GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
14 Haziran 2018 Perşembe

Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe karışırcasına

Müthiş bir şiirdir. Yaşam sevinci verir bana. Ünlü şairimiz Ataol Behramoğlu ne de güzel yazmış. Kucakladın mı sımsıkı kucaklayacaksın arkadaşını/ Ve uzandın mı bir kez sımsıcak kumlara/Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taş gibi dinleneceksin/İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine/Hem de tüm benliği seslerle, ezgilerle dolarcasına/İnsan balıklama dalmalı içine hayatın/Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasına/Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var/Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına / Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır” BU ŞİİRİN TAMAMINI OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM.

Büyük kentlerin ağır yükünü omuzlarında taşıyanlar bayramda 3 gün de olsa kendinizi bir yerlere atın. Deniz, güneş sefası yapmak isteyenler için Bodrum, Çeşme, Alaçatı, Mordoğan, Karaburun, Seferihisar, Gümüldür, Ürkmez, Foça, Çandarlı, Dikili, tarihi yerleri sevenler için Bergama, Selçuk, Birgi, Didim, Sarp Harabeleri, doğa ile baş başa kalmak isteyenler için Ödemiş Bozdağ, Gölcük, Manisa Spil, Sirince hem yakın hem de fiyat bakımından çok uygun. Her birinden detaylı bilgi vermem mümkün değil. Ancak huzur bulduğum İzmir’in bir kuzeyinden bir de güneyinden iki tavsiyede bulunacağım.

FOÇA’DA GÜN BATIMI EŞLİĞİNDE RAKI BALIK   

Foça ilk görüşte insanı çarpan bir yerdir. Daracık taş sokakları, eski evleri insanı ilk görüşte sarıp sarmalar. Kıyılarında balık ve yosun kokusu duyulan bu kentte canınız çektiği an gidebilirsiniz. İzmir’e 70 kilometre mesafede olan ve metro ile artık ulaşımı kolaylaşan Foça, sahili, eski evleri insanı ilk görüşte mest eder. Taze kalamar, çipura, barbun, levrek, kefal ve sardalya balıkları ile balık restoranlarında gün batımı yapmanızı tavsiye ederim.

DEDEDEN TORUNA SAKIZLI DONDURMA
Ege’nin Dünya’daki gururu Çeşme  ve  Alaçatı. Günlük bir milyonun üzerindeki tirajıyla ABD’nin medya devi The New York Times gazetesinin gidilmesi gereken 31 tatil yeri listesinin 8’nci sırasında Çeşme’nin yer alması,  Dünya Profesyonel Windsörf Federasyonu’nun (WPWA) dünya kupası yarışları için Alaçatı’yı seçmesi bu gururu destekliyor. Çeşme Çarşısı’nda 1945’ten beri hizmet veren Rumeli Pastanesi, sakızlı dondurmanın doğduğu yer olarak biliniyor. Mübadeleyle göç eden Selanikli Osman Mersin’in, Çeşme’de tanışıp evlendiği eşi Şadiye Hanım’ın çeyiz olarak getirdiği masa ve birkaç sandalyeyle açtığı o tatlı ve dondurma dükkanı günümüzde bir yandan dededen toruna geleneksel damak lezzetini yaşatırken, bir yandan da genç kuşağın yenilikçi fikirleriyle büyümeye devam ediyor. Rumeli Pastanesi’nin işletmecisi Hüseyin Mersin, uzun süre babasıyla birlikte yürüttüğü işi şimdilerde biri İngilizce işletme, diğeri gıda eğitimi mezunu oğulları ile dedelerinin izinden gidiyorlar. Hüseyin Mersin, başarılarındaki sırrı şöyle anlatıyor, “73’inci sezonumuzu yaşamanın, “Türkiye’nin en iyi 10 dondurmacısı” listesinde 5 kez yer almanın gurur ve sevincini yaşıyoruz.

TURİZMİN PARLAYAN YILDIZI ÖZBEKKÖYÜ
Nobel ödüllü Yunanlı şair Yorgo Seferis’in doğduğu kent olan, Türkiye’nin ünlü şairi Necati Cumalı ve Tanju Okan’ın yaşamının son yıllarını geçirdiği Urla’da bir alternatif olabilir. Ege kasabaları içinde, küçük meydanları, asma altı kahveleri, iskele balık mezattı, 16 köyden gelen üreticinin cuma günü kurduğu, geleneksel malgaca pazarı ve ocaklarda pişen yemekleriyle hala Ege’nin ruhunu yaşatan yerlerden biridir Urla.

Bin yıllık tarihi geçmişi olan Urla Özbekköy’ünde deniz ve doğa iç içe. En güzel günbatımı ve doğa fotoğrafları çekmek, 950 yaşındaki servi ağacını görmek istiyorsanız Özbekköy gizli kalmış cennet. Özbek Köyü’nün Akkum Sahili’ndeki

50 yıllık geçmişi olan Akın Restoranı tavsiye edeceğim. İzmir Gourmet Guide “Bir Adım Öne Çıkanlar” ödüllerinde “Balık ve Deniz Ürünleri” kategorisinde iki kez birincilik ödülüne layık görülen Akın’ın Yeri Restoran’da bayramda kendinize deniz ürünlerinden ziyafet çekebilirsiniz.

BARBAROS YATÇILIK YUNANİSTAN’DA  
Mavi tur sektörünün önde gelen firmalarından Barbaros Yatçılık Türkiye operasyonlarının yanı sıra Yunanistan’daki operasyonlarını da büyütüyor.  Artık gelenekselleşmiş Bodrum-Gökova Körfezi, Bodrum-Hisarönü Körfezi, Marmaris-Göcek-Fethiye, Marmaris-Datça, Bodrum-Güney 12 Adalar (Symi, Rodos), Bodrum-Kuzey 12 adlar(Leros, Patmos) rotalarında haftalık kabin kiralama programlarını ve özel gruplara mavi yolculuk organizasyonlarını sürdüren şirket geçen sene yaptığı bir atılımla senelerin birikimini Yunanistan’a taşıyarak 300 yatak kapasitesine ulaştı.2017 Sezonunda Hera, Hemera, Harmonıa guletlerini Yunanistan’da hizmete sunma kararı veren Barbaros Yatçılık Yönetim Kurulu Başkanı Barbaros Güneş, “2018 sezonunda da Yunanistan filosuna Artemis, Atena, Eros, Aphrodıte , Valerıe ve Vırtuoso guletlerini kattık. Bu geniş filo, aynı zamanda Yunanistan’ın Atina, Santorini, Mykonos, Lefkada, Zakintos, Korfu, Paros, gibi farklı noktalarında hem kabin kiralama hem de özel gruplara hizmet verebilmek için operasyonel olarak optimize edildi. Lüks segmentte hizmet veren Malta bayraklı Vırtuoso guleti haricinde diğer tüm tekneler Yunan Bayrağı ve Yunan taşımacılık ve turizm otoritelerinin denetiminde hizmet vermektedir. Vırtuoso guleti Malta Bayraklı olup Yunan ve Türk  karasularının her noktasında üstün kalite de hizmet vermeye hazırdır. Bu sektörde birinci felsefemiz müşteri memnuniyetidir” dedi.