GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Ekim 2021 Salı 16:35

‘Zorlu Konak’ projesine itiraz: Kent siluetini bozacak

Kent gündeminde uzunca süredir yer tutan ‘Zorlu Konak’ projesinin imar planı değişikliklerine vatandaşlardan itiraz geldi. İtiraz dilekçesinde kent siluetini bozacağı vurgulanan projenin imar mevzuatına aykırı olduğu ileri sürüldü.

EGEDESONSÖZ- Zorlu Holding'in İzmir Konak ilçesinde yapmak istediği ve yüksekliği ile kent gündeminde yer edinen ‘Zorlu Konak’ projesine itirazlar geldi. TMMOB’un çağrısıyla Konak Belediyesi önünde bir araya gelen vatandaşlar topladıkları onlarca itiraz dilekçesini verdi. 

Askı süreci sonlanan projenin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerine göre söz konusu projenin ruhsatının Konak Belediyesince yenilendiği ve yüksekliği 131 metre olacak şekilde düzenlendiği ortaya çıkmıştı ancak proje için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.07.2021 tarihli onaylanan plan değişikliğinde ise projenin yüksekliği 84 metre olarak belirlenmişti. 

Dilekçelerin verilmesinde öncesinde basına açıklamada bulunan TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir tadilat ruhsatın iptal edilmesini istediklerini dile getirdi. 

‘KENT SİLÜETİNİ BOZACAK’
Konak Belediyesi’ne verilen dilekçelerde ‘Zorlu Konak’ projesinin de Kadifekale ve Kemeraltı bölgesinin siluetini bozacağı vurgulandı. Dilekçede “Ayrıca verilen kararın emsal olacağı da unutulmamalıdır. Daha çok bina yüksekliklerinin hmax:serbest olarak belirlendiği ya da çevre plan kararlarına uyumsuz bina yüksekliği kararlarının getirildiği plan değişiklikleri sonucunda kent siluetinin bozulduğu gözardı edilmeden Yasa maddesinin öngördüğü şekilde plan bütünlüğünün korunması için yükseklik kararlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. İzmir kentinde geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacak olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar  Planı Değişikliklerine yukarıda ifade ettiğim itirazımın kabulü ile gereğinin yapılmasını talep ederim.” denildi. 

Konak Belediyesi’ne verilen dilekçelerde plan değişikliklerine yapılan itirazları gerekçeleri şu şekilde:

-1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri ile meslek odaları ve İzmir’de yaşayan yurttaşların hassasiyetleri dikkate alınmadan  hazırlanarak onaylanmıştır. 
-1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişiklikleri “Planların Kademeli Birlikteliği” ilkesine aykırıdır.
-1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerinin Plan Açıklama Raporunun bulunmaması imar mevzuatına açıkça aykırıdır.
-1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerinde belirlenen kat yükseklikleri, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesine aykırıdır.