GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Cemil DİRİM
YAZARLAR
28 Mart 2018 Çarşamba

Belediye Başkanları Karne Hazırlığında

Yerel yönetim seçimlerinin üzerinden yaklaşık dört yıl geçti. Belediye başkanları bugünlerde dört yılda yaptıkları çalışmaları değişik platformlarda anlatacaklar. Başarılı projelere imza atanlar bu projeleri gündeme getirirken bütçesi kısıtlı, ekibi zayıf olan ve seçimlerde koyduğu hedeflere ulaşamayan başkanlar ise topa fazla girmeyecek, kalan son bir yıla odaklanacak. Bu başkanların işleri biraz zor. Kalan süreyi iyi değerlendirmek yerine ilçe örgütleriyle ve muhtemel rakipleriyle didişmeye devam ederlerse 2019 Mart’ında alacakları karneler zayıflarla dolu olacak. O saatten sonra Büyükşehir Belediyesi’nden ya da hükümetten şikayet etmeleri işe yaramayacak. Yaptıkları çalışmalar ve projeler ile gündeme gelen Belediye Başkanları ise  düzenleyecekleri  “icraatın içinden” toplantıları ile medyaya, STK’lara ve vatandaşlara hizmetlerini anlatacaklar. Kalan bir yılı da iyi değerlendirip karnelerini pekiyi ile doldurup teşekkür ve taktir almaya hak kazanacaklar.

Bir de sadece rutin belediye hizmetlerini yapmakla yetinmeyip yaptıkları örnek projelerle Türkiye’nin dört köşesindeki diğer belediyelere örnek olan Belediye Başkanları var.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ilköğretim öğrencilerine ücretsiz süt dağıttığı “ Süt Kuzusu Projesi”, yine çevre ilçelerdeki üretici kooperatiflerine verdiği destek bunların en güzel örneklerinden. İzmir’den devam edersek Karşıyaka Belediyesi’nin başlattığı “Karşıyaka’nın Filizleri” ve Bornova Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu “ Dost Kart ve Down Kafe” güzel örnekler arasında.

Bu arada hep CHP’li belediyelerden örnek veriyorsun niye AK Partili ya da MHP’li belediye başkanlarından örnek vermiyorsun diye soran okuyucularımız olabilir. Bizim herhangi bir önyargımız yok. Ancak özellikle İzmir’deki AK Partili belediye başkanlarından bazılarının “gazeteci fobisi” var. Tabii ki bunda yaptıkları çok başarılı hizmetlerinde(!)  payı büyük. Anlatacak hizmet olmayınca en iyisi uzak durmak prensibini uygulamaya koymuşlar. Aralarında danışmanına “ Beni gazeteciler ile muhatap etmeyin” talimatını veren bile var. Bazıları CHP’nin aday belirlemede yaptığı hatalar nedeni ile piyangodan çıkan bu başkanların karnesinin zayıflarla dolu olacağını öngörmek çok da zor değil. Açıklamadıkları ya da bitirmeye çalıştıkları projeler olabilir ama bize ulaşmış bir bilgi yok.

Gazetecilerin öncelikli görevi eleştiridir. Belediyeler ile ilgili hatalı ve yanlış bulduğumuz uygulamaları eleştiririz ancak başkanların  başarılı hizmetlerini  desteklemek ve kamuoyuna aktarmak ta görevlerimiz arasında. Herkes gibi belediye başkanları da hata yapabilirler, yanlış yönlendirilebilirler. Önemli  olan eleştirileri dikkate alıp yaptıkları hataları düzeltmeleri. Burada bizim için kıstas, kamu yararı ve objektif olmaktır.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hatalı bulduğumuz uygulamaları eleştireceğiz. Başarılı icraatlar yapan belediye başkanlarının da bu icraatlarını kamuoyuna aktarmaya ve destek olmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum. Önemli olan vatandaşlarımıza daha iyi hizmet götürülüp yaşam standardının yükseltilmesi ve daha yaşanabilir kentlerin oluşturulması. Yerel yöneticiliğin de öncelikli amacı budur. Yapılan iş ve icraatları takip etmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız da 2019 yerel seçimlerinde son sözü söyleyecek verdiği oy ile bazılarına “iyi oynuyorsun devam et” diyecek, bazılarına ise “ çok kötüydün” deyip saha dışına gönderecek. Bir yıl çok çabuk geçer, bekleyip kimin karnesi nasıl, vatandaştan kaç puan almış göreceğiz.

Not: 1- AK Partili Belediye Başkanları ile icraatlarına bir sonraki yazıda yer vermeyi düşünüyorum. Ayrıca İzmir’de bazı CHP’li başkanlar da birilerinin referansı sayesinde o göreve geldiği için hizmet yapmak yerine bazı açılışlarda parti büyükleri ile aynı kareye girmeyi tercih ediyorlar. Bu isimlere de gelecek yazılarda yer vermeyi düşünüyoruz.

2- Gündeme getirmeyi düşündüğümüz bir başka konu ise Belediye Başkanı ve danışman ilişkisi. Bu konuda da ilginç örnekler var. İlgi ile okuyacağınızı umuyorum.