GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Nisan 2023 Pazar 11:17

Zeytinliklerin dibine taş ocağı!

Foça’da zeytin tarlalarının yanı başında, Kocamehmetler köyüne ise 850 metre uzaklıkta açılmak istenen taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ÇED süreci başlattı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) İzmir’in Foça ilçesinde maden arama ruhsatı alan iş insanı Refik Akgül, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı.

Yapılan başvuruyu değerlendiren Bakanlık, Foça’nın Kocamehmetler Mahallesi kırsalında dekoratif taş amaçlı ocak açılması için çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Proje için 4 milyon 400 bin TL bütçe ayıran şirket 24,71 hektarlık ÇED alanında yılda 502 bin 200 ton dekoratif taş üretmeyi planlıyor. 



ZEYTİN KANUNU’NA AYKIRI
Bakanlık onay verirse taş ocağı en yakın eve uzaklığı 850 metre olacak. Öte yandan kızıl çam ağaçları ile ocak sahasının yakın çevresinde zeytin tarlaları da yer alıyor.

Zeytinciliğin İslahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’nun 20’inci maddesi zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafedeki alanlarda bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılması ve işletilmesini engelliyor.

Proje hayata geçerse saatte 53, gün içerisinde ise 424 kilogramın üstünde toz havaya karışacak.