GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
4 Haziran 2018 Pazartesi

Nazım Hikmet ve Dünya Çevre Günü

3 Haziran 1963 yılında dünya şairi Nazım Hikmet yaşamını yitirdi. 5 Haziran 1972 yılında ise Birleşmiş Milletler Örgütü “Dünya Çevre Günü” ilan etti.

“Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/Ve bir orman gibi kardeşcesine/Bu hasret bizim” satırlarını neredeyse 7’den 70’e herkes bilir. Çevreye, doğaya duyarlılık bakımından ülkemizde çok kullanıldı. 195 devletin üye olduğu Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2002 yılında “Dünya Şairi” seçtiği Türklerin gururu Nazım Hikmet’in “Davet” şiirinin son satırlarıdır. Aslında şiirin her satırı müthiş mesajlar veriyor. Dörtnala gelip Uzak Asya'dan/Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan/Bu memleket, bizim/Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak/Ve ipek bir halıya benziyen toprak/Bu cehennem, bu cennet bizim/Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın/Yok edin insanın insana kulluğunu/Bu dâvet bizim/Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/Ve bir orman gibi kardeşcesine/Bu hasret bizim…Şiirde, Nazım Hikmet, memleket, toprak, ağaç ve ormanın önemini ne güzel anlatmış. Evet o kadar kıymetlidir işte memleket, toprak, ağaç ve ormanlar.

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
Dağlar, ovalar, çayırlar, ormanlar, göller, denizler, ırmaklar doğal çevreyi oluşturur. İnsanoğlu yaşadığı bu doğal ortamları aşırı nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme yanlış tarım uygulamaları ile kirletmeye başlayınca Birleşmiş Milletler 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlediği bir konferansla 5 Haziran tarihini dünya çevre günü ilan etti. O tarihten bu yana her 5 Haziran’da kamuoyunda çevre bilincinin artırılması, çevre sorunlarının çeşitli yönlerine dikkat çekilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor. Bir hafta sürecek Dünya Çevre Günü etkinliklerde kamu ve özel kuruluşlar doğanın, çevrenin korunması ve temiz tutulması için pek çok aktivite yapacak. Yanan ormanların tekrar yeşertilmesi için ağaçlar dikilecek, fosil yakıtlar fueloil, kömürün zararları, yenilenebilen enerji olan rüzgar, güneş ve jeotermalin faydaları, çöp olarak atılan plastik, şişe, kağıt, alüminyum, atık pillerin doğaya verdiği zararlar ile geri dönüşüm yolu ile ekonomiye katlıları anlatılacak. Felsefeci, yazar, düşünür, politika teorisyeni ve insanın özü itibariyle iyi olduğuna ilişkin görüşü ve toplumsal sözleşme öğretisiyle dünyaca ünlü bilim adamı Jean Jacques Rousseau, “Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamayı istemek yetmez. Bunun için çaba harcamak gerek” diyor. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı.2017 YILI EN İYİ ÇEVRE DOSTLARI
Levent Köstem, Lal Talay, Bekir İşlek, Serap Demirci Ergüven, Osman Laçin, Fatoş Yeşim Levent, Hasan Kaplan, Nil Temel, Mehmet Sönmez, Nurgül Özalp, Barbaros Güneş, Sabahat Uçaner, Mahmut Kaşkaloğlu, Kadriye İlban Büyükburç, Rahim Demirtaş.