GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ayda ÖZEREN
YAZARLAR
6 Ağustos 2022 Cumartesi

Kul Pazarı Seyri-Seferi (KPSS)

Müzik Önerisi : Highwayto HELL – AC/DC

KPSS denen tuhaf sistemin bu haftaki sürecini takip ettikçe kendi sınav süreçlerimi hatırlıyorum. Hiç şüphe etmediğimiz sonsuz, sorunsuz ve sorgusuz güvenle kendimizi emanet ettiğimiz eşitliğine ve hakkaniyetine inandığımız sistemin bu noktaya gelmesine gerçekten dayanamıyorum.

Hak demek adalet demek. Hukuk demek.

Hak uygunluk ve doğruluk demek…Hak verilmiş bir emeği tanımak, yapılana saygı duymak ve doğal bir manevi yetkiyi sahibine bahşetmek demek.

Hak Allah demek. O’ndan her birimize nasip olan paydemek.

BU yüzden ahlaken de dinen de en büyük kusurlardan biridir kul hakkı yemek. Bir başkasının eline geçen fırsatı cebren ve hile ile ele geçirmek;malını mülkünü parasını veya geleceğini çalmaken büyük günahtır.

Aslında kural dizini son derece basit!

2 basit cümle…

En küçükten yaşlıya, cahilden okumuşa,şehirliden köylüye, gavuru yerlisi dağlısı öğrencisi öğretmeni çiftçisi kadını erkeği herkesin anlayacağı şekilde kültürden kültüre nesilden nesileaktarılabilen iki basit cümle…

“Kendin için istediğini bir başkası için de isteyebilmek”

“Kendin için istemediğini bir başkası için de istememek”

Bu iki düşüncenin içtenliği, samimiyeti ve vicdanının sesiyle hareket edenler KUL HAKKI yiyebilir mi?

Bu iki cümleyi anlamayacak biri var mı?

Haksızlığı her kabul ediş daha büyüğünü doğurdu.

Her susuşumuz daha büyük mazlumlar ordusu yarattı.

En büyük günahı işleyenler istedikleri kadar yakarsınlar Tanrılarına! Hakkını yedikleri kitlelerin helalliği olmadıktan sonra asla geçemeyecekler cennetin kapısından. Kul hakkı yediyse girmiş oldubir kere son hız cehennemin otobanına. Dönüşü zor.

Her günahın bir affı bir kefareti var diyor Hadis-i Şeriflerde ancak kul hakkı müstesna!

Onun affını hakkı yenene bırakıyor Hak!

Helalleşeceksin, af dileyeceksin, gönlünü alacaksın…Hakkın iadesi mümkünse yapacaksın. Değilse telafisi için uğraşacaksın…

Kpss değil sadece, enflasyon, işsizlik, vergide adaletsizlik, işe alımlarında ihalelerde torpil, eğitimdeki eşitsizlik, üniversitelerdeki kurumlardaki kadrolaşma, kadın cinayetleri, şiddet bu konuların hepsi aşırı derecede kulhakkı hırsızlığı içeriyor.

Tüfe yıllık bazda % 80’e dayandı son 24 yılın en yüksek enflasyonu. OECD ülkelerinde en yüksek enflasyonla lider Türkiye.

Dış ticaret açığı rekor tazelemeye devam ediyor.

TCMB verilerine göre döviz mevduatlarının payı % 55’lere yükseldi. Kur korumalı mevduatlarla dolarizasyon % 71’lere geldi. Türk parasını sayan yok artık…

Türkiye 2021 yılında Hukukun üstünlüğü sıralamasında 139 ülke arasında 117. (Rule of Law Index)

Türkiye 2020 yılında sefalet endeksinde 156 ülke arasında ilk 21de… (TheMisery Index)

Türkiye eğitimle ilgili önemli sıralamalardan biri olan raporda OECD ülkeleri arasındaki40’tan 36. Sırada  (Better Life Index)

Türkiye İnsani Gelişmişlik endeksinde 87 ülke arasında 54. Siyasal haklar endeksinde 156 ülke arasında 137. Basın özgürlüğü endeksinde 153.

Türkiye DünyadaEnflasyon sıralamasında 6. Fakirlikte 18.

(Kaynak: https://knoema.com/atlas. Bu site yayımladığı verileri IMF’nin World Economic Outlook April 2021 Database setinden alıyor. İkisi arasında fark olduğu hallerde IMF verisi esas sayılıyor.)

Ülkemizde de fahiş fiyatların artık canımızı acıttığı bu günlerde tüm Dünyada resesyon, stagflasyon, maymun çiçeği gibi gerçekten önlem alınması gereken konular varken biz kul pazarının seyri-seferindeyiz.

Kul Pazarı Seyir Sürecinde hepimiz üzgünüz, bu kadar da olmaz deyip şaşkına düşenlerdeniz, mazlumun yanında olma gayreti içindeyken mazlumlardan biriyiz, ancak bir arpa boyu ilerleyemedikçe kahrolanlardanız.

Dünya liginde ise tercih edilmeyeniz, hakkımızı yedireniz, bu duruma düşmeye göz yumanlardanız.

Olay sadece KPSS değil, Türkiye’nin-Türkiyelinin kul hakkı…

Helalleşebilecek miyiz?