GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
22 Ocak 2022 Cumartesi 11:18

Ziraat Odası Başkanı Oray: Tarım alanlarını artık bize bırakın

İki Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcıları bünyesinde barındıran Kemalpaşa’ya girişimcilerin ilgisinin devam ettiğini belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Sanayiye karşı değiliz. Ancak yeni tarım arazilerinin sanayiye kurban edilmesine gönlümüz razı değil. Sadece sanayiyle değil, imarla, hobi bahçeleriyle topraklarımız elden gidiyor. Artık arazilerimizi bize bırakın” çağrısında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bölgedeki verimli tarım arazilerinin sanayi, imar ve hobi bahçeleriyle giderek azaldığına dikkat çekti. Girişimcilerin, yeni fabrikalar açmak, tesisler kurmak için gözünü Kemalpaşa’ya diktiğini belirten Başkan Oray, “Tarım alanlarını artık bize bırakın” dedi.

KEMALPAŞA’DA TARIMIN DA OLDUĞU UNUTULMAMALI

Kemalpaşa’da 40 yıl içinde önemli bir sanayileşme hamlesi yaşandığını, halen de ilçe genelinde sanayi tesislerinin kurulduğunu hatırlatan Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Yatırımcılar, Kemalpaşa’yı tercih etmekte haklı. Çünkü coğrafi ve lojistik konumu ile gerçekten stratejik bir özellik taşıyor. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, Kemalpaşa, aynı zamanda çok değerli bir tarımlar üretim bölgesidir. Binlerce çiftçimizin içinde olduğu kanatlı sektöründen süt ve besi hayvancılığına, sebze ve meyve üretiminden arı yetiştiriciliğine kadar geniş bir tarımsal üretim çeşitliliğine sahibiz” diye konuştu. 700 bin dekar yüzölçüme sahip Kemalpaşa’nın tarım alanlarının 250 bin dekar dolayında olduğuna vurgu yapan Başkan Bülent Oray, şu değerlendirmeleri yaptı:

SANAYİ KURULUŞLARINA KARŞI DEĞİLİZ, ANCAK…

“İlçemizin yaklaşık yüzde 40'ı tarım alanlarından oluşmaktadır. Uzun yıllar boyunca yapılan bunca tahribata rağmen hâlâ tarımsal faaliyet Kemalpaşa ekonomisinin temel taşlarındandır. Binlerce küçük çiftçi ailesinin geçim kaynağı yine tarımsal üretimdir. Kemalpaşa çiftçisinin temsilcisi sıfatıyla şu uyarıyı yapmak istiyorum: Kemalpaşa ilçesinde sadece sanayi değil, aynı zamanda çok güçlü bir tarımsal potansiyel de mevcuttur. Bütün dünyada tarımın stratejik değeri her geçen gün daha iyi anlaşılırken, biz son derece verimli tarım topraklarımızı daha fazla israf edemeyiz. Buna kimsenin hakkı yok! Tarım arazilerimizi gözümüz gibi korumalıyız. Biz çiftçiler, hiçbir zaman sanayinin gelişmesine karşı olmadık ama sanayi mi yoksa tarım mı şeklindeki ikileme şiddetle karşı çıkıyoruz. Burada çözüm yalnızca sürdürülebilir tarım politikaları olmalıdır.”

BUGÜNE KADAR YETERİNCE TOPRAK KAYBETTİK, ARTIK KAYBETMEYELİM

Yeni kurulan sanayi tesislerinin ardından, konut ihtiyacı doğduğunu, devamında konutlar için yeni alanların imara açıldığını belirten Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayiyle, imarla, hobi bahçeleriyle her geçen gün biraz daha tükeniyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ı ihracata gidiyor. Topraklarımız verimli. Sanayiye elbette karşı değiliz. İki büyük organize sanayi bölgesine sahip ilçeyiz. Yatırımlar yapılırken, tarım arazilerinin korunması gerektiğini söylüyoruz. KOSBİ’nin olduğu yer, kiraz bahçeleriyle doluydu. Kirazımız, şeftalimiz, yağlık zeytinlerimiz var. Bu güzel ürünlere kıymayalım. Devlet veya özel sektör tarafından buralara yatırımlar yapılıyor, istihdam yaratılıyor. Çok güzel. Ancak bunlar, planlı bir şekilde, tarımsal üretimi sekteye uğratmayacak şekilde yapılmalı. Bugüne kadar yeterince toprak kaybettik, artık bundan sonra kaybetmeyelim.”