GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ahmet Aydın AKANSU
YAZARLAR
7 Eylül 2018 Cuma

8 Eylül Cumartesi İKLİM KRİZİNE ses ver

Eğer çocuklarınızın, torunlarınızın veya kendi yaşamınızı daha kaliteli sürdürmek istiyorsanız BİR ADIM atmanız gerekiyor. Artık dünya bu kadar HOYRATÇA davranılmaya pes etti. Bilim adamlarının yüzde 99 İNSAN kaynaklı olan küresel ısınma, diğer bir adıyla DÜNYANIN AŞIRI ISINMASI doğal felaketlerle kapımıza dayandı. Küresel ısınma bir başka değişle iklimlerin değişmesine yol açarak dünyanın yağış alan bölgelerinde aşırı seller, fırtınalar ve tayfunlarla büyük can kayıplarına, kurak bölgelerinde ise sıcakların aşırı artmasıyla bitki ve yaban hayatının türlerinin yok olmasıyla yolun sonuna gelindi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKLİM HAREKETİ

NASA’nın (Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) önemli hava bilimcilerinden James Hansen ve meslektaşlarının araştırma ve çalışmaları sonucu atmosferdeki karbondioksit gazı oranının 387 parça/milyona yükseldiğini, 350 parça/milyonun altına düşürülmemesi halinde dünyada doğal felaketlerin ard arda daha fazla yaşanacağı uyarısını yaptı. 350 parça/milyon sayısından yola çıkarak New York’ta 350.org sivil toplum kuruluşunu kuran Bill McKibbenPhil AroneanuKelly BlynnWill BatesJon WarnowJamie HennMay Boeve hiçbir kar amacı gütmeden karbon gazının aşağıya çekilmesi için aktiviteler yapmaya başladı. 350.org'un öncülüğünde, geçen yıl iklim değişikliğine karşı 188 ülkede 7000'in üzerinde etkinlik gerçekleştirilerek yüz milyonlarca insan “İklim krizine ses ver” aktivitelerine katılarak karbon gazının aşağıya çekilmesi mücadelesini başlattı.

TÜRKİYE’DE BU SESE DUYARSIZ KALMADI

8 Eylül Cumartesi günü çevre ve doğaya duyarlı insanlar Türkiye'nin dört bir yanında sokaklar, meydanlar ve parklarda bir araya gelecek. Yerel yönetimlerin dikkatini her geçen gün daha da belirginleşen iklim krizine çekmek isteyen iklim hareketi gönüllüleri, ülkenin 14 noktasında “İklim için Ses Ver”mek için buluşacak ve sürdürülebilir önlemler almasını isteyecek. 8 Eylül Cumartesi günü sadece Türkiye'de değil, Kaliforniya’dan, Pasifik Adaları’na, Tayland’dan Endonezya’ya, Kanada’dan Nijerya’ya, dünyanın dört bir yanında da 'İklim İçin Ses Ver' çağrısına 90 ülkede 800’den fazla etkinlikle karşılık verilecek. Bu etkinlikler, 12-14 Eylül tarihlerinde Kaliforniya’da Küresel İklim Eylem Zirvesi için bir araya gelecek yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerine Paris Anlaşması’yla uyumlu olarak iklim değişikliğini 1,5 derecede tutmaya yönelik adımların atılmasını isteyecek.

İZMİR'DE SEFERİHİSAR PAZAR YERİ'NDE

Türkiye'de 10 şehrin 14 noktasında yerel yönetimlerin harekete geçmesi istenilecek. İstanbul'da Kadıköy Kalamış Parkı ile Sarıyer Kilyos ve Reşitpaşa'da, Bursa'da Nilüfer Müzik Festivali'nde,  Antalya Kaş Merkez'de ve Alakır Vadisi'nde, Adana'da Abidin Dino Sanat Parkı'nda Kırklareli Merkez Yayla Parkı'nda, Eskişehir Odunpazarı Meydanı'nda, Balıkesir Ayvalık İsmet İnönü Kültür Merkezi ile Altınoluk Antandros Parkı'nda ve Çanakkale Güzelyalı Halk Plajı'nda ve Kazdağları'nda gerçekleştirilecek etkinlikler; söyleşilerden, film gösterimlerine, bisiklet turlarından, atölyelere birçok farklı faaliyeti içeriyor.

İKLİM KRİZİNE SİZ NASIL MI SES VERECEKSİN

Gereksiz elektrikleri söndürüp, kullanılmayan cihazların fişlerini çekerek. 3 kilometrelik bir mesafede bir kilo karbon gazı yayan özel aracınızla değil toplu ulaşımı kullanarak veya bisiklete binerek. Gereksiz ve aşırı alış verişten (tüketim) kaçınarak. Ev ve işyerlerinde çöplerin yani atıkların plastik, şişe, karton, kağıt, naylon, metal ayrımı yaparak. Karbondioksit gazını emerek oksijene çeviren ağaçları bol bol dikip ormanları çoğaltarak ses verebilirsiniz. Haydi herkes bir adım atsın. Başka bir İzmir, başka bir İstanbul, Adana, Tekirdağ yok. Başka bir dünya yok.