GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ağustos 2023 Çarşamba 11:15

Zeytinyağı ihracatındaki yasağın perde arkası… Amaç o firmaları kurtarmak mı?

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Özduran, zeytinyağı ihracatının yasaklanması ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Aldığımız duyumlara göre birkaç ihracatçı firmanın vermiş oldukları taahhütleri, artan döviz kuru ve özellikle Avrupa’da kuraklıktan dolayı yükselen zeytinyağı fiyatları nedeniyle yerine getirmekte güçlük çekmesi de bu kararın alınmasını kolaylaştırmıştır” ifadelerini kullandı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ - Ticaret Bakanlığı, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, 1 Ağustos’tan itibaren 1 Kasım 2023’e kadar yasaklandığını duyurdu.

Ticaret Bakanlığı, dünyada azalan zeytinyağı rekoltesinin sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam ettiğini, 1 Kasım'a kadar ihracata yönelik ek tedbirler alındığını bildirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Özduran konuya ilişkin Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

İHRACAT PAZARI KAYBINA NEDEN OLUYOR
Özduran açıklamasında “Sektör paydaşlarımızın daha önce alınan benzer kararlarda da defalarca dile getirdiği gibi bu tarz yasak ve kısıtlamalar, Türk zeytin ve zeytinyağı sektöründe uzun vadede ihracat pazarının kaybına neden olmakta ve çiftçisine, sanayicisine, ihracatçasına bütün sektöre çok büyük zarar vermektedir” dedi.

YASAĞA İHTİYAÇ YOK
Özduran, stok ve rekolte verilerine dikkat çekerek “Güncel stok verilerini ve önümüzdeki sezon çıkacak olan rekolteyi de göz önüne aldığımızda böyle bir yasağa ihtiyaç olmadığı açıkça görülmektedir. Sektörün çatı kuruluşu olan UZZK da bu yönde görüş bildirmiştir. Zeytinyağı diğer bitkisel yağlara ikame edilebilecek bir ürün değildir, tüketicisi özeldir ve bu kaliteli ürün için maddi fedakarlık yapmaya hazırdır” ifadelerine yer verdi

BİRKAÇ İHRACATÇI FİRMA…
Yasak kararından bir an önce dönülmesi gerektiğini kaydeden Özduran yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Aldığımız duyumlara göre birkaç ihracatçı firmanın vermiş oldukları taahhütleri, artan döviz kuru ve özellikle Avrupa’da kuraklıktan dolayı yükselen zeytinyağı fiyatları nedeniyle yerine getirmekte güçlük çekmesi de bu kararın alınmasını kolaylaştırmıştır. Ülkemizin döviz girdisine bu kadar ihtiyacı olduğu bir dönemde, tüm sektörler baz alındığında 1 kilogram ürün ihraç ettiğinde 1,50 dolar seviyelerinde gelir elde ederken, zeytinyağı ihracatındaki kilogram başına gelirimiz bu ortalamanın 3 katından fazla olduğu halde bu kararın alınmasını son derece yanlış buluyorum ve bir an önce bu yanlıştan dönülmesini sektörüm adına temenni ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.