GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
11 Eylül 2022 Pazar

Toprak analar ve gastronomi öğrencileri

Bütün arkadaşlarıma söylüyorum, 60 yılı aşkın süredir İzmir’de yaşıyorum, ben böylesine dolu dolu böylesine mutluluk verici, böylesine coşkulu bir 10 gün yaşamadım.

İzmirliler olup bitenden sevinçlidir, gerisi laf olur, unutulur gider.

Geride kalan 10 günün Terra Madre Fuarına ilişkin bilgilerini hem bu köşede hem de 30 bini aşkın sosyal medya takipçimizle paylaştık. Şimdi yeni bir paylaşım zamanı.

Son yıllarda izlediğim en değerli sergilerden biri ve sergi kitaplarından birinden söz etmek istiyorum bugün. Bir Tabak Ot Yemeği.  Serginin açılış töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile beraberdik. Çok mutlu olduk.

Bir Tabak Ot Yemeği Foto-belgesel Sergisi, İzmir’deki yetişen yenilebilir yabani otlardan yapılan, ot yemekleri kültürünün kuşaklararası aktarımı amacıyla, gastronomi eğitimi alan genç üniversite öğrencilerini geleneksel yöntemlerle bu otları pişiren kişilerle buluşturarak İzmir bölgesinin doğası ile insanına dair bir dizi görsel belgelemeler içeriyor.

Proje şöyle tanıtılmış: Bu proje, somut olmayan kültürel mirasımızın önemli bir parçası olan İzmir’in yemek kültürünün kalıcılığının sağlanması ve geniş kitlelerle buluşturulabilmesi için, yenilebilir yabani otların araştırılması, doğal ortamlarında belgelenmesi ve bu otlardan yemek hazırlayan birbirlerinden farklı çevre ve katmanlardan insanları bir araya getiren bir kuşaklar buluşması olarak tasarlanmıştır.

Foto-Belgesel formatlı bu çalışma ile, “bir tabak ot yemeğinden” yola çıkılarak geçmiş ve geleceğin bir sentezinin nasıl yapılabildiğini görecek, toplumsal bütünlük için kuşaklararası kültürel geçişkenliğin ipuçlarını bulacak ve proje ekibinin bu süreçteki göz tanıklıklarına ortak olacaksınız.

Adil Alpkoçak, Aylin Telef, Ayşegül Çetinkalp, Nejat Gündüç, Veyis Polat ve Yılmaz Bulut’un çektikleri fotoğraflardan oluşan sergi, 30 Eylül 2022 tarihine kadar Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

Serginin ve kitabın kahramanları İzmir’in köylerinde yaşayan “Toprak Analar” ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri. Kitap İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanlığı yayınlarından çıktı.

Sergiyi mutlaka izleyin derim. Size önce yaptıkları yemeklerle Toprak Anaları tanıtayım: Şevketi Bostan Şerife Kublay  Özbek Köyü, Urla, Tilkişen Gülpen Burşuk Germiyan Köyü, Çeşme, Kuzukulağı Suna Kalaycı Ulamış Köyü, Seferihisar, Gelincik Havva Ümütdar Seyrekli Köyü, Ödemiş,  Isırgan Aynur Dumanlılar Birgi Köyü, Ödemiş, Sarmaşık Emine Kale Orhanlı Köyü, Seferihisar, Radika Nadire Şimşek Buruncuk Köyü, Menemen, Arapsaçı Sabahat Güleş Akkoyunlu Köyü, Tire, Labada Nadire Doğan Kaynaklar Köyü, Buca, Körmen Aliye Tuncer Karacaağaç Köyü, Buca, Ebegümeci, Hayriye Şimşek Seyrekli köyü, Ödemiş, Turpotu Lütfiye Sarısu Bozalan Köyü, Menemen, Deniz Fasulyesi, Hicabiye Kaya İncecikler Köyü, Bergama, Deniz Börülcesi Döndü Özen Aşağıkızılca, Kemalpaşa.

Ve bu yemekleri hayata geçiren gençlerimiz… Yaşar Üniversitesi öğrencileri: Furkan Açıkgöz, Furkan Aydın, Almina Çelik, Abdulazim Umurtağ, Elif Ilgın Satıcıöz, Richard H.Campany, Çetin Akkoç, Beril Kayserlioğlu, Dila Oktay, Hamiyet Ayça Gürbüz, Mertay Karahan, Teoman Keleş, Miray Turan, Gürsel Tırpan.

Proje nefis. Fotoğraf sanatçılarımızı, ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç ve  İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanı Kadir Efe Oruç’u ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum.