GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
6 Ekim 2023 Cuma 19:32

Yüzde 65'lik artış oldu... Karabağlar'da 2,5 milyarlık bütçeye onay!

Karabağlar Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesi 2,5 milyar lira olarak Meclis'ten, AK Partili üyelerin ret oylarına rağmen oy çokluğuyla geçti. AK Partililerin bütçeyle ilgili eleştirilerine yanıt veren Başkan Selvitopu, 480 bin nüfuslu ilçe için büyük bir bütçe olmadığına vurgu yaparak, "Her zaman olduğu gibi bütçeyi yine akıllıca kullanarak yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Karabağlar Belediyesi Ekim ayı ikinci oturumu, Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yönetiminde gerçekleştirildi. Meclis'te 2024 yılı performans programı ve 2024 yılı bütçesi görüşülerek karara bağlandı. Oy çokluğuyla alınan kara göre Karabağlar Belediyesi'nin bütçesi, yüzde 65'lik artışla 2,5 milyar lira olarak belirlendi. Plan Bütçe Komisyonundan oy çokluğuyla gelen bütçe, mecliste de oy çokluğuyla kabul edildi.

YATIRIMLARA 662 MİLYON 145 BİN LİRA AYRILDI
CHP'li Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyonu Başkan Yardımcısı İnan Demirgıran, meclis üyelerine bütçeyle ilgili şu bilgiyi verdi:

" 2024 yılı bütçesinde yatırımlar için 662 milyon 145 bin lira ödenek öngörülmüştür. Pazaryerleri için 175 milyon, sosyokültürel yerler için78 milyon, semt merkezi ve taziye evleri için 10 milyon, okul, cami onarım bakım için 28 milyon 500 bin lira ödenek ayrılmıştır. Ayrıca park ve yeşil alanlara 98 milyon 600 bin lira ayrılmıştır. Sokak ve yol yapımı için 107 milyon lira, kamulaştırma için 50 milyon 747 bin lira, imar hizmetleri için 10 milyon 951 bin, sokak hayvanları için 8 milyon 140 bin ödenek öngörülmüştür. Ayni ve nakdi yardımlar için 56 milyon 500 bin lira, sportif faaliyetler için 14 milyon, eğitim hizmetleri için de 6 milyon lira ayrılmıştır. Tüm bu yatırımlar, bütçemizin yüzde 26,49'unu oluşturuyor."

RODOS: 2024 YILI GİDER BÜTÇESİ YÜZDE 65 ARTIRILDI
Plan Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Mümtaz Rodos ise şu bilgileri aktardı:

"Belediyemizin 2024 yılı gider bütçesi yüzde 65 artırılarak 2 milyar 500 bin lira olarak öngörülmüştür. Gelir bütçesi de yüzde 65 oranında artırılarak 2 milyar 250 milyon lira olarak öngörülmüştür. 250 milyon lira borçlanma öngörülmüştür. Gider kalemlerine baktığımızda, personel gideri, 420 milyon 775 bin lira. Bu rakam, bütçenin 16.83'ü oluşturuyor. Mal ve hizmet alımları 1 milyar 141 milyon liradır ve bütçenin yüzde 45'ini oluşturmaktadır. Faiz giderleri de 20 milyon lira ile bütçenin yüzde 0,80'ini oluşturuyor. Gelir kalemlerine bakarsak; vergi kalemleri 396 milyon 700 bin lira. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 66 milyon lira. Diğer gelirler 1 milyar 720 milyon liradır.  Bütçe dengesini oluşturmak için 250 milyon lira borçlanıldığında bütçe denkleşiyor. Bu yıl da gerçekti bir öngörüyle bütçeyi hazırladık."

ULUBAŞ: YATIRIMLARI YETERSİZ GÖRDÜĞÜMÜZ İÇİN RET OYU VERECEĞİZ
AK Parti'li Meclis Üyesi İbrahim Ulubaş, grubu adına bütçe tasarısını eleştirdi. Bütçenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra eleştirilerine başlayan Ulubaş, şunları söyledi:

"Rakamlara çok takılmıyoruz. Planlanan yatırımlar için gider bütçemiz 2024 yılında 447 milyon liradır. Önceki dönemde olduğu gibi ne kadar ek bütçe ekleneceği meçhuldür. Bu rakamın 175 milyonluk kısmı üç adet pazaryeri, bir adet sosyokültürel merkez için 78 milyon, bir semt merkezi ve taziye evi için 10 milyon, okul, ibadet yerleri bakım onarım için 28 milyon, spor tesisi için 50 milyon lira ayrılmış. Yatırımlarımız Karabağlar için bunlarla sınırlıdır. Bu yatırımları yetersiz gördüğümüz için AK Parti Grubu olarak ret oyu kullanacağımızı üzülerek söylüyorum. 2023 yılında bir adet pazaryeri için 94 milyon lira bütçe ayırıp bunun 48 milyonunu park bahçelerle birlikte 64 kalem birime dağıttık. 2024 bütçesinde halka hizmet yerine yine o birimlere mi dağıtacağız? En büyük giderler, personel ve hizmet giderleri olarak görülüyor. Gelirler kısmına baktığımızda gelirlerimizin yüzde 67'sini İller Bankasından gelen para olarak görüyoruz. 2019 yılından itibaren her yılın bütçe tablolarına baktığımızda pek çok verinin değişmediğini ve hizmet konusunda Karabağlar'da yaşayan vatandaşlarımızın beklentilerinin karşılanmadığını üzülerek görmekteyiz. 2024 yılında bu tabloyu değiştirecek hamleler görmek istiyoruz. Bunun ancak AK Belediyecilikle mümkün olacağının farkındayız. İlçemizi hizmet noktasında AK belediyecilikle tanıştıracağımıza eminiz."

ARAS: PERSONEL SAYISINI AZALTMIŞ OLMAK ÖVÜNÜLECEK BİR ŞEY DEĞİLDİR
AK Partili Meclis üyesi Bilen Aras, bütçede yine geçen yıllardaki fotoğrafları gördüklerini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Her şey aynı, sadece sayılar, rakamlar değişmiş. Son beş yıllık, 10 yıllık süreçte hizmette sınıfta kaldığınızı söylemek istiyorum. Belediyemizin gelir getirici kaynaklarının olmadığını, bu yönde çabanın da olmadığını görüyoruz. Ben göreve geldiğimde 1600 kişi çalışıyordu, bugün 1400 kişi çalışıyor demek, övünülecek bir şey değildir. 2024 Mali yılı bütçe tasarısında önceki yıllarda olduğu gibi sınıfta kaldı belediyemiz. Biz de sınıfta kaldık meclis olarak. Üzülerek söylüyorum, aynı tas aynı hamam... Karabağlar Belediyesi rakamlar arasında boğulmuştur. Emek var, kabul ediyoruz, takdir ediyoruz ancak sınıfta kaldığımız da bir gerçektir."

ACAR: KARABAĞLAR'IN HİZMETE İHTİYACI VAR
AK Partili Meclis üyesi Faysal Acar, "2023'te 20 kamulaştırma yapmışız ama 30 taşınmazı satmışız. Bu bile başarısızlığı açıkça ortaya koyuyor. Trafiği rahatlatmak için kamulaştırmaları acilen yapmak lazım. Karabağlar'ın hizmete ihtiyacı var" dedi. AK Partili İbrahim Ulubaş, borçlanmaktan çekinmemek gerektiğine vurgu yaparken, CHP'li Meclis Üyesi Can Ersoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Borçlanmaktan çekinmemeli belediye dendi. Borçlanma ihtiyacını nerede kullandığınız önemlidir. 2023 yılı gerçekleşen bütçemiz, 1,5 milyar civarında olmuş.2024 için de 2,5 milyar lira olarak öngörülüyor. Karabağlar'da 500 bin kişi yaşıyor. Kişi başına böldüğünüzde 2023 yılında 3 bin lira harcamışız. Bu 3 bin lirayla çöp toplamışız, yol yapmışız, park yapmışız, soysyal yardımlar yapmışız. 3 bin lirayla yapılabilecek hizmetin en iyisi yapılmaya çalışılıyor. Bu kaynak çok doğru kullanılıyor. Gelirin artırılması esas hedef olmalıdır. Bu da ülkenin ekonomik koşullarıyla ilgilidir."

YILDIR: EL İNSAF DİYORUM
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, eleştirilere, "El insaf diyorum. 10 senedir buradayım, bu süreçte yapılan yatırımların listesini çıkarıp Kasım meclisinde tek tek okumak istiyorum. Üstelik bugünkü değerleriyle birlikte. Yatırımlar yetersiz deniyor. Yatırımlar yetersiz değil. Sadece rakamlara bakmak, bizi yanlış yerlere sürükler. Esas olan verimdir. Verimle ilgili bir değerlendirme duymadık. Performans verim demektir" sözleriyle yanıtladı.

KARAASLAN: BELEDİYEMİZ 2009'DA 100 METREKARELİK BİNADA KURULDU
Karabağlar'da 15 yıldır yatırım yapılmadığı iddialarına yanıt veren CHP'li Sait Karaaslan da belediyenin 2009'da 100 metrekarelik bir binada kurulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"Karabağlar'da yeterince yatırım yok diyen arkadaşlar var. Karabağlar Belediyesi 2009 yılında 100 metrekarelik bir binada kuruldu. 15 yılda Karabağlar'da çok ciddi yatırımlarımız var. Uzundere Rekreasyon alanı, ciddi bir yatırımdır. Hemen yanında Gençlik ve Spor Merkezi yapılıyor, yakında hizmete açılacak. Semt merkezlerimizin çoğu, Karabağlar halkına çok ciddi hizmetler vermekte. Yol, kaldırım, bulvar, zabıta, pazar hizmeti anlamında çok büyük atılımlar yapıldı. Öğrencilere eğitim veriliyor, kurslar veriliyor. 3 bin aileye yardım yapılıyor. Okullarımızdaki tamir onarımları yapıyoruz, camileri de onarıyoruz. Eksiklerimiz vardır elbette. Bütçenin doğru kullanıldığına inanıyorum."

EROĞLU: İZMİR'E GELEN MİSAFİRLERİMİZ, KARABAĞLAR HEP AYNI DİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Fırat Eroğlu, "15 yıldır CHP olarak iktidardasınız 10 yıldır da başkanlık yapıyorsunuz. Karabağlar hep aynı diyor, ilçemize gelen dostlarımız. Arkadaşlarımın geçen yıllardaki bütçeden farklı olmadığı tespiti doğrudur.  Her sene aynı şeyleri konuşuyoruz. 2024 Mali bütçe tasarısının, performans programının iyi bir şekilde ilerlemesini temenni ediyoruz. Oyumuz aleyhte olacaktır" açıklamasında bulundu.

SELVİTOPU: 2,5 MİLYARLIK BÜTÇE, BU NÜFUSA GÖRE BÜYÜK BİR BÜTÇE DEĞİLDİR
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, tüm eleştirileri dinledikten sonra topluca yanıt verdi. Karabağlar Belediyesi'nin mütevazı bir bütçesi olduğunu, nüfusunun resmi kayıtlara 480 bin, gerçekte 500 binin üzerinde bulunduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"480 bin nüfusumuza göre 2,5 milyar liralık bütçe, çok çok büyük bir bütçe değil. Maalesef bunlar yasalardan kaynaklanıyor. Bizim afaki bir bütçe hazırlamak gibi lüksümüz yok. Afaki harcamalar koymamız da mümkün değil. Bunları gerçekçi yapmak zorundayız. Genel itibariyle bütçeye baktığımızda yüzde 50 ile 57 arasında İller Bankası'ndan gelen paylar, geri kalanı belediyemizin yasalardan gelen yetkisiyle topladığı paylar. Bazı arkadaşlar bunları özel bağış falan dedi, öyle bir şey yok. O paralar, İzmirlilerin, Karabağlıların ödediği vergilerden bizim payımıza düşen paralardır. kimse bize özel bir bağışta bulunmuyor. Karabağlar'ın diğer ilçelerle karşılaştırılmasını doğru bulmam ama kentsel gelişim açısından bakıldığında sıkıntıları olan bir ilçeyiz. Bunu hepimiz biliyoruz.  Bu bütçeyle, kendi sorumluluk alanımızdaki işleri yapmaya çalışıyoruz."

İYİ HİZMET, PLANLA, AKILLA, DOĞRU PROJELERLE OLUR; FAZLA PERSONELLE DEĞİL
Personel sayısının azlığına işaret edilmesi üzerine, bu konuyla ilgili düşüncelerini dile getiren Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

"Önce şunu belirteyim; iyi hizmet, fazla personel çalıştırarak olur düşüncesi yanlıştır. İyi hizmet planla, akılla, doğru projelerle, mantıkla olur. Personel de gerektiği kadar çalıştırırsınız. Gerektiği kadar çalıştırdığınızda o hizmeti verebiliyorsanız, mesele kapanmıştır demektir. Personel azaldı da işler mi azaldı? Tam tersine daha çok ürettik. Şu anda ihtiyacımız yok mu? Var. Gerektiği zaman tabii ki personel istihdamı olacaktır. Çok personel çalıştırmakla çok iş yapılmadığını, hatta birçok devlet kurumunun sıkıntılara girdiğini, maaşları ödeyemediğini, yatırım yapamadığını, adımız gibi biliyoruz. Karabağlar Belediyesinin birinci derece sorumluluğu, kenti temiz tutmaktır. Bunun için de araç gereç ve personel gerekiyor. Teknolojiden yararlanıyoruz, 10 aracın yaptığı işi bir araçla yapıyoruz. Çöp toplamada bir aksama olmadı ve vardiyalı çalışmayı kaldırdık. Tek vardiyayla, teknoloji sayesinde yapıyoruz bu işi. EYT'li pek çok arkadaşımız emekli oldu, zaman zaman alım yapıyoruz. Ama hiçbir zaman personel alımını abartmayacağız. Aksi halde Karabağlar belediyesi yatırım yapamaz hale gelir."

YASANIN SATMAK ZORUNDASIN DEDİĞİ YERLERİ SATTIK

Karabağlar Belediyesi'nin yaptığı kamulaştırmalardan daha fazla sayıda mülk sattığı iddialarına Başkan Muhittin Selvitopu şu yanıtı verdi:

" Diyorlar ki, başkanım sen bu bütçeyle nasıl yapacaksın? Bütçeyi akıllı kullandı. Yaptığımız yatırımlar tesadüfen mi oldu? Müstakil parsel satmadık, satmıyoruz, satmayacağız da... Tam tersine satın aldık, arsa sahibi olduk. Dönem sonuna kadar da satmayacağız. Neyi sattık? Bir parselde hisse var, onu sattık. Yasa da sat diyor zaten. Hukuki el atma davaları ile karşı karşıya kaldık. Tapuyu almadan o paraları ödemek zorundasınız. Bu da hukuki bir sorun. Karabağlar'da yılları kaybetmedik. 10 yıldır başkanlık yapıyorum, dolu dolu hizmet ettik. Ben size soruyorum, İstanbul iktidar partisi tarafından yönetildi. Ne değişti arkadaşlar? Bursa'da hangi sorun çözüldü? Deprem yaşadığımız illeri hatırlayın, 10 ilimizde neyer yaşadık, hatırlayın. Geldiğim günden beri plan plan diyorum. İmar planlarını yenilemeye çalıştık. Bugün Fen İşlerindeki, temizlik işlerindeki araç parkımızın yüzde 90'ı yenilendi. O listedeki araçların çoğu zaten çalışmıyordu. Asfaltmaya yapan belediyeyiz. Sayılara değil, modellere, kaç araç alınmış, bunlara bakmakta fayda var. Tüm bunlar mütevazı bütçeyle yapıldı. Bunu yapan başka belediye varsa, gelsin, yarışalım. Türkiye'de şu kültürü bir türlü edinemedik ülke olarak... Kamu menfaati olan yatırımlarda siyaseti karıştırmadan edemedik. Bu ilçeye yapılan yatırımı Muhittin Selvitopu kendine mi yapıyor? O yatırım bu kente kalacak! Kim bir şey yapmak istiyorsa, onu desteklemek lazım.10 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Bir dönem daha kısmet olursa yapmak istiyorum. şunu herkes bilsin ki, enkaz bırakmak gibi bir durum olmaz. Başladığım işleri bitirmek isterim."

BÜTÇE, OY ÇOKLUĞUYLA MECLİS'TEN GEÇTİ
Konuşmaların ardından tek tek isim okunarak Meclis'te yoklama yapıldı ve bütçenin oylanmasına geçildi. Karabağlar Belediyesi'nin 2024 yılı bütçesi 2,5 milyar lira olarak, oy çokluğuyla kabul edildi.