GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Harun ÖZDEMİR
YAZARLAR
22 Temmuz 2021 Perşembe

Darlanmak

Aynı yüzler, aynı ses tonuyla ekranları ve akla zarar fikirleriyle manşetleri uzun süre işgal ediyorsa insanların ağzında ne tat kalır ne de tuz!

İnsan doğası böyledir.

Bıkkınlık veren tekrarlar “istikrar” gibi görünse de her zaman iyi sonuçlar vermez. Nüfusun çoğu orta yaş üstü denebilecek yaşlanmaya yüz tutmuş toplumlarda sık sık yapılan yenilikler de toplumu tedirgin edebilir.

Yeniliklerin “doğru” diye sunulması da çoğunluğa güven vermez.

Gençlere istikrar diye her öğün aynı yemeği yedirmek bıkkınlık vereceği kesindir. Yaşlanmakta olan bir topluma da canlılık yaratalım diye “yenilikler” sunmak tedirginlik verebilir.

***

ABD ve Avustralya dünyanın merkezi olmaya çok uzak iki devlet. Teknolojinin gelişmesi de ABD’yi dünyanın merkezi yapmaya yetmez.

O zaman ABD gibi merkeze uzak bir devletin dünyaya lider olması için ekstra kararların alınması gerekir:

Dikkat buyurun, ABD’de başkanlık sistemi uygulanıyor. Bir başkan başarılı olsa da Clinton veya Obama gibi çok genç denebilecek yaşta siyaseti bırakmak zorunda kalıyor.

Bize uymasa da ABD’de sistem böyle kurulmuş, kimse de rahatsız değil.

Tam her şeyi öğrendi, usta oldu… derken 4 + 4, sekiz yıllık görev süresi doldu diye ABD’de, bizde olduğu gibi kimse telaşa kapılmaz.

Artık yapılacak tek seçenek vardır, o da eski başkanı güzel bir törenle emekliliğe uğurlamaktır.

Kimse insan yapımı anayasada bir tadilat yapalım, başkanımız genç yaşta ustalaştı, ondan azami ölçüde yararlanalım… demez.

Örneğin tarihsel tecrübesi, jeopolitiği ve genç nüfusuyla lider olmaya aday Türkiye, her geçen gün dünyadan biraz daha kopabilir…

Liderlik özelliklerini bir bir kaybedebilir…

Başka başka sorunlara da neden olabilir…

Ama bunları umursamayan dar bir kadro, dört elle sarıldıkları bir faniyi dünya lideri gibi takdim edebilir. Ülkenin ve dünyanın ona çok ihtiyacı olduğunu ısrarlı bir şekilde anlatabilir.

Hatta ve hatta, kendi menfaatleri için lideri ölümsüzleştirmeye de çalışabilirler.

Şarkın kaderini kimse değiştiremez, kurnazlığın her türüne başvurulabilir, yetmediği yerde de yürekleri çatlatacak kadar sarsıcı korkular da saçılabilir.

Oysa ABD’de bu tür çözümlerin şakası bile olmaz. Olmayınca ABD birçok olumsuzluğa rağmen dünya lideri olmaya devam eder. Bizler ise her gün istatistiklerde üç-beş basamak düşebiliriz.  

Hiç önemli değil!

***

Yurttaşların yaş ortalamasına bakarak toplumun röntgenini çekmek yeterli olmayabilir. Bu durumda başka istatistiklere de bakmak gerekir:

Gençler arasında işsizlik yüksek, orta yaş ve üzerinde de gelirler hızla düşüyorsa…

Evlilik yaşı yükseliyor ve evlenenler arasında boşanmalar da artıyorsa… bu toplumda ağızlardaki tattan da tuzdan da söz edilemez.

Dalkavuk takımı yakında Rusya’da olduğu gibi “kayd ü hayat – ölünceye kadar” başkanlık sistemini savunmaya başlarsa, kimse şaşırmasın!