve şöyle seslendi:

"Burada ev sahibi benim... Tüm İzmirli hemşehrilerim adına sayın bakanımızdan binlerce defa ama binlerce defa özür dilerim..."

Bu kez "AKP dışarı" sloganları başladı... Kocaoğlu'nun tepesi atmıştı, devam etti:

"Bu bir devlet törenidir... Burası ne AK Parti'nin ne CHP'nin ne de bir başka partinin miting alanı değildir... Herkes  O'na göre davransın... Hepinizi sağlıklı düşünmeye davet ediyorum..."

Tarih: 8 Eylül 2017...

Yer: Selçuk; İZBAN hattının açılış töreni...

Başkan Kocaoğlu kürsüde... Kalabalıktan, "İn aşağı" ve "Konuşma" sesleri yükseliyor; "yuhalama" başlıyor... Kocaoğlu, "Bu proje sayın başbakanımız kadar benim projemdir... Bunu böyle bilin... Sizi adam olmaya çağırıyorum" dedi ve tören alanını terk etti...

Bir dakika sonra Başbakan Yıldırım kürsüdeydi... Sıkıntılı duruma kendince nokta koydu:

"Biliyorsunuz Aziz Başkan'ın şekeri var... Birdenbire şeker çıktı; vitesten attı..."

Kocaoğlu da bir özet yaptı ve "Sayın Başbakan, sanki orada yokmuş gibi ve bana yapılan o sataşmaları duymamış gibi, benim tepkimi sayın cumhurbaşkanına yapılan tezahürata bağladı ki, bunu şiddetle reddediyorum... Sayın Başbakan'a yakıştıramadım..."

Tablo bu...

Yıllardır nezaket kurallarını zedelemeden yürüyen iki farklı siyasi kimlik nasıl İzmir gibi "hoşgörü ve demokrat" bir kentte yürekleri acıtan bir tablonun kahramanları oldular?

Acaba...

Son Anayasa Referandumu'nda, bu törene ev sahipliği yapan AK Partili belediyenin yönettiği Selçuk'ta "Evet" oylarının rekor derecede (yüzde 26.9)  düşük çıkmasının bu "gergin tören"le bir ilgisi olabilir mi?

Bunu da Selçuk'un Ak Partili belediye başkanı ile ilçe başkanına sormakta yarar var...

Sonsöz: "Kişi kim olduğunu bilmek isterse, kimleri sevdiğine baksın..."