GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
14 Mayıs 2021 Cuma 12:41

Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi: Üretici artık üretemiyor, borçlarını döndüremiyor!

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, “Üretici üretemez, borçlarını döndüremez durumda. Bankalara olan borçları 130 milyar liraları buldu” dedi.

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş günü olan 14 Mayıs, “Dünya Çiftçiler Günü” adı altında kutlanıyor. 

Anlamlı gün dolayısıyla açıklamalarda bulunan İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, çiftçilerin yaşadıkları zorluklara değinerek, tarımın ve çiftçilerin, salgın dönemi de dahil her zaman desteklemede ilk planda yer almaları gerektiğini belirtti.

ÇİFTÇİNİN SORUNLARI ARTIK ÇÖZÜLMELİ
İnsanlığın devamlılığı için gıdaya ihtiyaç olduğunun ve bununda yolunun tarımsal üretimden geçtiğini söyleyen Çiftçi, bu doğrultuda çiftçilere ve üretenlere minnet duygularını paylaşarak, "Artık çiftçilerin sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Çiftçinin sorununun çözülmesi demek; Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi demek, ekonomik sorunların, kentleşme sorunlarının çözülmesi demek. Üreticinin toprağından kopup bu ekonomik zorluklarda emeğin ucuzlamasına sebep olacak şekilde, ucuz iş gücü olarak işsizler ordusuna katılması demek aslında. Kentli nüfusa katılması ve kentin çevrelerinde sağlıksız koşullarda yaşayan dar gelirli nüfusun artması anlamına geliyor. Bu sağlık, kentleşme gibi diğer sorunların da büyümesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

KAYBEDEN HEP ÜRETİCİ OLDU!
Türkiye'nin ekonomik olarak zor günlerden geçtiği şu zamanlarda çiftçinin tenceresinin kaynayabilmesi için mutlaka ve mutlaka desteklenmesi ve sorunlarının çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Çiftçi, başlıca sorunları şu şekilde özetledi:

"En büyük sorunların başında üretici için yüksek maliyetler geliyor. Son yıllarda Türkiye çiftçisinin hiç bitmeyen derdi, yüksek maliyetler altında üretmek zorunda kalması. Mazottan, yolumdan, gübreler, bitki koruma ürünlerinden başlayan temel girdilerin maliyetlerin hızla artması ama üretici fiyatların bunların altında kalması sebebiyle çiftçi üretmekte zorlanıyor. Bu süreçte de en kolay akla gelen çözüm  ithalat sopası. Aslında bu ithalat sopasının da hiçbir işe yaramadığını yıllar bize gösterdi. İthal ettiğimiz hiçbir üründe istediğimiz sonuca ulaşamadık. Ne hayvan ithalatıyla et fiyatlarını ucuzlatabildik, ne buğday ithalatıyla istediğimiz verimi alabildik... Bu sebeple kaybeden her zaman üretici oldu, uzun vadede tüketici de bundan zarar gördü. Fiyatlar hiçbir zaman aşağıya çekilmedi bundan kazanan sadece ithalat lobileri oldu."

ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
Tarımsal üreticilere verilmesi gereken desteğin önemine dikkat çeken Çiftçi,”14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde, çiftçilerimizin emeğinin, alın terinin verildiği; toprağında üretebildiği politikalara artık geçmemiz gerekiyor. İthalata dayalı politikalardan vazgeçerek üretimi ciddi anlamda desteklememiz gerekiyor. En azından kanunun öngördüğü desteklerin sağlanması gerekiyor. Çünkü artık üretici üretemez, borçlarını döndüremez durumda. Üreticilerin bankalara olan borçları 130 milyar liraları bulmuş durumda” diye konuştu.

Çiftçi, tarımın çevresel faktörlerin etkisinde devam eden bir süreç olduğuna değinerek olumsuz hava koşulları, kuraklık, toprak kalitesindeki düşüş gibi sorunların üzerine eklenen ekonomik sıkıntıların altından üreticinin kalkmasının bir hayli zor olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Tarım zaten doğa koşullarına, ekolojiye bağlı olarak yapılan bir sektör. Bunlarda bizim kısa vadede engelleyemediğimiz sonuçlar doğurabiliyor. Ancak meralarımızı, tarım topraklarımızı korur; topraklarımızı, sularımızı kirletmezsek bu etkileri en aza indirebiliriz. Çiftçimizin bu zorluklarla baş ederken elinden tutmamız, bu yolda yalnız bırakmamamız gerekiyor."