GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dr. Hakan Tartan
YAZARLAR
18 Mart 2022 Cuma

Kim 'Şah mat' diyecek?

Gündemin en sık ve çabuk değiştiği ülke; Türkiye.
Apolitik gibi görünse de Türk halkı “tepeden tırnağa politik”. Bir kahvelere uzanın, emekli parklarındaki muhabbete kulak kabartın!

Politikayı seviyoruz; konuşmayı da.
Rusya - Ukrayna savaşı insanları huzursuz etmeye, kaygılandırmaya devam ederken, gündeme “seçim yasası düzenlemesi” damga vurdu.

Yeni seçim bombası!

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan düzenleme, 2023 seçimleri için yeni bir yol haritası gerekliliğini ortaya koydu. Özellikle de muhalefet partileri ve Millet İttifakı için.

Propaganda anlamında bakanlara getirilen yasaklar, grup kurma adına yapılan “hülle” oyunlarının engellenmesi ve barajda geri adım olumlu. Ama insanı heyecanlandırmıyor. Ben barajın yüzde 3-4 olmasının daha demokratik ve çağdaş olduğu düşüncesindeyim. Devlet olanaklarının kullanılması yasağına Cumhurbaşkanlığı makamının da eklenmesi anlamlı olurdu.

Konu tartışılacak. Ama en önemli ayrıntı; benim “taşımalı oy”, bazı siyasetbilimci arkadaşlarımın da “artık oy” dediği oylar konusu. Malum bu oylar geçen seçimde İttifaklara milletvekilliği getirdi. Özellikle de CHP ve İyi Parti’ye. Bir hesaba göre, 12 + 6, bir hesaba göre 18 + 8.
Özellikle Saadet Partisi ve DP oyları bu iki partiye yeni milletvekilleri sağladı. Çok örnek var da; sıkmayayım!

Örneğin; Elazığ, Kahramanmaraş ve Isparta.
İkisinde CHP, birinde İyi Parti taşımalı oylarla başarıya ulaştı.
Açık söyleyeyim; iyi de oldu; Gürsel Erol Elazığ milletvekili, Ali Öztunç da Kahramanmaraş milletvekili olarak yöreye büyük hizmetler verdi. Gürsel Erol, Elazığ da efsane oldu. 1+ 1 yaparsa kimse şaşırmasın. Isparta’da da Aylin Cesur.

Şimdi yeni düzenlemede İttifak’ta olanlar barajı aşacak, ama taşımalı oylar milletvekilliği getirmeyecek. D’hont sistemi ile seçilebilecek oy almak gerekecek. Yani; küçük partiler (SP - DP - DEVA - GP) zorlanacak. Kendi adları ile seçime girerlerse.

Çok seçim gören biri olarak ifade edeyim; bu tür değişiklikler genelde iktidar partilerine yaramıyor. Çok örnekler var; yakın zamanlarda ANAP ve DSP adına.

AK Parti ve MHP’nin hedefi belli; geçen seçimde CHP ve İyi Parti’ye yarayan oyları kendi hanelerine yazdırmak.

Ama.. Türkiye 5 yıl önceki Türkiye mi? Dengeler, gelişmeler aynı mı?
Büyük bir satranç oyunu var ortada.

Taşımalı oylarla avantaj adına. Ama ya Millet İttifakı da bir hamle yaparsa…

6 parti zor ama CHP ve İyi Parti de 3’er partilik birleşmeler olursa.. Örneğin; CHP - Gelecek ve Demokrat Parti; İyi Parti - Saadet ve DEVA bir araya gelirse…
Seçimde işbirliği, sonrasında herkes “kendi evine”.
Geçmişte oldu; CHP DSP’ye, AK Parti BBP’ye, Fazilet MHP ve IDP’ye (rahmetli Aykut Edibali’nin Partisi) kapılarını açtı.
Ne derdi Baba Süleyman Demirel; demokrasilerde çare tükenmez. Hayatta olsaydı, ona sorsalardı; eminim 2+3’lük modeli önerirdi.
Neden olmasın?

Ortada satranç oyunu... Filler, atlar, piyonlar…
Ama biri Şah - mat diyecek?
Oyunu iyi okuyan, doğru hamleler yapan…