GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
11 Ekim 2018 Perşembe

Doğaya, çevreye duyarlı herkesin BAŞIMIN üzerinde yeri var

Karşıyaka Belediyesi Basın Danışmanı Can Özlü kardeşimin daveti üzerine 4.5 yıllık çalışma programı toplantısına katıldım. 50 yıldır yaşadığım şarkılara, şiirlere konu olmuş Karşıyaka’nın ne kadar büyüdüğünü geliştiğini izledim. Bu toplantıdan 3-4 gün önce Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği raporu açıklandı. En can alıcı tarafı, küresel ısınmanın (Dünyanın ısınması) 1.5 derece düşürülmemesi halinde, doğal yaşam alanları ve türlerin yok olacağı,  buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi sonucu insanların,  sağlık, güvenlik ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlar yaşayacağı belirtildi. Bu raporun altında 257 bilim insanının imzası var. Rapor, 5 yılda bir hazırlanıp dünya üzerindeki tüm hükümetlere gönderiliyor. Raporun detayını daha sonraki yazıda değineceğim. Karşıyaka Belediyesi’nin 4.5 yıllık çalışma raporunda ÇEVREYE, DOĞAYA, HAYVANLARA verdiği değeri rakamlarla duyunca yüzüm güldü ve başlıktaki sözleri mırıldandım.

BAŞKAN HÜSEYİN MUTLU AKPINAR’I KUTLADIM

Çünkü, küresel ısınmayı durduracak 70 bin ağaç fidanı dikilmiş, 130 bin ton çöp yani 13 ayrı türden atık geri dönüşüm yöntemiyle ekonomiye kazandırıp doğanın, çevrenin kirlenmesi önlenmiş, güneş enerjisi sistemi sayesinde 800 bin liralık temiz elektrik üretilmiş, 50 bin sokak hayvanına şifa verilip 1000 tane kedi ve köpek sahiplendirilmiş, inşaat yapmak isteyenlerden daire başına ikişer zeytin ağacı bağışı alınıp Mustafa Kemal Mahallesi’nde oluşturulacak olan kentsel dönüşüm ormanına dikilecek. Bu çalışmalar insanların sağlıklı yaşam sürmesi, doğanın, çevrenin korunması adına çok önemli çalışmalar.

ÇÜNKÜ, KÜRESEL ISINMAYA NEDEN OLAN

İnsanı faaliyetlerinin yol açtığı karbon gazının aşağıya çekilmesi gerekiyor. Her üretilen bir maddenin dünyaya karbon gazı olarak maliyeti var. Gereksiz ve aşırı tüketimden uzak durulması gerekir. Karbon gazını emerek oksijen haline getiren ormanları çoğaltmak lazım. Hiçbir zararı olmayan rüzgar ve güneş enerjisini daha fazla üreterek, kömürle elektrik üretilen 1200 santralden atmosfere salınan 8 milyar ton karbon gazı azaltılabilir. Yani her ülkenin, kentin, insanın karbon ayak izini azaltması gerekiyor. Yoksa, küresel ısınmanın yol açtığı seller ve fırtınalarla can ve mal kayıplarının önüne geçilemez.

SON SÖZ; BAŞKA BİR DÜNYA YOK.