GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Kasım 2020 Cumartesi 08:48

Yüzmeyi seven İzmirliler dikkat: ‘Jaws’ çıkabilir!

İzmir’in Seferihisar ilçesinde bulunan orkinos çiftlikleri sebebiyle deniz popülasyonunda değişim yaşandığı belirtildi. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin yaptığı açıklamada “Orkinos çiftliğinde ortaya çıkan kanlara gelen yırtıcı balıklar görülmeye başladı. Her türlü her şeye zararı var bunun” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de özellikle Karaburun ve Seferihisar ilçelerine kurulan balık çiftlikler, oluşturduğu kirlilik sebebiyle vatandaşların yoğun tepkilerine neden olmaktaydı. Son olarak Seferihisar Sığacık'ta balık çiftliği kurulması için verilen ÇED izni İzmir 1. İdare Mahkemesi kararıyla durdurulmuştu.

Konu ile ilgili olarak SonSöz TV’de açıklamalarda bulunan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, "Seferihisar açıklarında orkinos balık çiftlikleri kurmaya çalışıyorlar. Büyükşehir belediye başkanımız Tunç Soyer'e teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu davada her zaman yanımızdaydı. Başlangıcından sonuna kadar bizi hiç yalnız bırakmadı. Eylemde de vardı, hukuki süreçte de yalnız bırakmadı. Emeği çok büyük, iki yıldır biz de çok çalıştık. Daha önce de kazandığımız mahkemeler vardı ama o kararların hiçbirini uygulamadılar. Siz mahkemeyi kazanıyorsunuz, tekrar kiralama yapıyorlar. Biraz ötesine yapıyorlar, yine mahkemeye gidiyorsunuz. Alınan son karar, bu konuda bizim açımızdan çok sevindirici. Mahkeme bu kez, bu bölgede çiftlik balıkçılığı yapılamaz, dedi. Bizim artık karar vermemiz gerekiyor. Bu bölgede turizm mi yapacağız, yoksa çiftlik balıkçılığı mı yapılacak. Mahkemenin böyle bir kararıyla önümüz açıldı. Daha fazla turizm, tarım yapacağız. Umarım bir an önce kaldırılır o tesisler. Cittaslow sayesinde sakin şehir kavramına zarar verir şeklinde görüş bildirmiş mahkeme. Çok doğru, yerinde bir karar. O bölgede balık çiftlikleri kurulamaz diye karar geldi. Biraz daha umutlandık, inşallah hukuksuzluk yaşanmadan rahatlığa kavuşuruz.” dedi.

POPÜLASYON DA DEĞİŞTİ
Bölgenin fokların yaşadığı bir alan olduğunu söyleyen Yetişkin, çiftliklerin kurulması ile denizdeki popülasyonda da farklılaşma yaşandığı belirtti. Yetişkin, “Onlar kendilerince, biz çevreyi kirletmiyoruz, diyorlar. Orada yaşayan insanlar gelsinler, kaç çuval ip çıkardık denizden, söylesinler. Sadece ip bile çok büyük bir kirlilik yarattı. Bu bölge de balık popülasyonu da değişmeye başladı. Orkinos çiftliğinde ortaya çıkan kanlara gelen yırtıcı balıklar görülmeye başladı. Her türlü her şeye zararı var bunun” dedi.