GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
10 Nisan 2024 Çarşamba 17:36

Zehir gemileri İzmir yolunda... Hangi şirket satın aldı?

İtalyan Donanmasına ait Sauro sınıfı 3 denizaltının yanı sıra 2 devriye gemisi ile 2 fırkateyn de sökülmek üzere Aliağa’ya doğru yola çıkarken gemilerle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Gemilerin asbest yüklü olup olmadığı henüz belirsizliğini korurken gemilerin Ege Çelik tarafından 1,6 milyon Euro’ya alındığı öğrenildi. Denizaltılar bayram sonrası İzmir’de…

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne doğru ömrünü tamamlamış yeni gemiler yola çıkmış durumda.

İtalyan Donanması’na uzun yıllar hizmet veren kullanım dışına çıkan 3 denizaltı, 2 devriye gemisi ve 2 fırkateyn Aliağa yolunda.



İtalya’nın Tino Adası açıklarında taşıyıcı gemiye yüklenen Carlo Fecia di Cossato, Leonardo da Vinci ve Guglielmo Marconi isimli denizaltılar İzmir’e doğru yola çıktı. Rota bilgilerine göre denizaltılar 13 Nisan sabahı Aliağa açıklarında olacak.

Artigliere ve Bersagliere devriye gemileri ile Scirocco ve Maestrale fırkateynlerinin ise henüz rota bilgilerine ulaşılamadı.



GEMİLERİN YENİ SAHİPLERİ
Öte yandan İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre ise 7 deniz aracı Ege Çelik Sanayi ve Ticaret Şirketi tarafından alınmış. 9 ay önce yapılan ihalede en yüksek teklifi 1 milyon 679 bin 144 Euro ile Ege Çelik vermiş. Gemiler de Ege Çelik’in Aliağa’daki tersanesinde parçalarına ayrılacak.

ORTAKLARI KİMLER?
Yönetim kurulu başkanlığını Mustafa Cesur isimli iş insanın yaptığı şirketin ortakları arasında Mustafa Cesur, Ali Cesur, Ramazan Temurtaş, Metin Temurtaş, Cafer Temurtaş, Zafer Temurtaş ve Esat Sivri yer alıyor.



IHM RAPORLARI AÇIKLANMADI
Öte yandan söz konusu deniz araçlarının tehlikeli madde envanter raporları (IHM) henüz kamuoyla paylaşılmadı. Denizaltı, devriye gemileri ve fırkateynlerin başta asbest olmak üzere ne kadar tehlike madde taşıdğı bilinmiyor.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan asbest içeren Ethan isimli gemi de Ege Çelik’e ait tesislerde sökülmüştü. Öte yandan gemi söküm tesisi yakın zamanda işçi grevleri ile de gündeme gelmişti.



KAPSAMLI DEĞERLENDİRME ÇAĞRISI
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Gemi Söküm Platformu (NGO Shipbreaking Platform) Politika Sorumlusu Avukat Ekin Sakin ise “Denizaltıların sökülmesi, kapalı alanlar göz önüne alındığında ve bu gemilerin oldukça eski olduğu düşünüldüğünde pek çok zorluğu beraberinde getirebilir. Aliağa'daki endişeler de düşünüldüğünde, İtalyan Donanmasının gemilerinin söküm yerlerine ve sürecine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapma yükümlülüğü mevcuttur" ifadelerini kullandı.



RAPORLARA DA YANSIDI
Asbestli gemilerin sökümü ile sık sık sık gündeme gelen Aliağa Gemi söküm tesislerinin çevreye olan etkileri, İzmir Büyükşehir Belediye’sinin, Aliağa ve yakın çevresindeki sanayi kuruluşlarının yarattığı çevre kirliğinin boyutlarının belirlenmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve TÜBİTAK ile birlikte hazırladığı bilimsel çalışma raporuna da yansımıştı. Raporda gemi söküm tesislerinin toprağa, bitkilere ve havaya  olan etkileri ayrıntılı olarak ele alınmıştı.