GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nuray KAYA
YAZARLAR
19 Ağustos 2019 Pazartesi

Su ve vicdan

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin ülkenin farklı yerlerinde çıkan/ çıkarılan orman yangınlarıyla ilgili açıklaması memleketin en güzel yerlerinden biri olan Kazdağları’nda kesilen ağaç sayısının 200 bin civarı değil 13  bin olduğunun  anlatıldığı o sözleri  hatırlattı.

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar’ın, “Biz salak mıyız?” diyerek verdiği tepki, yangın haberlerini okurken  benim de kalbimden ve aklımdan geçenlerdi.

Muğla ve İzmir'in ilçelerinde  dün orman yangınları çıktı. Yazıyı kaleme aldığım saatlerde yangınların nedeni henüz belirlenememişti ve maalesef rüzgar nedeniyle de  görevliler, kontrol altına almakta sıkıntı yaşıyordu.  

Bakan  Pakdemirli, İzmir’de çıkan yangınların söndürme çalışmalarını helikopterle takip ettikten sonra durumu değerlendirdi.  

Orman yangınlarının yüzde  90’dan fazlasının vatandaş  ihmali ve dikkatsizlikten çıktığını söyledi.  Haklılık payı var. Çünkü bu bir eğitim ve kültür işi.

Gelelim tıpkı Gökbakar gibi benim de  kendime “Biz salak mıyız?” sorusunu yöneltmeme sebep olan kısmına.

“Orman teşkilatımız yangınla mücadelede dünyada birinci sırada” diyen Sayın Bakan, yurdum insanının ağaçları sevip sahip çıkma konusunda  maalesef dünya birincisi (!)  olmadığını söylüyor  ve “Bunlar milli servet. Bir ağacın dahi yanmaması önemli. Biz teşkilat olarak bir ağaç daha az yansın diye mücadelemizi sürdüreceğiz” diye  devam ediyor.  

Ülkenin tarımı ve ormanlarından sorumlu Bakanı’nın samimiyetine (!) hayran kalmamak mümkün değil.

Yanan ormanlar milli servette imara açılan ormanlar; altın arama sevdasına yağmalanan ormanlar; yok edilen tarım alanları, dereler ve canlı yaşamı milli servet değil mi Sayın Pakdemirli?

Peki Kazdağları’ndaki o kahreden fotoğrafı neyle açıklayabilirsiniz? Orada  halk, ağaca tam da sizin istediğiniz gibi sahip çıkıyor.

 Dünyaca ünlü Piyanist Sayın Fazıl Say’ın o alanda verdiği konseri dinlerken sizin de kalbiniz ağrımadı mı?  Yuvası yok edilen  hayvanlar sizi de kahretmiyor mu?

Günlerdir bölgede  milli servetimize “ Su ve Vicdan”  diyerek  sahip çıkmak için nöbet tutan halkı  görmezden gelmek niye?

Kimi duyarsız, dikkatsiz vatandaş  ve de gözünü para hırsı bürümüş sermayeciler orman yakarken kimi  de tam da sizin istediğiniz gibi  ormanlar yok olmasın diye çabalıyor.

Halk, ülkenin aleyhine her sözü, eylemi, davranışı görüyor.  Sebebi belirlenemeyen orman yangınları hakkında konuşmak en kolayı tabi.

Bir  Bakan olarak sizden sebebi belli olan orman katliamlarıyla ilgili  ,milli servetimizi de önemsediğinizi görebileceğimiz,  bir duruş bekliyoruz.

Çünkü  olup biteni  takip ediyor; olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabiliyor ve  yaşamı sorguluyoruz.  

Çünkü bu ülkenin 81 ilinde ormanların içinden akıp giden dereler kadar berrak vicdanlara sahip halk yaşıyor.