GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Aylin AKDOĞAN
YAZARLAR
14 Ekim 2020 Çarşamba

İzmir-İN

Sevmek zor geliyor. Alışmamışım, yoruluyorum. Her an sevdiğimi düşünemiyorum. Bazen atlıyorum. Boşluklar oluyor. Bunları boş sözlerle doldurmaya çalışıyorum. Oysa ben her an sana bakmak, bir sözünü kaçırmamak; bir kıpırdanışını, yüzünün her an değişen bütün gölgelerini izlemek, her an yeni sözler bulup söylemek istiyorum. Her mevsimde, her gittiğimiz yerde, insanlarla ve insanlarsız, aşkın değişen yansımalarını görmek istiyorum. Bütün bunlar beni yoruyor. Sen orada duruyorsun ve beni seyrediyorsun sadece. Senin için sevmek, su içmek gibi rahat bir eylem. Ben her an uyanık olmalıyım.

(Oğuz Atay- “Tutunamayanlar” kitabından alıntı)

Geçtiğimiz 12 Ekim’ de Oğuz Atay’ ın doğum günüydü ve ben de bu köşeden kendisini kocaman sevgi, saygı, minnet ve hasretle anmak istedim.

Yoksa siz hâlâ “Tutunamayanlar” ı okumadınız mı? Peki ya “Tehlikeli Oyunlar” ı?

Biliyor musunuz?

Şef Musa Göçmen’ in instagram sayfasından canlı olarak Öğle Arası Konserleri’ ni izleyebilirsiniz. Konserler 12: 30- 13: 00 saatleri arasında ve 14- 15- 16 Ekim’ de. 16 Ekim’ de Metalicca şarkılarına akustik versiyon konseri izlenmeli bence.

Bornova Belediyesi Film Ofisi’ nin İzmirli sinema ve fotoğraf tutkunlarına hem proje yapım hem de eğitim desteği hız kesmeden devam ediyor ve bu destekle çekilen, yönetmenliği Mehmet Kanadlı’ ya ait “Lotus” filmi İran ve İspanya’ daki festivallerden davet aldı. Film 5- 7 Kasım’ da İran’ daki Gilak Uluslararası Film Festivali’ nin seçkisinde yer alacak ve 14- 15 Kasım’ da İspanya- Barcelona’ daki 4. BCN Fantastik Filmler Festivali’ nde Bilim- Kurgu kategorisinde de yarışacak. Bornova Belediyesi Film Ofisi’ nin 2018 yılından bu yana toplamda 12 filme destek verdiğini ve çekimleri bu yıl tamamlanacak filmlerin 21 Aralık’ ta düzenlenecek online gala ile gösterileceğini de önemle ekleyelim.

Bu yıl 6. kez Sarı Şemsiye logosuyla düzenlenen Balkan Panorama Film Festivali 15- 21 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. Gösterimler Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi Tarık Akan Gençlik Merkezi’ nde olacak.

Yönetmenliği İzmirli gazeteci Gökmen Taşdemir’ e, senaryosu İzmir’ in sevilen sesi (radyodan çok iyi bildiğinize kesinlikle eminim) Eylem Aslan’ a ve müziği de Hakan Asılkefeli’ ye ait “Dijital Bataklık” isimli kısa film, Kanada ve Brezilya’ daki festivallerde finale kaldı, İtalya’ da seyirciyle buluşacak. Sosyal medyanın ve teknolojinin bizi nasıl esir aldığını, yalnızlaştırdığını, bağımlısı yaptığını, hayatımızı olumsuz etkilediğini gerilim türünde anlatan film şehrimizin gururu ve yolu çok açık olsun.

Kısa filmlerdeki uluslararası başarılarla devam edelim! Dicle Özçer’ in yönetmenliğindeki “Big Break” (Büyük Mola) isimli beşinci kısa filmi Amerika ve Avrupa’ da toplamda 20 festivalde gösterildi ve bunların 6’ sından “En İyi Komedi”, 3’ ünden de “En İyi Yönetmen” ödüllerini kazandı.

Hangout Bahçe’ de 18 Ekim’ de Oktoberfest düzenlenecek ve festival kapsamında tadımlar, workshoplar ve oyunlar düzenlenecek. Detaylar için sosyal medya adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Amerikan feminist hareketi lideri ve kadın hakları savunucusu Gloria Steinem’ in hayatını konu alan “The Glorias” filmi dijital platformlarda yayında ve filmde Gloria Steinem’ e Julianne Moore hayat veriyor.

Basından öğrendiğimize göre 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ ne ‘kadın damgası’ vurulmuş ve ulusal kategoride 14 kadın ödül kazanmış. Ayrıca 30 Kasım’ a kadar Altın Portakallı Filmler seçkisinde yer alan bazı filmleri ücretsiz olarak internet siteleri üzerinden izleyebilirsiniz. Hatırlatalım.

Prada ve Sotheby’ s, UNESCO adına fon toplayabilmek adına “Tools of Memory” koleksiyonunda öne çıkan parçaları çevrimiçi açık artırmayla satışa çıkardı. Online müzayede 15 Ekim’ e kadar devam edecek ve müzayede de Prada’ ya ait sonbahar/ kış sezonu parçaları, defile dekorları ve şov kıyafetleri bulunuyor. Benim gibi ilgilenenler için duyurdum.

27. İstanbul Caz Festivali’ nin kayıtlarını 20 Ekim’ e kadar İKSV’ nin resmi internet sitesinden izleyebilirsiniz.

Bu yıl 6. düzenlenen Uluslararası Ankara Kukla Festivali pandemi sebebiyle 17- 25 Ekim tarihleri arasında online olarak gösterilecek. Gösterileri www.ankarakuklafest.com adresinden izleyebilirsiniz. Yaşasın kuklalar…

İzmir’ de Bu Hafta!  

Candan Erçetin 14 Ekim’ de Kültürpark Açıkhava’ da.

SoldOut Performance Hall 16 Ekim’ de Yaşar konseri ile sezonu açıyor ve 17 Ekim’ de de Rubato konser verecek.

Arena’ da 16 Ekim’ de Büyük Ev Ablukada ve 18 Ekim’ de Sagopa Kajmer sahne alacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ nin katkılarıyla Kolektif Hayal Gücü’ nün orkestra çalışmaları 14- 15 Ekim’ de Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’ nde.

Bornova Aşık Veysel Amfi Tiyatro’ da 18 Ekim’ de Future Ganz Hiphop Fest düzenlenecek. Festival kapsamında Şanışer ve Sokrat st, G ve Asil, Ados ve Mert Şenel konser verecek. Bilet satışları www.bukupon.com adresinde. Bilginize.

CMYLMZ- Diamond Elite Platinum Plus gösterisi 14 Ekim’ de Kültürpark Açıkhava’ da.

Bostanlı Suat Taşer’ de 16 Ekim’ de “Harem Kabare”, 17 Ekim’ de “Notre Dame’ ın Kamburu Quasimodo Müzikali” ve 18 Ekim “Bir Baba Hamlet” oyunları var.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deneme Sahnesi’ nin “Gangster” oyunu 15 Ekim’ de Tire Belediyesi Kültür Salonu, 16 Ekim’ de Ödemiş Kültür Merkezi, 19 Ekim’ de Foça Reha Midilli Kültür Merkezi ve 20 Ekim’ de Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’ nde sahnelenecek. “Don Kişot’ un Rüyası” oyunu ise 17 Ekim’ de Tire Belediyesi Kültür Salonu, 18 Ekim’ de Ödemiş Kültür Merkezi ve 19 Ekim’ de Çiğli Fakir Bayburt Salonu’ nda sahnelenecek.

Müzikleri Okay Temiz ve dekor tasarımı da Selim Cinisli tarafından hazırlanan, İzmirli oyuncuların performanslarıyla sahnelenen “Kuvayi Milliye Destanı” 16 Ekim’ de Tire Belediyesi Kültür Salonu, 17 Ekim’ de Güzelbahçe Belediyesi Tuncel Kurtiz Salonu, 19 Ekim’ de Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi ve 21 Ekim’ de Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’ nde sahnelenecek. 

Tiyatro Salt’ ın “İtirazım Var Masallara” oyunu 16 Ekim’ de Sahne Salt’ ta.

İzmir Devlet Tiyatrosu’ nun Ekim ayı programı kapsamında 15- 17 Ekim’ de Konak Sahnesi’ nde “Bir Düş Gibi (Cahide Sonku)” ve 20 Ekim’ de “Vahşet Tanrısı”, 15- 17 Ekim’ de Karşıyaka Sahnesi’ nde “Vahşet Tanrısı” ve 20 Ekim’ de “Yıldızların Altında”, 15- 17- 20 Ekim’ de Bornova Bozkurt Kuruç Sahnesi’ nde “İki Bekâr” oyunları sahnelenecek.

Tiyatro Peron’ un 20 Ekim’ de “Dario Fo’ dan Klakson Borazanlar ve Bırtlar” oyunu Peron Sanat’ ta.

Tiyatro Terminal’ in “FÜ” oyununu Peron Sanat’ ta 17 Ekim’ de izleyebilirsiniz.

Tiyatrolog’ un “Karanlık Kutu” oyununu Alsancak’ taki sahnelerinde 16- 17- 18 Ekim’ de izleyebilirsiniz. Ayrıca Öğrenci Oyunları Festivali kapsamında 15 Ekim’ de “Ally’ nin Tutkusu” oyununu İsmet İnönü Kültür Merkezi’ nde izleyebilirsiniz.

Vizyonda bu hafta!

Karaca Sineması’ nda 16 Ekim’ den itibaren Başka Sinema etkinliği kapsamında David Lynch’ e ait 5 filmlik bir seçki gösterimde olacak. Gösterilecek filmler “Eraserhead”, “Twin Peaks”: Fire Walk With Me”, “Mulholland Çıkmazı”, “Lost Highway”, “The Elephant Man”.

Bağımsız yönetmen ve öğrenci yapımı filmlerin gösterildiği Kısalar YouTube kanalında 16 Ekim’ de “Kemanım Bana Ne Dedi?” filmi gösterimde. Bilginize!

16 Ekim’ den itibaren “Geriye Kalanlar”, “Tek Başına”, “Polaroid”  ve “Bina” filmleri gösterimde.

Opera- Bale

İzmir Devlet Opera Bale’ nin Ekim ayı etkinliği kapsamında Konak Elhamra Sahnesi’ nde 15 Ekim’ de “Klarinet ve Dans”, 17 Ekim’ de “Napoliten Konseri” ni izleyebilirsiniz.

Görüşürüz dünyalı her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsan.  

El sallayan sarı kafa emojisi. İzmir-İN için önerilerde bulunmak isterseniz aylin.ege@hotmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.