GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
24 Mart 2020 Salı 15:06

Yorgancılar’dan vergi önerisi: Tüm sektörler yararlansın!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan vergi ertelemesinden yararlanacak sektörlerin genişletilmesini istedi. Yorgancılar, “Bu mesele ‘tüm sektörler’ olarak karara bağlansaydı sorun olmazdı. Telefonlarım susmuyor, sektörler sesini duyurmaya çalışıyor” dedi.

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden etkilenen mükelleflerin vergi ödevlerinin “mücbir sebep” nedeniyle ertelenmesiyle ilgili karar alınmıştı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken yetkili makamlara çağrı yaptı.

Egedesonsöz’e konuşan Başkan Yorgancılar, “Bakanlığın yayımladığı listede eksiklikler var. Mesela deri sektörü yok. Bu sektörde birlerce çalışan ve iş yapan şirketler bulunuyor. Ayrıca makine sektörü de açıklanmadı. Bu konuda sürekli talepler alıyorum. Telefonlarım susmuyor. Yetkili mercilere konuyu aktarmamızı istiyorlar. Şu anda tüm ticari faaliyetler durma noktasına geldi. Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olan bu kararın düzeltilmesi lazım. Herkes böylece eşit olmuş olur. Bakanlık yayımladığı genelgede konuyu “tüm sektörler” olarak tanımlasaydı bir sorun yaşanmazdı. Çünkü hepsinin bir NACE kodu var. Çok sayıda sektörü isim isim, liste halinde açıklamak yerine tamamına muafiyet getirilmelidir” dedi.

HANGİ SÖKTÖRLER VARDI?
Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ise duyurduğu listede, AVM’ler dahil perakende ticaret, demir çelik ve metal sanayii, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile etkinlik ve organizasyon hizmetlerinin yanı sıra sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaatı ve özel inşaat faaliyetleri, endüstriyel mutfak imalatı, araç kiralama ile matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri sektörlerinde bulunuyor.

Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebep hükümlerinden yararlanabilecek.

Bahse konu mükelleflere ilave olarak çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefi olan yaklaşık 1.9 milyon kişi de da mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilmişti.

Öte yandan, listede yer alan tüm mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatılırken tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altışar ay uzatılarak ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içerisinde yapılabilmesi sağlanmıştı.

65 YAŞ ÜSTÜ DE DAHİL EDİLDİ
Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması çerçevesinde, 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefleri ile meslek mensupları açısından sokağa çıkma yasağının başladığı tarih ile sona ereceği tarih arasındaki dönemin mücbir sebep hali olarak kabul edilmesi ve bu döneme ilişkin olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatılması Bakanlığımızca uygun bulunulmuştu.