GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
3 Şubat 2018 Cumartesi

Kentimizin yaratıcı gençlerinden biri daha

İzmirlilerin yaratıcılığı dünyaca meşhur bir olgu… Şehrimiz gerçekten de son yıllarda çeşitli alanlardaki yaratıcılığı ile öne çıkan gençlerle dolu. Son günlerde bazı gazetelerde haberlerini gördüğümüz gençlerden biri de Cem Eskinazi…

28 yaşındaki İzmirli genç tasarımcı Cem Eskinazi gazeteciliğin, yayıncılığın, reklamcılığın, eğlence sanatlarının zirvesinde sayılan bir işe imza attı. Yeni yazı tipi karakterlerinin tasarlanması için oluşturulan ve önde gelen tasarımcıların bulunduğu dünyaca ünlü grubun içinde yaptıklarıyla genç yaşta önemli başarının üzerine adını yazdırdı. Sıkı durun: İzmirli Cem, en önemli font tasarlayıcılarından biri olarak kabul ediliyor.

Eskinazi Ailesi zaten kentimizin önemli ve köklü ailelerinden sanayi ve ticaret dünyasında önemli yerleri bulunan insanlar. Dede Salvatore Eskinazi diplomaside de yer almış bir insan. (Rahmetli Salvatore Amca ile olan röportajımızı Nezih Öztüre birlikte yaptığımız Vourla kitabından okuyabilirsiniz…) Kardeşi Can’ın da sinemada yaratıcı işleri var. IF! Bağımsız film festivalinde Can’ın filmini izleme şansımız olacak.

Cem’in hikayesini kendi ağzından dinledim. 2013 yılından bu yana ABD’de tipografi ve yazı tipi tasarımı alanında bağımsız yaratıcı grafiker olarak çalışan bulunan Cem Eskinazi, New York’taki “This is Our Work” stüdyosu bünyesinde Oslo Mimarlık Trienali için hazırlanan kataloğun tasarımında görev alması ile tanınmaya başladı.

Cem, “Bir Türk tasarımcı olarak trienal tasarlayan ekip içinde görev almak kolay değildi, benim için gurur vericiydi” diyor.

Hazırlanan tekstil ürünlerini İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ailesine ait işletmede yaptıran Cem Eskinazi, “Ailemin Türkiye’deki tekstil endüstrisi bağlantısından yararlanarak bu projeyi üzerime aldım. Türkiye’deki üreticiler ve tekstilcilerle birebir çalışarak trienal için istenen ürünü tasarladık. Oslo’daki trienalin binlerce ziyaretçisi benim tasarladığım ve Türkiye’de üretilmiş çanta ile oradan ayrıldı. Yaptığımız katalog ve çanta tasarımı, Chicago Society of Typographic Art’s tarafından ödüllendirildi” diyor...

Daha sonra poster tasarımlarıyla New York’ta ödüllü tasarımcıların dahil olduğu “These Posters are Fireworks” sergisine katıldığını kaydeden Cem, bu başarıların da etkisiyle geçen yıl dünyanın önde gelen yazı tipi tasarım şirketlerinden Japon Morisawa’nın ABD tasarım ofisine kabul edildi.

Japonca ve diğer Asya yazı sistemleri konusunda uzman olan Morisawa için Latin yazı karakterleri tasarladıklarını aktaran Eskinazi, “Latin alfabesi dışında, Yunan ve Kiril alfabeleri üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’de uzun yıllar yaşamış olmak, Rusya, Yunanistan, Ermenistan gibi farklı alfabeleri kullanan ülkelere coğrafi olarak yakın yaşamış olmak ve anadilimin Türkçe olması önemli bir avantaj sağladı” diyor.

Dünyada yazı tipi tasarımı işiyle uğraşan profesyonellerin sayısı fazla olmadığına değinen Cem’in sözleri şöyle: “Yazı tipleri dünyanın en çok kullanılan tasarım ürünlerinden biri. Fontlar hayatın her yerinde. Sokaktaki levhalardan, akıllı telefonlara, evinizdeki ocağın üzerindeki numaralara kadar her ürün bir yazı tipi kullanmak zorunda… Bu işle profesyonel olarak uğraşan Türk tasarımcıların sayısı da maalesef bir elin parmaklarını geçmiyor…”