GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
24 Haziran 2024 Pazartesi 14:44

Zamma akaryakıt ayarı... Son tarife geri çekildi!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, 12 Haziran’da UKOME’den geçen taksi ücret tarifesini geri çektiklerini söyledi. Birbiri ardına yapılan ve önümüzdeki süreçte yine gelmesi beklenen akaryakıt ve Temmuz ayında beklenen ÖTV oranlarına zamlarını gerekçe gösteren Başkan Anık, “UKOME’nin Temmuz toplantısında, son tarifenin bir tık üzerinde rakam talep edeceğiz” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın 10 ay sonra taksi ücretlerinin yeniden düzenlenmesi yönündeki talebi, 12 Haziran’da yapılan UKOME toplantısında kabul edilmişti.

UKOME’den geçen karara göre taksi açılış ücreti 20 lira, kilometre başı 27 lira, kısa mesafe indi bindi ücreti ise 80 lira olarak belirlenmişti. Ancak Şoförler ve Otomobilciler Odası; son süreçte akaryakıta gelen zammın yanı sıra bu akşam pompa fiyatına yansıtılacak 1 lira 63 kuruşluk zamla beraber Temmuz ayında ÖTV oranına yapılacak zamla oluşacak 2,5 liralık zamla iki haftada 4 liralık artış olacağı gerekçesiyle son taksi tarifesini geri çekti.

BUGÜN 1,63 LİRALIK ZAM GELİYOR
Söz konusu zamları ve ÖTV oranlarındaki artışı öngöremediklerini, bu nedenle henüz onaylanmayan ancak UKOME’den çıkan tarifeyi uygulamanın bin anlamı olmayacağını belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, Egedesonsöz’e şunları söyledi:

“Karar UKOME’den çıktığında mazot 40 lira, 65 kuruştu. 24 Haziran’da 42 lira. Bu akşam 1 lira 63 kuruş daha zam geliyor. 3 Temmuz’da ÖTV oranına yapılan zamla mazotun litre fiyatında 2,5 liralık bir artış daha olması bekleniyor. Böylece iki haftada 4 lirayı bulan bir zam oluşacak. Doğrusu bunları öngöremedik, yakın zamanda akaryakıta zam olmaz diye düşündük ama yanıldık. Temmuz’da yapılacak UKOME toplantısı öncesi, 12 Haziran’da hak kazandığımız tarifenin bir tık üstünde rakamları talep edeceğiz. Aldığımız tarifeyi uygulamaya başlasak, bir işe yaramayacak. Bu nedenle geri çekelim dedik. 10 ay sonra zammı gündeme getirmiştik. İkide bir zam konusunu konuşmamak için böyle bir karar aldık. Vatandaşı üzecek bir rakam olacağını düşünmüyorum ancak UKOME’den geçen rakamların çok az üstünde bir değişiklik olmasını istiyoruz, bekliyoruz.”