GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ender ALDANMAZ
YAZARLAR
27 Kasım 2022 Pazar

Derbinin anatomisi: Altay taraftarı neden geç getirildi?

Kabus dolu bir gece yaşadık.

Yaralanan 2 çocuk, 1 taraftar ve 1 kaleci...

İşaret fişeği ve bayrak direği kullanılan maçın kaybedeni armasına gönül veren gerçek taraftar, kazananı ise holiganlar oldu.

Maçta çıkan olayları anlamak için maç öncesi yaşananlara bakmak gerekiyor. İzmir Valiliği'nin deplasman yasağını kaldırmasının ardından semt içine getirilecek olan deplasman taraftarı için tam bir planlama yapılmadığı görülüyor.

Göztepe taraftarlarının iyice toplandığı saatlerde Altay taraftarları stadyuma getirilememişti. Nedeni ise otobüs bulunamaması... Atatürk Stadyumu'na toplanan Altay taraftarları otobüs gelmemesi üzerine yürüyüş yapmak istiyor ve polislerle aralarında tartışmalar yaşanmaya başlıyor.

Taraftar grubunun nakli konusu havada bırakılması olayın temel nedenini oluşturuyor. Çünkü araç geç ayarlanıyor, taraftar hurra otobüslere bindiriliyor ve üstün körü aranıyor. Altay taraftarı maçın 10'ncu dakikasında içeriye alınıyor ve cinayetten yargılanması gereken zanlı işaret fişeğini rahatça ateşliyor.

O esnada ateşlenen işaret fişeği ile bir Göztepe taraftarı ağır yaralanıyor ve bu esnada Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e bir taraftar 40 metre depar atarak kafasına korner sopası ile vuruyor.

Toparlarsak;

-Altay taraftarını doğru dürüst stada getiremeyen, üstün körü arama yapan ve sahaya girip bayrak direği ile kaleciye saldırılmasını izleyen Emniyet Müdürlüğü sınıfta kalmıştır. İzmir Valiliği ise meşale ve fişeklerin özel bir ambulans firmasının çalışanlarının soktuğunu duyurdu. Peki stadyum içi bir arama neden yapılmaz? Bu konuda ihmali olanlar hakkında muhakkak idarî işlem yapılmalıdır.

-Fişeği atan kişi cinayette teşebbüsten yargılanmalıdır. Ayrıca kaleciye sopa ile vuran taraftar da kasten adam yaralamadan yargılanmalıdır.

-'İki takım küme düşürülsün' diyen aklı evvellere uyulmamalıdır. İki kişinin yaptığı davranıştan tüm camia cezalandırılamaz. Bundan önce yaşanan daha büyük olaylar olduğu göz önüne alınırsa bu çifte standart olacaktır.

-Taraftar grupları şapkasını önüne koymalı ve içlerinde şiddet meyilli olan kişileri ayıklamalıdır.

-Futbol maçları deplasman tribünü ile güzeldir ve bu futbol canavarları için deplasmanlar yasaklanmamalıdır.