GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Nisan 2023 Salı 15:29

Yüzde 75’ten geri adım yok… İZELMAN iş bırakıyor!

7 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendika arasında uzlaşma çıkmadı. Sendikanın yüzde 75 zam talebine sıcak bakmayan Büyükşehir Belediyesi yüzde 36,5'luk zam önerince sendika iş bırakma eylemi kararı aldı.  Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, “Şoförler ve önemli birimler hariç yarın 3 saat iş bırakma kararı aldık. Sonraki durum kendilerine kalmış halde. Zaman onların zamanı. Bundan sonraki eylemler burada kalmayacaktır” dedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugün sürpriz bir görüşme yaşandı.

Şirkette örgütlü Genel İş yöneticileri ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye bürokratları bir araya geldi.

 “YÜZDE 75 ZAM İSTEDİK, YÜZDE 36,5 VERDİLER”
Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal yaptığı açıklamada görüşmelerdeki son durumu aktararak “Bugün Sayın Tunç Soyer ile görüştük. Çok uzun sürmedi görüşmemiz. Teklifimiz açıktı, yüzde 75 zam istiyoruz dedik. Onların bize verdiği teklifle anlaşamayacağımızı, o rakamlarla bu işlerin bitmeyeceğini anlattık. Bizim olmazsa olmaz bazı maddelerimiz vardı. Onlar üzerine de tam uzlaşı sağlanamadığı için bizde masadan kalktık. Bize bir teklif vermelerine gerek olmadığını söyledik. Masada verilen teklif komik bir rakamdı. Asgari ücretin geldiği rakam belli… Bize yüzde 36,5 gibi bir teklif verdiler. Samimiyetsizliğin geldiği son noktaydı.Bugün gelinen noktada kendilerince bir skala çıkarmışlar. O rakamın doğru olmadığını bordrolarda net olarak görüldüğünü, öyle bir rakam varsa bugün imzalarız dedik. Ancak öyle bir rakam yok ve bordro ortada. Masada teklif olmadan masadan kalktık. Bir sonraki toplantı ile ilgili bir gün belirlenmedi. Çağırırlarsa görüşürüz” dedi.

YARIN ÜÇ SAATLİK İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPILACAK
ESHOT şoförleri ve önemli birimler hariç, önemli birimlerde yarın 3 saat iş bırakma kararı adlılarını söyleyen Topal, “Şoförler ve önemli birimler hariç yarın 3 saat iş bırakma kararı aldık. Sonraki durum kendilerine kalmış halde. Zaman onların zamanı. Bundan sonraki eylemler burada kalmayacaktır” şeklinde konuştu.

SARAL: OLMAZSA OLMAZLARIMIZ İÇİNDE…
Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral da görüşmeleri değerlendirirken,“Toplu sözleşmemiz son 5 maddesinde 1 tanesi imza maddemiz, bir tanesi disiplin ceza cetveli, diğeri ise hasar tespit komisyonu, orada da bazı hassasiyetlerimiz var onları tartıştık, haklılığımızı işverene kabul ettirdik. Bunları saymazsak TİS’de madde başlığı olarak 2 maddemiz var. Biri taban ücret zammı diğeri de işe devam teşvik primi. TİS’de madde olarak yamadan 3’ncü enflasyon talebimiz de mevcut. Bu da; Ülke yönetilememezlik  içinde tek kişi karar vermesi noktasında yaşadığımız ekonomik krizin buhranını biz sokakta gırtlağımı yırtılana kadar faturasını ödeyemeyeceğimiz dediğimiz noktada bir ay sonrayı göremediğimiz süreçte kendimize bir sigorta bakıyorduk bu da 3’ncü enflasyon. Bu da olmazsa olmazların içinde  gerçekçi  ve ayakları yere basan maddelerimizden biri. TİS içinde madde olmamasına rağmen bu talebimiz hiç aşağıya inmeden kırmızı çizgimizdir tarzında devam ediyor. 45’nci maddemiz de İzmir'de yapılan TİS’lerde yapılan sözleşmelerde olduğu benzer bir madde. İşçiye 8-6 çalışana yüzde 10, vardiyalı çalışana yevmiyesinin yüzde 13’ü civarında TİS sözleşmenin sonucuna göre de ekstradan yeni bir maddemiz. Bunu da olmazsa olmazlarımızın içine koyuyoruz. Geriye son kalan da taban ücreti. Bunda geldiğimiz son nokta yüzde 36-38 civarında teklif vardı. Bugün belediye bürokratları ile yaptığımız görüşmede bir teklif gelmedi onlar giydirilmiş ücret üzerinden kendilerine göre geçerlilik koymaya çalışıyorlar. Biz de aylık bankamatik üzerinden haklılığımız ortaya koyarak haklılığımızı haykırıyoruz” dedi.

YASALARIN BİZE VERDİĞİ HAKLARI KULLANIRIZ!
Görüşmeden kendilerine herhangi bir rakam sunulmadığını belirten Saral, “Toplantıda bir teklif gelmedi. O teklif gelmediği için bizde teklif sunmadık. TİS süresince devam eden yüzde 75’lik zam talebimiz devam ediyor. 1 ve 3 nolu sendika temsilcilerimize sendikadan ayrılmayın çağrımız vardı. Onlarla yaptığımız görüşmeler sonrası sakal, sivil kıyafet, kadın arkadaşların kokart takmasından sonra yarın hemen hemen tüm işyerlerimizde ulaşım, anaokulu, itfaiye gibi işyerlerinde saat 10’a kadar iş bırakıyoruz. Bu ilk eylemimizdir. Bundan sonraki artarak devam edecektir. Biz TİS masasını barış içinde masada çözme düşüncemiz var ancak yasaların bize verdiği hakları kullanmaktan kaçınmayacağımızı da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

İŞ BIRAKMAYACAK KOLLAR İSE BELLİ OLDU
Eshot şoförleri ile itfaiye, ana okulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aş evleri ve otoparklarda çalışanlar dışındakiler iş bırakacak.

SÜREÇ HAKKINDA

İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde şimdiye kadar gerçekleşen 10 oturumda taraflar 5 madde hariç uzlaşma sağladı. 7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde geriye taban ücreti zammı ve işe devam teşvik primi gibi 5 madde kaldı.

Sendika işçi ücretlerine yüzde 75 oranında zam önerisinde bulunurken SODEMSEN’in son teklifi yüzde 38 olmuştu. A grubu için 410, B grubu için 430, C grubu için 450 ve D grubu 475 TL günlük yevmiye ücreti önerilmişti.

Öte yandan TİS görüşmesinde son 60 günlük süreç geçtiğimiz günlerde başladı. Bu süreçte taraflar anlaşmaya varacak ya da büyükşehirde çalışan binlerce işçi greve çıkacak.