GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tayfun MARO
YAZARLAR
10 Ağustos 2022 Çarşamba

Dünyayı aptallar yönetiyor olabilir mi?

Uluslararası sistem dengeden çıktı. İnsanlık büyük bir bunalım yaşıyor. Bunalımın adı, bence, uygarlık krizi. Kapitalizm sadece hızlandırıcı rol oynuyor. Çünkü, kapitalist sistem de uygarlığın getirdiklerine dahil.

Sırf uygarlık olsun diye tekerleği icat eden insan türü sonunda öyle zavallı bir duruma düştü ki o arabalara şehirler inşa eder oldu.

Uygar insan, arabalar, uçaklar, trenler, gemilerle yeryüzü talanını her karış toprağa yaymayı başardı. Yeryüzünün beti bereketi kalmadı.

Gerçekte, yaptığı keşifler ve icatlarla, uygar olmakla övünen insan öyle matah bir yaratık değil. Kendi yaptıklarına hayran fakat sonucunda; 7,8 milyar insanın 6 milyarı yoksul, 1 milyarı aç.

Budalalığın bütün halleri üstümüze sinmiş. Konfor ve kolaylıklara mecbur gündelik hayatın tüketim budalası olmakla malulüz.

Acı bilgi; Tabiat “Buraya kadar!”dediğinden beri, uygarlıkla gelen her şey ellerimizin arasından kayıp gitmeye başladı. Bilim, ilerleme, gelişme derken duvara dayandık.

Mesela, her gün duş almayı çağdaşlık kabul ettik; fakat o suyun uygarlığın yaptığı tahribat sonucu yeryüzünden çekileceğini öngöremedik. Şimdi de “haftada bir banyo yapalım” demeye başladık.

Nehirler kuruyor, taban suyu çekiliyor, denizler kirleniyor. İklim krizi, uygarlık rutinini imkânsız kılıyor.

Isınma ha keza, yarattığı kirlilikle günbegün büyüyen bir sorun. Dahası enerji kaynakları giderek sınırlanıyor.

Kalorifer, klima gibi ısınma veya serinleme sistemleri sağladığı konfor ve kolaylık kadar sorun yaratma potansiyeline de sahip.

Araba merakı ölümüne sürüyor. Yarattığı kirlilik bir yana, Yürümeyi unutan insan birçok sağlık sorunu yaşamanın yanı sıra, kalpten ölüyor.

Gitme merakı, insanın yüksek tahrip gücünü mobil hale getirdi.

Sanayi devrimiyle birlikte metalaşan değerler sistemi, insan ilişkilerini de kökünden sarstı. Yeryüzü çarşı pazar, insan müşteri…

İnsanın türeyişi; İnsanın soyutlama yeteneğinin gelişmesi 300 milyon yıl kadar sürmüş. İnsanın alet yapmaya yaklaşık2,4 milyon yıl önce başlamış… 3,7 milyon yıl diyen kaynaklar da var.

Uygarlığın başlangıcı, 12, 13 bin yıl önce… Ancak Göbeklitepe kazılarının bu bilgiyi nasıl etkileyeceği henüz meçhul.

Uygarlığın ortaya çıkışı tükenişi hızlandırmıştı. Fakat bu kadarı hesapta yoktu. Kapitalistlerin liberal hevesleri çok değil 60 yılda, insanlığın 300 milyon yıllık hikayesinin sonunu getirecek tükeniş mucizesini yarattı.

Serbest piyasa” ve “tutmayın girişimciyi” kafasıdoğaya saldırdıktan sonra, hali pür melalimiz aynen büyük fotoğrafta görüldüğü gibidir.

Büyük fotoğraf, yeryüzünde insan varlığına vade biçiyor; “50 yıl mı desem, 100 yıl mı desem”in fotoğrafı…

Dünya’yı galiba aptallar yönetiyor. Hiç değilse 80 yıldır…

İki Dünya savaşı insanlığın aklını başına getirdi, diye biliyorduk. Aksine, aklını başından almış…