GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
31 Ekim 2023 Salı 17:00

Zeytinliğe sondaj başvurusu!

Dikili’de zeytinliklerin ortasında gerçekleştirilmek istenen jeotermal kaynak arama başvurusu ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dikili’nin Bademler köyü yakınlarında açılmak istenen jeotermal kaynak arama başvurusu ile ilgili ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu. 

Üç-As Akaryakıt Şirketi’nin başvuru dosyasına göre jeotermal kaynak arama için 4 adet sondaj açılması planlanıyor. Şirket bu proje için 4 milyon 325 bin TL bütçe ayırdı. 

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama Uygulamasına göre sondaj arama noktalarının 1 tanesi zeytinlik 3 tanesi ise ham toprak arazide yer alıyor. 

Şirket zeytinlik araziye sondaj açabilmek için İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurarak izin isteyecek. Sondaj derinliklerinin 450-850 metre arasında değişmesi bekleniyor. 

Şirketin ortakları arasında Rasim Er, Ali Fikri Özkavaklı ve Mustafa Türkoğlu yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasında şu bilgiler yer aldı:
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama Uygulamasına göre 1. Sondaj alanı 111 ada 68 parselde (eski 127 parsel) kalmakta olup alan zeytinli tarla niteliğindedir. 2. Sondaj alanı 112 ada 1 parselde kalmakta olup alan ham toprak niteliğindedir. 3. ve 4. Sondaj alanı 111 ada 60 parselde kalmakta olup alan ham toprak niteliğindedir.
2. 3. ve 4. sondaj noktaları için Dikili Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği’nin 26.05.2023 tarih E-6520008 sayılı yazısında jeotermal sondaj kuyu çalışmalarına başlanılmasında sakınca olmadığı bildirilmiştir (Bkz. Ek-7.b). Proje kapsamında 1. sondaj alanı ile ilgili olarak arama çalışmaları öncesinde 111 ada 68 numaralı (eski 127 parsel) zeytinli tarla vasıflı şahıs parseli için kira sözleşmesi yapılmıştır (Bkz. Ek-7.c). 
Sondaj alanının şahıs parselinde kalmasıyla ilgili olarak ise çalışmalar öncesi 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurularak gerekli izinler alınacaktır.
Sondaj alanları 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı üzerinde incelendiğinde, sondaj alanları “orman alanı” olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalmaktadır.