31 Ağustos 2024 tarihli “Türkçe İndependent Gazetesi’nin” başlıklarından birine göre “İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda, 16 bin 673 Filistinli çocuğu öldürdüğü belirtildi.”
Gazzeli çocukların içindeki bulundukları koşullarla ilgili daha detaylı bilgi almak için 1946 yılında kurulan UNICEF (Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil yardım Fonu) web sitesine başvurdum. UNICEF kendi web sitesinde, misyonunu; “Faaliyette bulundukları 190 ülke ya da topraklarda, erken çocukluktan ergenliğe kadar, çocukların hayatını kurtarmak, onların haklarını savunmak ve potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve asla pes etmemek” olarak açıklıyor.
UNICEF’in Gazze’ye yardım için “Acil Afet Müdahale” başlığı altında açtığı web sayfasındaki bazı bilgileri paylaşmak istiyorum;
“Gazze bölgesinde, yaklaşık 900 bini çocuk olmak üzere 1,8 milyon Filistinlinin acil yardıma ihtiyaçları var.
Kanalizasyon örneklerinde son derece bulaşıcı Çocuk Felci Virüsü (Polio virüs) bulundu:
Gazze Şeridi’nde devam eden bombardıman, çocuklar ve aileleri için ciddi bir su, sıhhi sağlık hizmetleri ve hijyen (WASH) krizi yarattı. Mayıs 2024 itibarıyla Gazze’deki tüm WASH tesislerinin yüzde 60’ı tahrip edilmiş veya ciddi şekilde hasar görmüştü. İçme ve banyo için güvenli suya, tuvaletlere ve hatta sabuna erişim halen ciddi şekilde sınırlı kalmaktadır.
19 Temmuz’da Gazze Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü; UNICEF tarafından 23 Haziran’da, Han Yunus ve Deir el Balah’tan toplanan kanalizasyon örneklerindeki altı noktada, son derece bulaşıcı Çocuk Felci Virüs’ünün tespit edildiğini ve bu durumdan dolayı, kalabalık kamplarda yaşamak zorunda kalan binlerce insanın sakatlayıcı Çocuk Felci Virüs’ünü kapma riskinde olduklarını duyurdu.
Arıtılmayan kanalizasyon havuzları ve toplanmayan atık yığınları büyüdükçe, anneler giderek daha da dayanılmaz hale gelen koşullar altında çocuklarını güvenli ve sağlıklı tutmak için çabalıyor. Su kaynaklı hastalıklar yayılıyor, birçok çocuk bu nedenden ötürü cilt hastalıkları ve döküntülerden dolayı ıstırap çekiyor.”
Polio virüs hakkında “Medicalpark” adlı web sitesinden aldığım kısa paragrafı da olduğu gibi aktarmak istiyorum;
“Çok bulaşıcı bir virüs olan polio virüsü, bu hastalığı barındıran (enfekte) dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Virüs barındıran dışkılara temas eden ya da yaklaşan oyuncaklar da çocuklar için risk oluşturmaktadır. Çok ender de olsa virüs bazen hapşırık veya öksürük yoluyla da bulaşabilir. Bunun nedeni, virüsün bağırsaklar dışında boğazda da varlığını sürdürebilmesidir.
Akan suya veya sifonlu tuvaletlere sınırlı erişimi olan bölgelerde yaşayan insanlar, bulaşıcılık açısından daha yüksek risk altındadır. Bunun nedeni ise bu tip bölgelerde içme suyuna kontamine (virüslü, hastalıklı) insanın dışkısının karışabilmesidir.
Hamile kadınlar, HIV enfeksiyonu olan kişiler ya da küçük çocuklar gibi bağışıklık sistemi daha hassas olan bireyler, çocuk felci virüsüne en duyarlı kişilerdir.”
UNICEF’in web sayfasında, Gazze bölgesine temiz su sağlanması konusunda, yürüttüğü en son faaliyetlerden kısaca bir özet yerleştirilmiş. Buna göre;
“UNICEF; taşan kanalizasyonun temizlenmesi, barınaklarda temel temizlik hizmetlerinin sağlanması, katı atıkların toplanması ve acil tuvaletlerin inşa edilmesine yönelik hizmetler üzerinde ortaklarıyla birlikte çalışmaktadır.
30 Mayıs – 12 Haziran tarihleri ??arasında UNICEF tarafından Gazze’de;
13.400 su şişesi ve 38.400 katlanabilir su konteyneri dahil olmak üzere kritik acil durum malzemeleri teslim edildi.
Kamu ve özel su kuyularının ve tuzdan arındırma tesislerinin temiz su üretmesine olanak tanıyan 283.019 litre yakıt sağlayarak Deir Al Balah, Khan Younis, Refah ve Orta Bölgelerde içme ve ev ihtiyaçları için hayat kurtaran su ile 600.000'den fazla çocuk dahil 1.656.700'den fazla kişiye fayda sağladı.
Han Yunus'ta biri tamamlanmış, diğerleri yapım aşamasında olan altı kanalizasyon pompa istasyonunun restorasyonunu destekledi.
Han Yunus ve Deir Al Balah'ta, 695 tuvaletin inşasını destekleyerek,10.425'ten fazla kişinin faydalanmasını sağladı.
Aşırı kalabalık kamp alanlarındaki katı atık ve çevresel hijyen ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, Teşvik Tabanlı Programı 21 barınağa kadar genişleterek, Orta Bölgelerde 52.500'den fazla kişiye fayda sağladı.”
Ancak UNICEF, şimdiye kadar sağlanan bağışların hala yeterli olmadığını belirterek, bağışçılardan ve yardım kuruluşlarından destek bekliyor. UNICEF’in en son 2 Temmuz 2024’te yayınlanan raporuna göre, Gazze’ye yeterli ve gerekli yardımlarda bulunabilmek için en az 355,9 milyon Amerikan dolarına daha ihtiyacı var!
Yukarıdaki bütün bilgilerin ışığında, Gazzeliler ve özellikle Gazzeli çocuklar için duyarlılık gösteren, onların acısını yüreğinde hisseden ve onlar için bir yardımda bulunmak isteyen, dünyanın tüm vatandaşlarına seslenmek istiyorum;
“Lütfen, bulunduğunuz ülkelerde enerjinizi; İsrail aleyhine, zaman zaman şiddet ve provakatif eylemlere istemeden bile olsa zemin hazırlayan kitlesel sokak gösterileri ya da çatışmaları, Sturbucks gibi kafelere saldırılar, Kanada’da olduğu gibi kitlesel olarak cadde ya da meydanlarda namaz kılmak gibi şimdiye dek pek ciddi bir sonuç üretmeyen ve bir tür yasak savma niteliğindeki boş gösteriler yerine, aranızda daha ciddi çapta örgütlenmelerde bulunarak ve bağış toplayarak, UNICEF ya da benzer işlevleri gören uluslararası çocuklara yardım kuruluşlarının, Gazzeli çocuklara yardım ulaştırması için organize olmaya ve dayanışmaya harcayın!
Dağınık ve belli bir hedef belirlemeden, şurada burada toplanan, slogan atıp pankart açan ya da nutuk çeken kalabalık kitlelerin, kendi gazlarını almaktan başka, Gazze’ye ve Gazzeli çocuklara hiçbir faydasının olmadığı, İsrail saldırıları ve bombalamaları altında geçen on bir aylık sürede ölen ya da sakatlanan binlerce kadın/çocuk tarafından yeterince kanıtlanmadı mı?
Halihazırda, Gazze bölgesine, İsrail tarafından sıklıkla engellenmeyle karşılaştığı için, çok sınırlı yardım gönderilebiliyor. Benim yaptığım araştırmalara göre, bu konuda yardım ulaştırmayı başarabilen kuruluşların başında UNICEF geliyor. Ancak, Gazzeli çocuklara yardım ulaştırmada daha kolay erişimi olan kuruluşlar da olabilir. Bu nedenle, Gazzeli çocuklar için bir damla benim de katkım olsun diyenler, insan ve çocuk hakları için çalışan örgütlerin öncülüğünde bir araya gelerek, Gazzeli çocuklara yardım için erişimi en kolay olan kuruluşları araştırıp tespit etmeli, topladıkları bağışları bu kuruluşlara yönlendirmelidirler.
Gazzeli çocuklara ah vah etmek ya da onlar için üzülmek yetmiyor. İmkanlarınız doğrultusunda o çocuklara maddi yardımda bulunmazsanız, hiçbir şey yapmamış sayılırsınız. Gazzeli çocukların; İsrail finansıyla destekli/sponsorlu ya da ortaklı kafelere saldırılıp, İsrail aleyhine sloganlar atılıp meydanlarda bağırıp çağırılmasından daha ziyade, bağış yoluyla maddi yardımlarınıza ihtiyacı var diye düşünüyorum.
İsrail bütün saldırganlık gücünü emperyalist ülkelerden sağladığı maddi güçten alıyor. Ne zaman anlayacağız? Günümüz dünyasında feryat figan edenler değil maddi gücü olan ülkeler vatanlarını koruyabiliyorlar.
Lütfen unutmayın, kendilerini koruyacak yerel hiçbir güvenilir yönetim, kuruluş ya da kaynağın kalmadığı Gazzeli çocukların, uluslararası çocuklar için yardım faaliyetlerinde bulunan kuruluşlara yapılan bağışlara her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. Aksi takdirde binlerce çocuk daha ölümcül polio virüs, kirli su ve kötü hijyen koşulları yüzünden ya sakat kalacak ya da hayatını yitirecek. Buna izin vermeyelim ve dur diyelim. Lütfen, bilinçli yardım edelim…