GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Ocak 2016 Pazartesi 10:36

Zorlu’dan ‘çukur’ çıkışı: Burayı alanlar…

TMSF tarafından 3’üncü ihalesinde teklif verilen Basmane Çukuru’na ilk itirazı yapan proje sahibi Kemal Zorlu, açıklama yaptı. İhalenin batıl olduğunu söyleyen Zorlu,” Burayı alanlar da İzmir’i ‘utanç çukuru’ndan kurtaramaz. Bu böyle biline” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Kamuoyunda “Basmane Çukuru”  olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 3’üncü defa gerçekleştirilen ihalesinde sahibini bulmasının ardından tartışmalar tekrar alevlendi.

İhaleye ilk itirazı gerçekleştiren projenin mimarı Güç Yapı AŞ’nin sahibi Kemal Zorlu, yeni bir açıklama yaptı.

ALANLAR UTANÇ ÇUKURUNDAN KURTARAMAZ
Kamuoyunda çukur ile ilgili çıkan ifadelere ‘zorunlu açıklama’  yapan Kemal Zorlu,  yanlış algı oluşturulmaya çalıştırıldığını söyledi.  Çukurun ‘utanç çukuru’ olarak adlandırılması ile ilgili Zorlu,”Öncelikle belirtmek isterim ki; oradaki temel kazısını senelerce süründürüp, ‘utanç çukuru’ haline gelmesinin sorumluları, kamuoyu tarafından çok iyi bilinmektedir. Söz konusu alanda İzmir’in gururu olacak bir yapıyı hayata geçirmek için her türlü hazırlığımız, yıllardır olduğu gibi bugün de var.  Önümüz açıldığında hemen çalışmalara başlayabilecek durumdayız. Yani mesele kaynak meselesi değildir. Burayı alanlar da İzmir’i ‘utanç çukuru’ndan kurtaramaz. Bu böyle biline. Çünkü projenin gerçekleşmesi için yasal zemin yok. Yasal zemin olmadığı için söz konusu alan, ihaleye çıkarılamaz, satılmaz, devredilemez,  inşaat yapılamaz, Çivi bile çakılamaz” ifadelerine yer verdi. 

İHALE BATILDIR
Çukurun ihaleye kadar olan sürecini anlatan Zorlu, Güç Yapı’nın üzerine düşen her türlü görevi yerine getirdiğini söyleyerek, “Bu ihale; İzmir’in utanç çukurundan kurtarmayacağı gibi, adaleti, hukuku, ortak haklarını ve İzmir’i çıkarlarını oraya gömme anlamına gelir ki, biz bunun için yasal haklarımızı sonuna kadar kullanıp, izin vermeyeceğiz.  İhale yasa önünde batıldır. Hiç kimse, tüzel kişilik karşı karar almadan ve şirketimize karşı yasal sorumluklarını yerine getirmeden inşaata başlayamaz. Yani, ‘çukur kurtuldu’ diyebilmek için hukuki karar alınması zorunludur. Hayali değerlendirmelerle, oluşturulmak istenen algı ortamı yanıltıcıdır. Bu ihale, çukuru kurtaramadığı gibi, derinleştirirdi” şeklinde konuştu.

İHALE YENİ DÜZENLEMEYE MUHTAÇTIR
Zorlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hukuki pürüzler ortadan kalktığı gün, biz de inşaata başlayabiliriz. Proje ortağımız ve kaynağımız hazır. Zaten bunu TMSF Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirdik. Şirketimiz tarafından yapılan itirazlar son derece haklı ve yasaldır. Ayrıca binlerce ortağın hakkını savunduğumuz gibi, halka açık şirket yükümlülüklerini de yerine getirmek zorundayız. İçi boş gerekçelerle hareket edecek değiliz. Ayrıca diğer tüm yasal ve ticari hususlar nedeniyle, bu ihale yeni bir düzenlemeye muhtaçtır. Bu konuda İzmir Belediyesi’ne haklarımızla ilgili gerekli başvurularda bulunulmuştur.”

PİLOT FİRMA GÜÇ YAPI’DIR
“1/5000 ‘lik plan ile ilgili İdari Mahkemenin kararı değişse bile,  Belediyeye yapılan ve halen geçerli olan ihale sonrası sözleşmenin pilot firması Güç Yapı A.Ş.’dir. Pilot firma olmadan sözleşmenin yürütülmesi mümkün değildir. İktisadi ve ticari bütünlük kavramıyla yürütülen ihalede, bu hususa uygun bir mal ve hak bulunmamaktadır. İhale batıldır.”