GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
27 Kasım 2023 Pazartesi 17:02

Yorgancılar'dan 'destek' çağrısı: Kamu ödemeleri ertelenmeli!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’de yaşanan su taşkınlarıyla ilgili olarak zarar gören esnafın vergi ve SGK ödemelerinin ertelenmesi gerektiğini kaydetti

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım ayı meclis toplantısı EBSO Meclis Başkanı H.İbrahim Gökçüoğlu yönetiminde İzQ İnovasyon Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Mutlu Tosun’da konuk olarak katıldı.  



Toplantıda konuşmalarını gerçekleştiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar İzmir’de yaşanan aşırı yağış ve fırtına dolayısıyla İzmir’de yaşanan su taşkınları dolayısıyla esnafa geçmiş olsun dileklerini iletti.

Önceki gün sosyal medya hesabından hükümete Kordon’un özel bölge ilan edilmesi ile ilgili olarak çağrıda bulunan Yorgancılar, “Dün Alsancak kordondaki iş sahiplerine telefon açtım. Hepsinde aynı şikayet var. Tabi ki bu bir felaket ama bugün baktığımızda bütün yolar açık. Yaşanan bu olay bize depremi hatırlattı. Deprem olduktan sonra üzerinde günlerce konuştuk, tartıştık ama bugün baktığımızda gündemimizde deprem yok.  Aynı şekilde Güneydoğu’da deprem oldu, binlerce vatandaşımız vefat etti bir ay geçmeden gündemden kalktı. Yaşadığımız bu felaketleri o gün takip ediyoruz sonrasını hasarı yaşayanlar sıkıntısını çekiyor. O yüzden felaketleri yaşamadan önce önlemlerini alacak çalışmalar yapmalıyız. Öte yandan İzmir’de yaşanan taşkınalar sebebiyle zarar gören esnafımıza hasar tespiti yapıldıktan sonra destek sağlanmalıdır. Vergi veya SGK ödemelerinin ertelenmesi gibi desteklerim verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ENFLASYONA OLUMLU KATKISI VAR
Yorgancılar, 13 Kasım’da katıldığı Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İş Dünyası ile istişare toplantısının verimli geçtiğini ifade ederek, “Tarafların karşılıklı görüş alışverişine imkan tanıması açısından oldukça verimli geçti. Fahiş fiyat, stokçuluk ve haksız ticari uygulamalarla kararlılıkla mücadele edildiğine ilişkin değerlendirmede bulunulurken, fiyat indirim kampanyasının, Enflasyon oranı artışının yavaşlamasına olumlu katkısı ifade edilmiştir.  Ekonomi yönetimimizin, aynı kararlılıkla ve titizlikle enflasyonla mücadeleyi başarıyla sonlandırmasını diliyor ve bekliyoruz. Bu vesile ile bir toplantıyı hatırlatayım. Çarşamba günü saat 14.00’de İZQ’da Enflasyon Muhasebesine ilişkin Adnan Yıldırım’ın ve başdenetçilerin katılacağı bir toplantı düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorgancılar, karşılıksız çeklerle ilgili olarak şunları aktardı:

“Öncelikle, 2024 yılında uygulanacak enflasyon muhasebesine ilişkin özellikle de borçlu şirketlere yeni bir vergi yükü doğuracak olmasından dolayı bazı tereddütler oluşmuştur. Henüz uygulama başlamadan, vergisel sonuçlara ilişkin yeni bir düzenleme yeniden değerlendirilmelidir. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, enerji krizi nedeniyle geçen yıl uygulamaya geçirilen ve yüksek enerji maliyetlerinde şirketleri desteklemeyi kolaylaştıran olağanüstü tedbirlerin Haziran 2024'e kadar uzatılmasına karar verdi. Yani, rekabet halinde olduğumuz ülkelerde firmaların avantajı artarken, bizlerin de maliyet yükü artmaktadır” 



ENERJİYİ DAHA VERİMLİ KULLANMALIYIZ
Başkan Yorgancılar, yaz saatinin yeniden uygulanması gerektiğini belirterek, “Her kış olduğu gibi talebimizi yine iletelim. Geçen hafta Avrupa’da saatler 1 saat geri alındı. ABD yaz saati uygulamasını da sonlandırdı. Biz ısrarla, gün ışığını reddedip karanlıkta gidip, karanlıkta dönmeye devam ediyoruz. Enerjiyi daha verimli kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu 

İNDİRİM HAKKI KALDIRILDI
Yorgancılar son olarak şunları söyledi:

“24 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 3065 sayılı KDV Kanununun 36’ncı maddesi kapsamında; yerli üretimin korunması amacıyla ithalatta ödenen katma değer vergisi matrahına dâhil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim hakkı kaldırılmıştır”