GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Engin ÖNEN
YAZARLAR
17 Aralık 2020 Perşembe

Devlet yağmur duasına çıkar mı?

Yağmur duası eskiden Kemal Sunal filmlerinde rastlanan ve biraz da üç kağıtçıların köylüleri kandırmak için kullandıkları bir törendi. Kurak yıllarda zaman zaman gazete haberlerinde de rastlardık, Urfa’da veya diğer bir Anadolu kentinde köylülerin imam öncülüğünde yağmur duası görüntülerine…

Ama Diyanet İşleri Başkanlığı’nın böyle propaganda tadında yağmur duası törenleri düzenlediğini ben pek anımsamıyorum.

Bir süredir Diyanet İşleri Başkanlığı devletin en önemli ve etkili kurumlarından biri haline geldi. Açıklamaları ve yapıp ettikleri ile din ve inanç hizmetinden ziyade, iktidara ideolojik destek sağlama işlevi öne çıkmaya başladı. Hep öyleydi ama bu defa bu daha görünür hale geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı bir devlet kurumu. Devlet Su İşleri ve Meteoroloji kurumları gibi. Kanunu, devletten maaş alan personeli var ve abartılı bir bütçesi var. Kiliseden farklı yani…

***

Bu çağda, bir devlet kuraklığa çare olarak duaya başvurabilir mi, bir kurumu aracılığıyla duaya çıkabilir mi?

Meşruiyetini hukuktan ve çağdaş/evrensel değerlerden alan bir devlet bunu yapmaz. Kuraklıkla mücadele de devletin görevleri arasındadır şüphesiz ama bunu duayla yapmaya çalışan devlet, çağdaş bir devlet değildir.

Bilim mi yoksa dua mı tartışması, kilisenin ve caminin çatısına paratoner konduğu gün bitmişti aslında. Yıldırıma karşı kilise ve camiyi duayla koruyamayacağını bilen akıl, bunun tedbirini teknoloji ile almıştı.

Yağmur duasını vatandaş yapabilir, köylüler yapabilir, bunda sakınca yok. Ama devletin böyle bir işi organize etmesi, din ve inancın ideolojik aygıt olarak kullanılması anlamına gelmektedir.

Denebilir ki, inancımızda yağmur duası var. Olabilir. Ama devlet inanca göre yönetilirse, o yönetimin adı başkadır.

Örneğin bazı inançlar askerlik ve savaşa karşıdır. Devlet bu inançtaki insanları askerlikten muaf tutabilir mi?

Ya da bir inanç, kadın ve erkeği mirastan farklı pay almasını öngörebilir. Ama devlet bunu uygulayabilir mi?

Aslına bakarsanız Diyanet İşleri Başkanlığı yağmur duası programı da, dua mı bilim mi sorusuna, bilimden yana yanıt veriyor. Çünkü aylardır kuraklık çeken ülkemizde, Diyanet İşleri dua programını Meteoroloji’den aldığı bilgilere göre yapıyor.

Bu hafta yağmur yok. Bekliyor. Meteoroloji önümüzdeki günlerde sel ve su baskınları uyarısı yapıyor. Haydi duaya.

Kara komik haller. Ama bu dönem böyle...