GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
29 Haziran 2018 Cuma

Giyim kuşamla KÜRESEL ISINMANIN ne alakası var?

Şimdi dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace'in tekstil uzmanı Kirstin Brodde’un yaptığı araştırmanın çarpıcı verileri ile bir kez daha yazacağım.

Hatta bu bilincin artması için daha pek çok kez yazacağım kanaatindeyim.

Her yıl tekstil üretiminin dünyaya maliyeti BİR MİLYAR TON KARBONDİOKSİT salınımı.

Araştırmanın detaylarına girmeden karbondioksit salınımı nedir bir bakalım.

Herkesin kolayca anlayabileceği şekliyle sanayileşme, şehirleşme ve dünya nüfusunun artması ile enerji kaynaklarına olan ihtiyaç da artar. Fosil enerji kaynaklarının (Petrol, doğalgaz, kömür, odun) aşırı tüketilmesi sonucu ortaya çıkan sera gazının karbon ve karbondioksitten oluşması, atmosferdeki gaz birikimini arttırır ve buna karbon salınımı denir.

KARBON SALINIMI ARTTIKÇA, KÜRESEL ISINMA SORUNU DA BÜYÜR.

Küresel ısınmanın artışıyla iklim değişimleri başlar, buzullar erir, yağış alan bölgelerde aşırı yağışlar, kurak bölgelerde yoğun kuraklık sonucu canlıların hayatı tehlikeye girer.

Yaz ortasında ceviz büyüklüğünde doluların yağması veya aşırı yağışların sellere, can ve mal kayıplarına neden olması örneğini verilebilir.

Bakın bir bilgi daha Türkiye’de yıldırım düşmelerinde 11 can kaybı yaşanmış.

Uzmanlar, evlerdeki elektronik ekipmanların fırtınada kapatılmasını, yıldırım düşmesi sırasında su tesisatlarından uzak durulması gerektiğini uyarıyor.

GARDIROPLAR KIYAFETTEN GEÇİLMİYOR.

Çevremde öyle tanıdıklarım var aldığı kıyafeti bir iki kez giyip başka birine vermek için çaba sarf ediyor.

Her ne kadar mağazalarda müşterilerin ürüne ödediği fiyat düşük gibi görünse de, doğanın ödediği bedel oldukça yüksek. Tekstil üretimi her yıl bir milyar ton kardondioksit salınımına yol açarken, bu miktar her yıl tüm uluslararası uçuşlar ve gemi yolculuklarında salınan karbondioksit oranının toplamından daha fazla olduğunu tespit eden Kirstin Brodde, raporunda şu uyarılarda bulunmuş;

*Tekstil şirketlerine çevreci üretim yapılması yönünde daha fazla baskı uygulanmalı.

*Giyim sanayisini daha sürdürülebilir kılmak için üzerinde çalışılan çözümlerden biri (Döngüsel Ekonomi), bir diğer deyişle devirdaim ekonomisi. Yani dayanıklı hammaddelerin mümkün olduğunca uzun ve birçok kez kullanılabilmesi. 

*İdeal durumda bu döngü için gereken enerjinin yenilebilir kaynaklardan sağlanması.

*Tekstil sanayii fazla üretimden vazgeçmeli.

*Ucuz düşüncesi ile sürekli alışveriş yaparak elbise dolaplarının tıka basa doldurulmasından vazgeçilmeli.
KENDİME GİYİM YASAĞI KOYDUM

Küresel ısınmanın durdurulması için karbon ayak izimi küçültmek için elektrik kullanımından ulaşıma kadar bir sürü önlemler aldım.

Geçen yılda kendime ömrümün sonuna kadar giyim yasağı koydum. Hediye dahil kabul etmiyorum.

Çünkü istatistikler göre bir çift deri ayakkabının üretiminde 8 bin litre su ve 5 saat elektrik, spor ayakkabı için 6 bin 500 litre su 4 saat elektrik, bir ceket için 900 litre su, 3.5 saat elektrik, pantolon için 500 litre su, 3 saat elektrik, renkli bir gömlek 300 litre su, 2 saat elektrik tüketimi yapılıyor.

DİP NOT: Dünya genelinde son 15 yılda satılan giysi miktarı iki katına çıkarken, giysilerin kullanılma süresi azalmış.

Yani giyim kuşamla KÜRESEL ISINMANIN alakası var…