GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
4 Aralık 2021 Cumartesi 09:54

ZMO’dan Toprak Koruma Kurulu kararı vurgusu: Bu plan yapılamaz!

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İnciraltı planını yapamayacağını, çünkü Toprak Koruma Kurulu kararının Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmadığını, resmi izinlerin alınmadığını öne sürdü. Türk, "Her şeye rağmen plan yapılırsa, dava açacağız. Şu unutulmasın; Ziraat Mühendisleri Odası, açtığı davaların çok büyük bölümünü kazanmıştır" dedi

EGEDESONSÖZ - Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, SONSÖZ TV'de İnciraltı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Türk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İnciraltı planlarını yaptığını, yakında askıya çıkacağının konuşulduğunu belirterek, "Bu plan yapılamaz. Çünkü Toprak Koruma Kurulu'nun kararı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından onaylanmadı, resmi izinler alınmadı" ifadesini kullandı.

ORADA TARIM YAPILAMIYOR MU, YAPTIRILMIYOR MU?
İzmir İl Tarım Müdürlüğü'nün İnciraltı'nın "Burası mutlak tarım arazisidir" dediğini, bu yönde rapor verdiğini hatırlatan Oda Başkanı Tevfik Türk, "Orada tarım yapılmıyor" şeklindeki iddialarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnciraltı'nda tarım yapılamıyor mu, yaptırılmıyor mu? Biz Ziraat Mühendisleri, toprağın ne olduğunu biliriz. Neresinin tarım arazisi olduğunu, neresinin tarım arazisi olmadığını iyi biliriz. Nerelerin ıslah edilmesi gerektiğini, nerelerde neler yapılabileceğini de söyleriz. Burada tarım yapılamıyor demek, başka seçenekler için söylenmiş bir laftır. Bunun altında rant vardır. O bölgede çiftçilik yaparken, bugün tarım yapılmıyor diyenler, ne yazık ki bugünkü tarım politikalarıyla belki 100 yılda kazanacaklarını parayı bir yılda kazanmak isteyenler tarafından öne sürülen ve siyasiler tarafından da onlarca yıldan beri kışkırtılan bir kesimdir. Burada da pekala Başka Bir Tarım Mümkün'dür. Gelin, Başka Bir Tarım Mümkün’ü burada da yapalım. Bu bölge tarım arazisidir. Diyelim ki bize, Ziraat Mühendislerine güvenmiyorsunuz. Tarım İl Müdürlüğü’ne niye güvenmiyorsunuz? Tarım İl Müdürlüğü, orada tarımın olduğu yönünde görüş bildirdi. Tarım İl Müdürlüğünün görüşlerini de yok sayıyorsunuz. Tarım İl Müdürlüğü, burası için “Mutlak Tarım arazisidir” diyor."

BAKANLIK PLAN YAPIYORSA, HUKUKSUZ BİR İŞ YAPIYOR DEMEKTİR
İl Tarım Müdürlüğü'nün İnciraltı için "Mutlak tarım arazisidir" dediği için konunun, Toprak Koruma Kurulu'na geldiğini belirten Oda Başkanı Tevfik Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık, İnciraltı için planlama yapıyor deniyor. Orası için planlama yapılamaz. Çünkü Toprak Koruma Kurulu’nun kararı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmadı. Planlama yapacak bakanlığa, sen bu bölgede planlama yapabilirsin, diye izni verilmedi daha. Ama planlama yapılıyor. Yapılıyorsa da kapalı kapılar ardında yapılıyor. Toprak Koruma Kurulu, bu alan, tarım dışına çıkarılabilir, koruma amaçlı imar planı yapılabilir, dedi. Koruma amaçlı, ne demek! Burasıyla ilgili, tarım yapılabilir, raporu var. Burası, mutlak korunması gereken bir alan. Bu korunması gereken alan özelliği kaldırılıp, koruma imar planı yapılabilir, dendi. Tek şerh koyan bizdik. Bu karar bakanlık tarafından onaylanmadan, resmi olarak yapılamaz. Gerekli izinler tamamlanmadı. Biz de duyuyoruz, plan yakında askıya çıkacak, diyorlar. Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, plan yapıyorsa, hukuksuz bir iş yapıyor demektir. Oradaki insanlar umutlandırılıyor, beklenti içine sokuluyor. Bu bölge, tarım arazisidir. Zamanı geldiğinde yasal yollara başvuracağız. Şunu açıkça söyleyebilirim. Ziraat Mühendisleri Odası, açtığı davaların çok büyük bölümünü kazanmıştır. Çünkü sunduğumuz gerekçeler, bilimsel gerekçelerdir."