GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
30 Eylül 2021 Perşembe 09:09

Yüksek yargıya ‘45 yaş’ şartı

AK Parti, yüksek yargı üyeliğine seçilebilmek için, “45 yaş” şartı getiren düzenlemeyi gündemine aldı. Çalışmaya göre, üyelik için kıdem şartının artırılması planlanıyor.

AK Parti, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için “45 yaş” şartı getiren düzenlemeyi gündemine aldı. AK Parti, 2023’e kadar peyderpey hayata geçireceği yeni yargı düzenlemelerinin hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda yargıda belirli görevlere atanabilmek için yeni kıdem şartları getiriliyor.

Halihazırda Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş hâkim ve cumhuriyet savcıları arasından seçiliyor. Böylece mesleğe kabulden 12 yıl sonra bir hakim veya savcı yüksek mahkeme üyesi olabiliyor. Mevzuatta yüksek mahkeme üyesi olabilmek için yaş şartı da bulunmuyor.

Yeni düzenlemede Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilebilmek için 45 yaşında olma şartının getirilmesi tartışılıyor. Ayrıca “birinci sınıf” olmanın yanı sıra üye olmak için meslekte geçirilen sürenin, yani kıdem şartının da artırılması planlanıyor. İlk derece ve istinaf mahkemelerinde cumhuriyet başsavcılığı, adalet komisyonu başkanlığı, ağır ceza, ticaret, idare ve vergi mahkemeleri başkanlığı gibi görevlere atanabilmek için asgari mesleki kıdem şartı getirilmesine yönelik düzenleme yapılması da planlamalar arasında.

Çocuk teslimi
Çocuk tesliminin icra dairelerinin görev alanından çıkartılması ve psikolog eşliğinde yapılması ile belirli bir mesleki kıdeme sahip hâkim ve savcılar için coğrafi teminat getirilmesi gibi düzenlemelerin de önümüzdeki dönem Meclis’e sunulacak paketlerde yer alması bekleniyor. Yeni dönemde ayrıca, makul sürede yargılanma hakkının ihlâlini inceleyecek ve tazmin sürecini yönetecek yeni bir mekanizmanın oluşturulması da planlanıyor. Hakim ve savcılara yönelik disiplin cezalarının yeniden belirlenmesi, hâkim ve savcı yardımcılığı sistemi, hâkimlerin meslek hayatları boyunca ceza ve hukuk hâkimi olarak ayrışmaları ve bu yönde ihtisaslaşmalarının sağlanması da 2023’e kadar Meclis’e sunulması öngörülen düzenlemeler arasında olacak. (Milliyet)