GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
16 Temmuz 2021 Cuma

Bu İzmirli gençlerle gurur duyalım!

İçinde bulunduğumuz sivil toplum hareketlerinde özellikle de Rotary’de gençleri çok önemsiyor, yeni nesil girişimciliği özendirmeye ve desteklemeye çalışıyoruz. Değerli dostum Altan Yücel ve arkadaşları geçen dönemde 4 bine yakın gence ulaştı, bu yıl daha da yüksek hedeflerimiz var… Gençlere girişimciliği salık veriyoruz, bunu yaparken de problemlere farklı ve geniş bakış açısıyla yaklaşmalarını, çözüm odaklı olmalarını, teknolojiyi en ileri seviyede kullanarak çözüm yolları bulabileceklerini söylüyoruz…

Bir girişimcinin sıradan insanların çözmede zorlandıkları sorunlarını çözmeyi hedeflemesini, risk almayı göze almak gerektiğini, yenilikçi her türlü fikre açık olmanın şart olduğunu dile getiririz…

Bu girizgahı yapmamın nedeni sevgili kardeşim Gökhan Sezer’in dikkatimizi çektiği iki İzmirli gencin mükemmel hikayesi…

Sağda solda haber olmadı tabii ki. Öyleyse biz yazalım: Gökhan, Nasdaq’da kote edilen bir şirkette başarı sağlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünden mezun iki gencin Alper Gülerve Caner Soyer’inbaşarısının farkında olmamızı istedi. Hemen telefonla arayıp kutladım Alper Güler’i ve bana işin hikayesini anlatmasını istedim…

Müthiş başarı öyküsü şöyle: Nasdaq’ta 1 Temmuz günü kote edilen QReal'ın isimli şirketin temelleri farklı dönemlerde İzmir Ekonomi Üniversitesinden mezun olan Alper Güler ve Caner Soyer'in 2015 yılında yollarının kesişmesiyle başlıyor. Bir yıllık araştırma ve çalışmaların sonucunda, Alper Güler ve Caner Soyer 2016 yılında yemek siparişlerinde Artırılmış Gerçeklik(AG) ve 3boyut(3B)teknolojilerinin kullanımı üzerine New York'ta kurdukları girişim şirketi ile çalışmalarına başlamışlar.

Dünya'da ilk kez yemek siparişi alanında kullanılan AG/3B teknolojileri konusu binlerce haber ajansının ilgisini çekmiş ve çıkan haberlerin sonrasında QReal(ilk adı ile Kabaq) birçok firma ile çalışma imkanı bulmuş. O sıradabir gastronomi meraklısı olarak benim de ilgimi çekmişti Kabaq ama bizim çocukların işi olduğunu anlayamamıştım

Bu dönemde AR/VR teknolojilerine yatırım yapmak için kurulan Glimpse Group'un yaptığı ilk yatırım olarak şirket evliliği sonrasında gruba dahil olmuşlar.  

Devam eden süreçte geliştirdikleri teknolojileri, e-ticaret ve moda alanlarına da uygulayan QReal, Google ve Snapchat'in AG/3B teknolojileri alanında en çok tercih ettiği iş ortaklarından biri olmuş.

Alper ve Caner, Sony, Domino's, Applebee's, Hyundai, Chanel, Walmart, gibi dünya çapında bilinen 100’den fazla marka için deneyim geliştirdiler bugüne kadar…  Fotogrametri (Photogrammetry) tekniğini kullanarak nesneleri gerçeğe en yakın ve deseni (texture) ile birlikte 3 boyutlu (3B) tarama üzerine odaklanan QReal, geliştirdiği iş süreçleriyle mobil platformlarda kullanılabilecek yüksek kalite içerikleri ve deneyimleri tasarlayan, dünyada çapında tanınan firmalardan biri haline gelmiş durumda…

Pandeminin başladığı dönemde, New York'taki ofisin evden çalışma kararıyla Türkiye'ye geri dönen ikili, süreci Türkiye'den yönetmeye başlamış. Glimpse Group, QReal adına, 5 yıl içerisinde elde ettiği tecrübe ve bilgi birikimi ile hali hazırda operasyonel olarak gerçekleştirdiği süreci otomatik ve hızlı hale getirebilmek için Alper Güler ve Caner Soyer önderliğinde Türkiye’de bir ekip kurarak İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne bağlı İzmir Bilimpark'ta Ar-Ge çalışmalarını yapmak ve sürdürmeye başladı.

QReal, ilk yılında hızla büyüyerek 15 kişiye ulaşan ekibi 2022 yılı içerisinde 40 kişiye çıkarmayı planlamaktadır.1 Temmuz günü Hepsiburada'nın Nasdaq'ta listelendiği aynı gün, ikilinin dahil olduğu Glimpse Group Nasdaq'ta listelendi.

Alper ve Caner’in hedefleri büyük ama İzmir’i de hiç akıllarından çıkarmıyorlar; “Devam eden süreçte, dünya markaları için geliştirdikleri teknolojilerin alt yapısını İzmir'den geliştirmeye ve büyüdüğümüz  şehre yatırım yapmaya devam edeceğiz” diyorlar…

Girişimcilik böyle bir şey işte: Dünya çapında girişim yapmak ama doğduğun büyüdüğün yeri unutmamak.

Fotoğraftaki gençlerin yüzüne bakın ve gelecek için kaygınız varsa unutun. Kalkınma, gerçek büyüme, çimentoyla değil akılla girişimcilikle olacak. Ve ne güzel ki bizim böyle gençlerimiz var…