GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Eylül 2020 Perşembe 09:26

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türk: İnciraltı’na şerh koyduk çünkü...

İl Toprak Koruma Kurulu'nun İnciraltı planlamasının önünü açacak olan "Burası tarım alanı olmaktan çıkmıştır" yönündeki kararının altına şerh koyan Başkan Tevfik Türk, "Mahkeme, burasının tarım arazisi olduğu yönünde gerekçeli kararı var. İl Tarım Müdürlüğü, daha bu yıl içerisinde 'Burası, mutlak tarım arazisidir' görüşünü tekrarlıyor. Bunlara rağmen alanın tarım dışı kullanımı doğru olmaz. Bu nedenle şerh koyduk" açıklamasında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İnciraltı'nın planlanması konusunda gerekli olan adımlardan biri daha atıldı, İl Toprak Koruma Kurulu, İnciraltı'nın tarım alanı olmadığı yönünde karar alarak, sağlık turizmi ve termal tesislerin önünü açtı. Ancak bu karara, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi şerh koydu. Kurulda yer alan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, karara neden şerh koyduğunu, Egedesonsöz'e anlattı.

MAHKEME: BÖLGENİN POTANSİYEL ÜRÜN YELPAZESİ ÇOK GENİŞ
Şerh kararını, gerekçeleriyle birlikte yazılı olarak kurula ilettiklerini belirten Başkan Türk, süreç hakkında, "2012 yılına ait bir mahkeme kararı var. Bu konu 2010 yılında Toprak Koruma Kurulu'na gelmiş. Kurul, turizm amaçlı plan yapılmasına izin vermiş. O zaman Ziraat Mühendisleri Odası dava açıyor. Gerekçe olarak da, 'Burası tarım arazisidir ve alternatif alan aranmamıştır' diyor. Mahkeme, söz konusu arazinin tarım alanı olduğunu tespit ediyor ve Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı kararı iptal ediyor" bilgisini verdi.

Mahkemenin gerekçeleri kararıyla ilgili kararına dikkat çeken Başkan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mahkeme, gerekçeli kararında, bölgenin potansiyel ürün yelpazesinin çok yüksek olduğunu öngörüyor. Ayrıca, bu bölgede yer alan özellikle sera tarımsal kullanımıyla, uluslararası rağbet gören iyi tarım uygulamalarıyla daha fazla gelir elde edilebileceğine vurgu yapıyor. Bilirkişi raporunu, aynen kabul ederken, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanununa göre, mutlak korunması gereken birinci, ikinci sınıf tarım arazisi olduğu, aktif tarıma halen hizmet vermesi, ekonomik ve istihdam açısından olduğu kadar, üretim açısından da ekonomik önem taşıdığını belirtiyor. İncelenen üzerinde turizmin, kamu yararı olduğuna yönelik alınan bir kararın dayanağının olmadığına dikkat çekiyor. Mahkeme, bölgede termal turizmin zaten mevcut olmaduğunu, planlama için öne sürülen İnciraltı alanının da tarımsal ve doğal potansiyeliyle hem görsel hem de arazi kullanımı açısından farklı bir boyutunun olması nedeniyle, bunun da aslında geri bölgede (Kaya Otel, Balçova Termal Otel) yapılan turizm açısından da bir çeşitlilik yaratmakta olduğunu, yani turizmi desteklediğini kabul etmiş."

PEKİ BİZ NEDEN ŞERH KOYDUK?
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, İl Toprak Koruma Kurulu'nun İnciraltı için aldığı karara, hangi gerekçelerle şerh koyduklarını ise şu sözlerle dile getirdi:

"Mahkeme bunları söylüyoruz. Biz de Ziraat Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki, İnciraltı'nın tarım alanı olduğuna dair mahkeme kararı var. Burası, mahkeme tarafından da tarım alanı olarak tescil edilmiş. Artı, Tarım İl Müdürlüğü, bu alan için 'Mutlak tarım arazisi' olarak kabul etmiş. Hem de 2020 yılı içerisinde...  Tekrar başvuru oluyor, dosya yeniden Toprak Koruma Kurulu'na geliyor. Tarım İl Müdürlüğü, aynı yer için bir kez daha görüşünü tekrarlıyor, 'Burası, mutlak tarım arazisidir' diyor. Karşımıza, turizm amaçlı yada koruma amaçlı imar planı çıkıyor. Bu tür uygulamaların yapılacağı alternatif alanların bulunduğu gerçeğinden yola çıkarak, karara şerh koyduk. Sonuçta burası, bir tarım alanı. Yöre insanı, arazinin eskiden tarım alanı olduğunu ancak eski özelliğini yitirdiğini söylüyor. İyi, güzel de... Bu aşama devreye giren Anayasa'nın 45. maddesi ve 5403 Sayılı Toprak Koruma Kanunu, devlete, tarım arazilerini korumasını, iyileştirmesini, bozulan arazileri ıslah etmesini emrediyor. O zaman şunu sorgulamak gerekiyor: 2012 yılında çıkan mahkeme kararından bugüne dek, arazinin tarım özelliğinin yitirmesine izin veren valisinden belediye başkanına, kişilerden kamu kuruluşlarına kadar kimlerin ihmali varsa, irdelenmesi gerekiyor. Kaldı ki, bölgenin su sorunu, ıslah yöntemleriyle pekala iyileştirilebilir ve yüksek tarımsal üretim potansiyeline tekrar kavuşturulabilir."

İMAR PLANI YAPILACAK DİYE HALKA UMUT VERMİŞLER
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, sözlerini şu iddialarla bitirdi: "Orada arazisi olan vatandaşlar da, politikacılar da, kamu da, burasının tarım arazisi olduğunu pekala biliyor. Ne yazık ki yöre insanına yıllardır, imar planı yapılacak, buralar değer kazanacak, diye umut vermişler. İmar planının bunca yıldır yapılmamış olmasının altında, bu gerçek yatıyor. Kurulun İnciraltı için verdiği kararı, ilgili kurullarımızda görüşeceğiz. Gerekirse, yine dava açabiliriz."