GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
10 Temmuz 2021 Cumartesi

‘Çal beyim’ şarkısı…

“Hazine odasındaki paraları yağma eden şu zavallılara bak. Eğer kitaplıktaki ciltler dolusu bilgiyi kullanabilecek durumda olsalar, talan ettikleri paranın on katını, belki de yüz katını elde edebileceklerini bilmiyorlar”  İhsan Oktay Anar’ın “Kitab-ül Hiyel” kitabında böyle yazar…

Son günlerde olup bitene baktığımda aklımda hep bu cümle…

Bu sabah haberleri açtım, yeni bir kripto dolandırıcısının resmi buzlanmış ama Putin’in önünde çektirdiği fotoğraftan kim olduğu çok belli oluyor. Bir kasabada “ödeme noktasını” devralan kişinin 2 binden fazla kişinin ödemelerini garip bir kağıt karşılığında dolandırıp gittiğini dinledim sonra…

Evet maalesef ahalimiz böyle. Zar zor denkleştirdiği parayı götürüp dolandırıcı olduğunu yüzüne bakınca anlayacağınız adama teslim edebiliyor. Eline uyduruk bir kağıt verilince elektrik-su parasını ödediğini sanıyor.

Bu ahalinin memleketteki şahane insanlardan da haberi yok. Bu ülkede başarılı kadınlar, harika çocuklar ve gençler var.  Ama çocuk istismarcıları, hırsızlar, arsızlar, görgüsüzler, yüzsüzler ahalimizin daha çok ilgisini çekiyor. Bütün gün yemek yarışması ya da tek bildiği dövmek, sövmek olan insanların doldurduğu ekranlarda bozuk aile ilişkilerinin hikayelerini dinleyerek vakit geçiriyorlar. O yayınları yapanları zengin ediyorlar.

***

Usta siyasetçi Kâmran İnan “Bir Ömür” kitabında “Yolsuzluk yapanın hamisi, ortağı vardır. Dürüst yalnız adamdır, kimsesi yoktur. İhanetin prim aldığı, dürüstlüğün yadırgandığı bir toplumda derin rahatsızlıklar var demektir. Türkiye’de hainler, hırsızlar, cahiller prim alıyor, teşvik ediliyor” demişti.

Tosuncuk aniden döndü geldi ya aklıma Kamran Bey’in sözleri geldi. Bu salatalığın tek başına bu kadar insanı dolandırmış olacağına en başından beri inanmadığım için altını çizdiğim bu sözü aradım buldum.

Yani önündeki metni dahi okumaktan aciz olan bu yarım akıllının sahiplerini merak ediyordum, çıkmayacağını bile bile. Bu salatalıkları kullanan büyük hırsızlar kim hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz belki de… Tosuncuk uçakta polislere cezaevinden çıktığında, kripto para işine gireceğini söylemiş. Emin olun Jet Fadıl gibi bu da hapisten çıktıktan sonra kafasına bir sarık takar yine dolandırır ahaliyi…

Soyarken serbest ama, yargılarken gizlilik kararı verilmiş. 77 bin kişiyi dolandırmakla suçlanan Tosuncuk gizlice yargılanacak. Acaba diyorum Tosuncuk'un kaçmak için para yedirdiği bürokratları/ siyasileri anlatmasından da korkuluyor?

Tosuncuk kripto işine girince aklıma geldi. Hızlı hırsızlardan Thodex’in sahibi için malum medya “köşeye sıkıştı, yakalanması an meselesi” haberlerini 15 Mayıs’ta vermiş son kez. Bu arada Thodex, Vikipedi'de “Türkiye'nin ilk global dolandırıcı kriptopara borsasıdır” cümlesiyle kayıtlara geçmiş. Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer için de “Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük dolandırıcısı olarak tarihe geçmiştir” cümlesi yer alıyor. Utanacak kimse yok nasıl olsa…

Son gelişme olarak da Çin, önde gelen kripto para borsası Binance'ı da kara listeye alarak işlemleri yasaklamış. Malta merkezli dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan Binance’a karşı olarak İngiliz banka Barclays, kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapmayı durdurma kararı aldı. Binance’a bizde para kaptıran var mıdır? Bilemiyorum ama büyük olasılıkla vardır.

***

Şu tatil günü yazısını bir sanat notuyla tamamlayalım:

Hüsnü Arkan; Kanat Sesleri albümünün sekizinci şarkısı “Çal Beyim” çizgileriyle Ender Özkahraman imzası olan klibiyle youtube’da yayında… Sözleri ve müziği Hüsnü Arkan’a ait olan şarkı; “bize haram türküsünden çal beyim” diye başlıyor.

Hırsızın, uğursuzun, zorbalığın, yalanın ve talanın yansıdığı bir ayna olmuş şarkı.

Dinledim iyi geldi tavsiye ederim…