GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Nedim ATİLLA
YAZARLAR
30 Temmuz 2022 Cumartesi

Ayvalık’ta tarihsel miras

Yerel yönetimlerden yönettikleri bölgenin tarihsel mirasına sahip çıkmaları beklenir. Mirası korumayı amaçlayanlar arasında en iyi örneklerden biri Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin.
Ayvalık Tarihi Üzerine Akademik Çalışmalar Seçkisiadlı kitap kütüphanemizde yerini aldı hemen.Işık Teoman kardeşim Ayvalık Belediyesi Kültür Yayınları’nın ikincisini göndermiş. Pek sevindim.


Kitabın bir ilke imza attığını söylüyor Başkan Ergin, “tarihi, mimarisi, doğası, kültürel kimliği ile birçok özgünlüğü içinde barındıran Ayvalık'ın, bilim dünyası açısından da çok önemsenen bir yerleşim olduğunun farkında olduklarını” dile getiriyor.


Kitabın editörü Dr. Berrin Akın Akbüber ise şöyle diyor: “Ayvalık tarih seçkisinin içeriği, belgelere dayandırılmayan veya geçerli sayılabilecek kaynaklarla desteklenemeyen geçmişin, tarih biliminin konusu içinde değerlendirilemeyeceği bilinci ile oluşturulmuştur. Ayvalık'ın dünü, bugünü ve yarınını kapsayan bir sürekliliğin içinde tarihinin anlaşılabilmesine katkı sağlanması nihai amaç olmuştur. Çalışmalar, Ayvalık kent merkezinden çevresindeki yerleşimlere uzanacak şekilde belli bir kronolojik düzende sunulmaya çalışılmıştır. Kitabın içeriğindeki 19.yüzyıl ile20.yüzyılın ilk çeyreğine kadar uzanan döneme ait çalışmalar geniş bir yer tutmaktadır. Kitabın, bilimsel literatüre Ayvalık üzerinden katkı sağlayan bir çalışma olmasının yanı sıra, farklı disiplinlerdeki yeni çalışmaların oluşmasına öncülük edeceği de muhakkaktır.”


Kitapta yer alan makaleler ise şöyle: 1821 Ayvalık İsyanı / Zeki Arıkan --Midilli-İstanbul Arasında Zeytinyağı Ticareti / Zeki Arıkan-- 1909 Ayvalık Hadisesi / Zeki Arıkan-- Mütarekede Yunanistan’ın Ayvalık Politikası / Bayram Bayraktar-- Osmanlı İmparatorluğu’nun Başkalaşım Sürecinde Ayvalık Şehri / Bayram Bayraktar-- Ayvalık Söyleşileri : “Ayvalık : Kent, Tarih Ve Coğrafya” / Yücel Terzibaşoğlu-- Şark Ticaret Yıllıklarındaki Bilgiler Işığında Ayvalık Ve Yakın Çevresi, 1881-1922 / Hayri Kaan Köksal-- Ayvalık’ta Yunan İşgali Ve Yunanistan İle İlk Mütareke Teşebbüsü : Belediye Çeşmesi Protokolü / Haluk Selvi-- Millî Mücadelede Ayvalık Cephesi / Kemal Girgin -- Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi Ve Mübadele Sürecinin Ayvalık’a Yansımaları Üzerine Bazı Değerlendirmeler / Gönenç Turan-- Tek Parti Döneminde Ayvalık’ta Eğitim Faaliyetleri, 1923-1950 / Serap Taşdemir --Eskiçağ’da Ayvalık : Pordosilene/Por(D)Oselene-Nasos / Aliye Erol-- Ayazmend’den Altınova’ya / Ömer Erdem-- Bir Göç Coğrafyası Küçükköy’ün Tarihine Yönelik Bazı Değerlendirmeler / Berrin Akın Akbüber.


Kitap açıldı, hemen karıştırıldı. Okumalara doyamadığımız bir mevzu olarak Gönenç Turan’ın “Mübadele” sayfaları hemen okundu. Bu makaleyi sevgili Giritli hemşehrim Tanaş Çimbis’ten duymuştum. 


Metinler çok değerli, hepsi okunacak hatmedilecek.
Teşekkürler Ayvalık Belediyesine