GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Burak OĞUZ
YAZARLAR
24 Kasım 2011 Perşembe

KOBİLERE 250 Bin TL. Geri Ödemesiz Destek

KOSGEB desteklerini ne kadar biliyoruz, ne kadar kullanıyoruz. KOSGEB’in birçok destek programı var; KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği Güçbirliği Destek Programı, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Genel Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, Gelişen İşletmeler Piyasası Kobi Destek Programı ve Kredi Faiz Desteği. Geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere 750 bin TL ye kadar destekler söz konusu.
KOSGEB desteklerinde amaç firmaların güçlenerek kendi ayakları üzerinde durması olunca; işletmelerin güçlerini birleştirerek ortak bir iş yapması da “aslan payını” almaktadır.
KOSGEB destekleri içinde “İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı” 250 bin TL’si geri ödemesiz olmak üzere toplam 750 bin TL desteği ile firmalara can simidi olmaktadır. Proje destek oranı 1.ve 2. Bölgelerde % 50; 3. ve 4. Bölgelerde % 60 olarak uygulanır.
Hangi “Ortak” Projeler Desteklenir?
İşletmelerin hammadde, ara mamul, lojistik ve diğer hizmetlerinin ortak tedariki, ürün ve hizmet geliştirmeleri, ürün ve hizmet tasarımı ve pazarlaması, ürün geliştirme için laboratuvar, ürün ve hizmet kapasitesini, verimliliğini ve çeşidini arttırmak için imalat ve ortak sorunlara ortak çözümler getiren, maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki projeler bu destekten faydalanabilir.
En az beş işletmenin bir araya gelmesi şart.
Destekten faydalanmak için firmaların bir araya gelerek yeni bir tüzel kişilik oluşturmaları gerekiyor. Bu birliktelik farklı şekillerde olabilir;
·         İşletmeler, mevcudiyetlerini koruyarak kurulacak işletici kuruluşa ortak olabilirler,
·         Kendilerini feshederek kurulacak işletici kuruluşa dahil olabilirler,
·         Kendilerini feshederek ortaklardan birinin bünyesinde birleşebilirler,
·         Proje başvurusunda, işbirliği-güçbirliği amacı ile en az 5 (beş) işletmenin bir araya gelmesi şarttır.
·         Asgari 5 işletme sayısı sağlanmak koşulu ile diğer gerçek ve tüzel kişiler de işletici kuruluşa ortak olabilir.
·         Ortaklık hisse oranı, proje süresince % 30 ’dan fazla olamaz.
 
KOSGEB Veri tabanına online kayıt olmak gerekiyor.
Projesi kabul edilen işletici kuruluş KOSGEB Veri Tabanına kayıt edilir ve kuruluştan taahhütname istenir. Taahhütnamenin KOSGEB kayıtlarına alındığı tarih, projenin başlangıç tarihidir.
Projenin kabulünden önce yapılan masraflar ödenir.
Ortaklık ve birleşme amacıyla alınan teknik, hukuki ve mali danışmanlık giderleri ile proje, etüt, fizibilite giderleri kurul tarafından uygun görülmesi halinde ödenir.
Hangi Giderler Desteklenmez?
“Bina inşaat veya tadilat, gayrimenkul alım, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, haberleşme, enerji ve su ile finansman giderleri, proje ile ilgili olmayan personel giderleri, proje ile ilişkilendirilmemiş diğer maliyetler, vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri” desteklenmez.
 
Destek Ödemesi Nasıl Yapılır?
KOSGEB birimi tarafından incelenip faaliyet raporu ve harcama belgelerinin uygun bulunması halinde kuruluşun banka hesabına ödeme yapılır. Geri ödemeli destek ödemesinin yapılmadan önce işletici kuruluş veya ortaklarından destek tutarı kadar teminat alınır.
Geri ödemeler, proje bitiminden sonra 6 ayı ödemesiz olmak üzere, üçer aylık dönemler halinde 8 eşit taksitte yapılır. Faiz ve komisyon uygulanmaz.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar.
·         Başvurusu reddedilen proje için başka KOSGEB Birimine başvurulamaz.
·         Kuruluşun, devri, nev’i değişikliği veya birleşmesi durumunda -projenin devam ettirilmesi şartıyla- kurul; destek sürecinin devamına karar verebilir.
·         Mal ve hizmet bedelinin faturada döviz cinsinden belirtilmesi durumunda, TCMB döviz alış kuru üzerinden ve faturanın düzenlendiği tarih esas alınarak Türk Lirası olarak ödeme yapılır.  
·         “İşletici kuruluş; sahip ve ortakları ile bunların eşinden, annesinden, babasından, çocuğundan ve bunların sahibi/ortağı olduğu işletmelerden destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz.”
·         Satın alınan makine, teçhizat, sistem, modül, yazılım vb. mal ve hizmetlerin mülkiyeti İşletici Kuruluş tüzel kişiliğine ait olup, temininden itibaren 3 yıl süresince başka şahıs, kurum/kuruluşlara hiçbir şekilde kiralanamaz veya devredilemez.
·         Destek ödemeleri hesaplanırken KDV dikkate alınmaz.
·         Proje uygulamasında, KOSGEB mevzuatına uygun olmayan durumların tespiti halinde, destekler durdurulur. Uygunsuzluğun giderilmemesi ve uyuşmazlık halinde, yapılan destek ödemeleri yasal faizi ile birlikte KOSGEB tarafından tahsil edilir. Uyuşmazlık sona erdiğinde ve işletici kuruluşun müracaatı halinde destek süreci devam eder.
KOBİLERİN ayakta kalabilmeleri için her türlü desteğe ihtiyaç duyduğu şu günlerde, KOSGEB destekleri “can simidi” gibi kurtarıcı olabilir. Bunun için bir uzmana danışmakta fayda var. Devletin size verdiği ve hakkınız olan destekleri kaçırmayın.