GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
7 Ağustos 2017 Pazartesi

Büyükşehir’e mimar soruları…

İzmir sanıyorum bu ülkenin en sivil kenti… Daha önce de yazmıştım hemen bütün dillerdeki “uygarlık”- civilization sözcüğü de etimolojik olarak sivilden alıyor karşılığını. Eskiden sinema biletlerinde “yurttaş” anlamında sivil yazardı. Yurttaş olmanın önemli bir parametresi de “itiraz” kültürüne sahip olmak…

İzmir’deki serbest çalışan mimarları bir araya getiren İzmir Serbest Mimarlar Derneği Başkanı değerli dostum Hüseyin Egeli geçtiğimiz günlerde dernek üyeleri arasında yaptıkları beyin fırtınasının sonuçlarını benimle paylaştı…

Hüseyin Egeli, “İzmir’deki  her bölge,  için her semt için milyonlarca (abartmıyorum) rahatsızlık yaratan nokta var. Bu durum sokaktaki vatandaşa göre Mimarlar için çok daha sancılı. Ben sadece ev ile işyerim arasında (Göztepe-Alsancak)her gün geçtiğim güzergah hakkında notlar yazdım. Belediyemiz hükümet ile sıkıntılı bir süreç yaşadığı için yaşadıklarımızı (pervasızlık boyutunda) içimizde öğüttük. Banliyö belediyelerinin çoğu CHP’li belediyeler, ancak şehirden almamız gereken en temel ihtiyaçlarımız saçma sapan yol ve yöntemlerle perişan ediliyor. Şehrin iktidar ile yaşadığı sıkıntıları hepimiz biliyoruz.

Fakat İBŞB nin (bir belediyenin)kredi notunun yüksek olması ya da borcunun olmaması (basın öyle söylüyor) övünülecek bir şey olmaması lazım.En kısa sürede iyileştirme  çalışmaları aktive edilmelidir.” Diye not eklediği metni göndermiş.

Uzun bir soru listesi var… Belediye lütfedip yanıtlarsa biz de mutlu oluruz.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBŞB) kötü iş yapan taşeronlarını özenle mi seçiyor?

* İBŞB bürokratları şantiyeleri denetliyor mu? -Şantiyelerde ki çalışmalar randımanlı ve yeterli mi?Aylardır sürmekte olan,mesaisiz ve 3-5 kişilik ekiplerle mi bu iş bitecek?

* Sahil düzenlemesinde rıhtım duvarlarının yapıldıktan bir yıl sonra yıkılıp-kırılıp,oturma gruplarının montajı nasıl bir planlama sonucudur?

* İşler karışacaksa, bu kadar çok ve büyük şantiye aynı zamanda neden açılıyor?

* Sahil yolunda şantiye düzensizliğinden kaynaklanan kaza zararlarını kim ödüyor?

* Trafik levha ve kuralları yok, bilgilendirme tabelaları yok. İngilizce yön levhası yok.

* İBŞB projeler hakkında sahada ve basında yeterince bilgilendirme yapıyor mu? -Sahil yolunda sergilenen proje görselleri doğru mu?

* Otopark alanları oluşturmayı hiç konuşmuyoruz.  İBŞB şehir merkezine girmeden açık-kapalı otoparklar yapılması hakkında ne düşünüyor?

KARATAŞ MEYDANI

* Karataş Meydanı projesin de görsellerde ki marina gerçekleşmeyecekse neden halk yanlış imajlarla yanıltılıyor?

* Şehrin 3. Büyük meydanı sloganıyla Karataş sahil meydanı ne kadar doğru yerdedir? Bu 3. meydan acil ise: Göztepe sapağı- Üçkuyular Meydanı-Levent Marina Meydanı -Basmane Meydanı- Balçova Avmlerönü Meydanı –Konak-Alsancak  Gar önü  çok daha acil çözüm istemiyor mu? BŞB bu meydanlar için nasıl projeler düşünüyor(mu) geliştiriyor(mu)?

TRAMVAY

* Yüzyıl gecikmiş proje olan tramvay yolunda, yol ve kavşak  geçişleri hakkında ne düşünülüyor? Tramvay hattı sahil kısmında halkın deniz ile buluşmasını hem aks hem de kot olarak defalarca kesmiyor mu? Tramvay projesi hazırlanırken yol kotları düşünüldü mü? Yayaya açık olarak düşünülen meydanın, sonradan tramvay güzergahıyla bölünmesindense yer altına indirilmesi niçin düşünülmedi. Aylardır süren batık yol alanının biraz daha büyütülerek yer altı otoparkı olarak kullanılması niçin düşünülmedi,üstelik mevcut otopark sayısı da yeni düzenlemeler ile azaltılırken?

* Yeni fuar alanı havalimanı ulaşım bağlantısı hakkındaki projeleri neler?  Havaray hakkında ne düşünülüyor?

MÜZELER- SANAT-SPOR

* Şehir müzeleri yeterli mi?  Konak Arkeoloji Müzesine yaya ve turist otobüs ulaşımı yok.

* Sanat mekânları çok az.

* Az sayıdaki tarihi yapılar niye korunmuyor-bakılmıyor.?

* İklime de son derece ters buz pateni pisti yerine,tarihinden beri yüzme ve sutopunun şehri olan İzmir’e niçin bir havuz dahi yapılmıyor.Türkiye’de havuzu olmayan tek Büyükşehir Belediyesinin İzmir olduğu kamuoyunca biliniyor mu?

* Körfezde yelken ve su sporları niye yok? Az sayıdaki kulüplere destek niye yok? Amatör sporlara, göstermelik malzeme yardımı dışında niçin destek verilmiyor?