GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
30 Mayıs 2022 Pazartesi

Orta sınıf solculuğu

Solculuk, orta sınıflarda kök salmış olup sosyalizmin ve komünizmin en büyük düşmanlarındandır.

Sistemden beslenirken sisteme muhalefet etmenin en etkili yollarındandır, solculuk.

Türkiye’de solcu olmak sınırsız keskinliği mümkün kıldığı gibi, bilgiyle arası olmayan ülke insanına, yarım yamalak bildikleriyle saat başı devrim yapma imkânı verir.

Orta sınıfın üst katlarında ise, sosyal mastürbasyon aracı olarak “tuzukuru solculuk” çok makbuldür. Kadeh kaldırmak, iyi kafayla esip gürlemek, solculuklarının alamet-i farikasıdır.

İşçi sınıfı diskuru, solcuların keskinliğinin karinesidir. Mesela, sosyal demokrat belediyelerde tuzu oldukça kuru bir işçi sınıfı vardır.

Sınıf mücadelesinin hiçbir yerinde görülmeyen devrimci işçi sendikaları, bu tuzu oldukça kuru çalışanlar için yaptıkları ücret pazarlıklarıyla ünlüdür. Ve bu ücret sendikacılığı alkışlanırken, sınıf sendikacılığı hiç sorgulanmaz.

Çünkü sınıf sendikacılığı onları bozar. Onların sınıf mücadelesi, araba markası yükseltmek ve benzeri sınıf atlama hikayelerinden ibarettir.

Orta sınıfı içine düştüğü açmazdan kurtaracak olan “ekolojik toplum” ise bir avuç ekolojist dışında kimsenin umurunda değil.

Orta sınıf solculuğunun en büyük hamisi ABD ve AB’dir. Uluslararası kapitalist sistem, neo liberal dönemde, kimlik siyasetinin ayrılmaz parçası olarak gördüğü “sol” ile çok iş kotarmıştır. En az din grupları kadar kullanışlı olduklarını kabul etmek gerekir.

Mesela, orta sınıf solculuğunun din grubuyla buluştuğu CHP’dekimlik siyaseti, zaten zorda olan sosyal demokrasi fikrini devreden çıkarmıştır.

Ancak, fena halde azınlığa düşen sosyal demokratların yeniden söz sahibi olacağı günler yaklaşıyor. Neo liberal dönem sonlanırken öne çıkan kamucu ekonomi, dijital dönüşüm, evrensel gelir hakkı, insan haklarına dayalı devlet fikri, ekolojik toplum, döngüsel kültür; sosyal demokratların gündemidir.

Orta sınıf solculuğu gerek sosyalistlerin ve komünistlerin gerek sosyal demokratların önünü kesmek için uzun yıllar kullanıldı.

Bu dönem kapanıyor. Şimdi, sosyal demokratların yeni gündemle siyaset sahnesinde yer alma zamanıdır.

Bekliyoruz…