GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Şubat 2019 Salı 09:52

Zeybekci’nin projelerine mercek: İşte o benzerlikler!

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci kente yapmayı vaat ettiği projeleri geçtiğimiz günlerde açıkladı. Zeybekci’nin 67 sayfalık kitapçığına detaylı bir şekilde bakıldığında kente yapılacak projelerin bir kısmının 2011 genel seçimleri ve 2014 yerel seçimleri döneminde Binali Yıldırım tarafından vaat edilenlerle aynılık taşıdığı görüldü. Bazı projeler birbirine benzerken bazıları ise genişletilmiş olarak İzmirlilerin karşısına çıkarıldı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı AK Partili Nihat Zeybekci, kent için hazırladığı projeleri geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıkladı.  ‘10 Numara İzmir’ başlığı altında hazırlanan 67 sayfalık kitapçıkta çok sayıda yatırımın yer aldığı görüldü.

Fakat Zeybekci’nin çalışması kapsamında İzmirlilere duyurduğu bazı projelerin iktidar partisinin 2011 genel seçimleri sırasında hazırladığı ‘35 İzmir 35 Proje’ başlığı altındaki yatırımlarla aynılık taşıması dikkat çekti.

Zeybekci’nin listesinin ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım’ın 2014 yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı iken kente yapmayı vaat ettiği yatırımlarla benzeştiği görüldü. Geçmiş seçim dönemlerinde açıklanan fakat yapılamayan bir kısım projenin yeni süreç için Zeybekci’nin dosyasında yazılı olması dikkat çekti. 

- ZEYBEKCİ: İZMİR'İN ŞARABINI MARKA YAPACAĞIM

İşte; 2011’de, ‘35 İzmir 35 Proje’ sloganıyla ve 2014 yerel seçimlerinde ‘1414’ başlığı altında ilan edilen ve 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de Zeybekci’nin listesine giren o projelerden bazıları:

İzmir Karayolu ve Raylı Geçiş (İZKARAY) Projesi’nin aynı isimle hem 2011 hem de 2014’te listeye girdiği görüldü. Proje 2019’da da iktidarın kente yapmak istediği projeler arasında yer alıyor.  

İzmir- İstanbul Otoyolu,  İzmir- Ankara Otoyolu, İzmir- Antalya Otoyolu Projeleri… (2011 döneminde 3 ayrı proje olarak sunuldu) Zeybekci’nin kitapçığında ise, ‘Çanakkale-İstanbul-Ankara ve Antalya Otoyolları’ olarak belirtiliyor.

2011’de ‘İzmir Metroları’ adı altında vaat edilen projeler bu dönemde, ‘İzmir Raylı Sistem Ağı’ olarak kamuoyuna ilan edildi.

8 yıl önce ‘Kuzey Ege Limanı’ olarak İzmirlilere sunduğu proje bu kez ‘Çandarlı Kuzey Ege Limanı Projesi’ olarak Zeybekci’nin listesinde yer aldı.

Geçmiş dönemin ‘Kruvaziyer Liman’ projesi ise şimdi ‘Alsancak Kruvaziyer Limanı’ olarak yenilendi.

2011’de yat limanları olarak yer alan projeler Zeybekci’nin kitapçığında ‘Marinalar’ başlığı altında sunuldu.

35 proje arasına yazılan ‘Balıkçı Barınakları’, Zeybekci’nin listesinde ise ‘Balıkçı Limanları’ olarak yer aldı. Proje kısmına da, ‘Barınaklar artık balıkçı limanları olacak’ notu düşüldü.

2011’in ‘Körfez Dönüşüm Projesi’nin ise ‘Körfez Koruma ve Kullanma Planı’ olarak revize edildiği görüldü. Ayrıca, ‘Agora ve Kent Merkezi Yenileme Projesi’nin ise ‘Kemeraltı ve Damlacık’ın restorasyonu, Yeşildere Vadisi ve Kadifekale Teleferik Projesi’ olarak genişletilmesi ve Tarihi Kent Merkezi başlığıyla sunulması dikkat çekti.

İzmir’de uzun yıllar yılan hikayesinde dönen statlar sorunu noktasında ise 2011 yılında listede olan ‘Olimpik Stadyumlar’ projesinin yeni dönemde, ‘Atatürk Olimpiyat Stadı ve Yerleşkesi’, ‘Türkiye’nin ilk veledromu’, ‘Kapalı Yüzme Havuzları ve Spor Salonları’ şeklinde farklı başlıklar altında genişletildiği görüldü.

Öte yandan, ‘Engelsiz Yaşam’ kategorisinin ‘Engelsiz Şehir İzmir’, ‘Öğrenci Yaşam Merkezi’ başlığının ‘Gençlik Merkezleri’ olarak güncellenmesi dikkat çekti.